Tinerii in varsta de pana la 35 ani care detin o garsoniera ar putea accesa programul "Prima Casa"
Premierul Emil Boc a cerut ministrului Finantelor sa discute cu bancile ca prin programul "Prima Casa" sa poata cumpara locuinte si tinerii in varsta de pana la 35 ani care detin o garsoniera, dar vor un confort sporit, sustinand ca doreste astfel sa mentina scopul social al programului.
Solicitarea a fost adresata ministrului in sedinta de miercuri a Guvernului, dupa ce jurnalistii au fost lasati sa intre in sala de sedinta pentru cateva minute.
Premierul a aratat ca ar fi normal ca in acest program sa fie inclusi si tinerii in varsta de pana la 35 ani care detin o garsoniera, dar a caror situatie familiala, generata inclusiv de nasterea unui copil, necesita un spatiu locativ mai mare.
El a cerut ministrului sa discute cu bancile aceasta varianta si sa ii prezinte concluziile saptamana viitoare.
Premierul Emil Boc a anuntat, marti, ca Guvernul discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.
Pe de alta parte, nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul in care o astfel de masura ar fi acceptata.
Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafon a fost deja epuizat in proportie de 50%.
Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.
Plafonul de 200 de milioane de lei a fost impartit in proportie de 80% de cinci banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Alpha Bank.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.