Tinta ambitioasa dupa reculul din 2005

12 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Leasingul imobiliar vrea sa detina 1% din piata
 
Leasingul imobiliar ar putea atinge anul acesta o cota de piata de 1%. Aşa estimeaza reprezentantii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), dupa ce, anul trecut, finantarile in leasing au reprezentat doar 0,4% din totalul pietei ASLR. Numarul de societati de leasing notificate la BNR se ridica la 278.
Clientii romani au inca retineri mari in privinta finantarilor in leasing. "Experienta negativa avuta cu MTS Leasing - societate germana care nu avea nimic in comun cu leasingul - a produs un şoc pe piata leasingului, care a condus la diminuarea interesului şi cererii din partea clientilor. Efectele acestei intamplari inca nu au trecut", este de parere Ioan Ban, consilier in cadrul ASLR. Drept urmare, clientii interesati s-au indreptat catre filialele bancilor, ocolind, pentru un timp, societatile de leasing. Nu in ultimul rand, reticenta companiilor interesate de gasirea unei surse de finantare imobiliara este pusa şi pe seama modalitatii in care functioneaza leasingul imobiliar. Dreptul de proprietate in acest caz este transferat la achitarea ratei reziduale, "ceea ce creeaza retineri in randul clientilor, care au un evident simt al proprietatii", mai spune Ioan Ban.De la 0,4% la 1% In aceste conditii, leasingul imobiliar a reprezentat anul trecut doar 0,4% din totalul pietei ASLR, un procent foarte mic in raport cu celelalte componente ale pietei. Asta, in ciuda faptului ca estimarile societatilor de leasing afiliate bancilor, membre ale Asociatiei de Leasing Bancar (tB), fusesera cat se poate de optimiste. Ele avansasera o cota de 4%. "Totuşi, daca urmarim aceasta componenta a pietei de leasing in alte state, observam ca ponderea acesteia este una importanta, ceea ce ne face sa credem ca şi in Romania aceasta componenta se va dezvolta in viitor", sunt de parere reprezentantii ASLR. Leasingul imobiliar ar putea atinge astfel o cota de 1%, anul acesta.
 
Societatile de leasing acuza cadrul legislativ
Instabilitatea legislativa, modificarea Codului Fiscal, a Legii leasingului, precum şi restrictiile impuse de BNR sunt vazute de catre reprezentantii ASLR ca fiind principalele piedici in calea desfaşurarii activitatii de leasing. "Obligativitatea modificarii capitalului social, notificarea, constituirea de provizioane de risc, precum şi reglementarile contabile supun la eforturi serioase societatile de leasing", spune Ioan Ban. "Din aceste motive, o mare parte din societatile de leasing vor fi nevoite sa renunte la activitate sau sa se reorienteze catre alte activitati", conchide consilierul din cadrul ASLR.
 
Oferte ale unor societati de profil
* BCR Leasing ofera finantare doar pentru cumpararea de imobile, nu şi pentru construire, pe o perioada de maximum cinci ani.
* UniCredit Leasing ofera finantare atat pentru imobile destinate afacerilor, cat şi pentru locuinte, pe o perioada de maximum patru ani. Societatea nu se implica insa in constructii.
* TBI Leasing finanteaza achizitia de spatii imobiliare, de reşedinta, comerciale, spatii de birouri şi hale pe o perioada de zece ani.
 
Avantajul: finantare in conditii mai putin restrictive
In general, societatile de leasing ofera finantare in conditii mai putin restrictive şi mai rapid decat bancile. De asemenea, acestea sunt mai flexibile in sprijinirea clientului aflat partial sau total in imposibilitate de plata.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Esti tanar? Vrei o casa ieftina si noua? Cheia e la targul PROJECT EXPO: Imobiliare - 23 Februarie 2009 Esti tanar? Vrei o casa ieftina si noua? Cheia e la targul PROJECT EXPO: Imobiliare - 23 Februarie 2009
Chiriile Chiriile
Top 5 tendinte pentru amenajarea unei gradini creative in 2018 Top 5 tendinte pentru amenajarea unei gradini creative in 2018
Cesiunea de creanta Cesiunea de creanta
Trenduri si beneficii ale gatitului acasa: De ce este important sa invatam sa ne preparam singuri mancarea? Trenduri si beneficii ale gatitului acasa: De ce este important sa invatam sa ne preparam singuri mancarea?
Amenajarile cele mai profitabile nu sunt intotdeauna si cele mai costisitoare Amenajarile cele mai profitabile nu sunt intotdeauna si cele mai costisitoare

Vezi mai multe articole