on

Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie I

07 decembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu de putine ori, in incursiunile realizate online, am gasit fel de fel de intrebari legate de tipurile de cherestea sau persoane care cer ajutor pentru a imbunatati caracteristicile lemnului de constructie cumparat.

 

Daca specialistii din domeniu cunosc foarte bine aceste aspecte, mai putin informati sunt amatorii care doresc sa initieze mici proiecte casnice. Si trebuie sa recunosc ca sunt surprins neplacut de multe dintre raspunsurile primite. O mare parte dintre informatiile furnizate de asa-zisii cunoscatori sunt eronate, altele incomplete sau vin din pacate cu intarziere, mult prea tarziu ca sa mai fie utile mesterului amator. Cum achizitionarea de cherestea presupune o investitie consistenta si cum de calitatea acesteia depinde rezultatul final, am decis sa ofer intr-o serie compusa de 3 articole cateva detalii legate de cherestea si scandura, de caracteristicile acestora si asa mai departe. In articolul de astazi, voi puncta aspecte despre clasificarea cherestelei, dar si modul in care trebuie sa fie selectata pentru a se plia pe proiectul initiat.

 

Ce este cheresteaua si unde poate fi utilizata

 

Cheresteaua este un material lemnos, are fete plane paralele si este produsa prin debitarea bustenilor. Are aplicabilitate ridicata, fiind utilizata in foarte multe domenii, de la realizarea binalelor, a acoperisurilor, la producerea de mobilier, a gardurilor, a invelitorilor pentru acoperisuri, a foisoarelor de exterior, a dusumelelor s.a..

 

Dupa cum observam cheresteaua are o arie vasta de utilizare, dar de caracteristicile acesteia depind rezultatele finale. Trebuie precizat ca bucatile din lemn disponibile la vanzare in atelierele, depozitele si magazinele de specialitate sunt supuse unor procese de prelucrare anterioare. Calitatea materialelor este influentata in mod direct de operatiunile procesele de transport a bustenilor, depozitare, decojire, debitare si in final de uscare, insa mai multe despre aceste procese vom discuta putin mai tarziu. In continuare mi-am propus sa raspund la nelamuririle legate de tipurile si categoriile de cherestea.

 

Cum este clasificata cheresteaua?

 

Daca luam in considerare tipul lemnului avem cherestea moale si cherestea tare, clasificarea se realizeaza conform standardelor SR EN 14081. In prima categorie intra materialul provenit de la rasinoase - brad, molid, pin. In a doua se regasesc esentele dure, dar si cele usor maleabile: salcam, frasin, fag, stejar, ulm, artar, nuc, cires, carpen, plop, salcie. Acestea din urma sunt potrivite pentru structuri exterioare, dar si pentru constructie de mobilier.

 

Daca dupa forma finala avem, conform standardelor SR EN 1611, cherestea cu patru laturi (grinzi) si cherestea doua fete (rigle, posta, scandura de diferite latimi si lungimi). Forma cherestelei este data de procesele tehnologice, de uneltele utilizate in timpul proceselor, dar si de debitare.

 

Citeste si: Cum se calculeaza un metru ster de lemne? 

 

In functie de modul in care este prelucrata, in depozitele de specialitate gasim:

  • Cherestea tivita aburita lunga - in aceasta categorie avem cherestea supusa unui proces de prelucrare care confera margini netede, astfel bucatile de scandura sunt mai prietenoase si mai usor de utilizat. Slefuirea marginilor se realizeaza sub abur, cu utilaje specializate, aceasta etapa se realizeaza pe parcursul a cel putin 8 ore, insa si rezultatele finale sunt deosebite. Materialul lemnos capatand finete aparte. Pentru a fi considerata lunga, cheresteaua trebuie sa aiba dimensiunea mai mare de 2000 cm.
  • Cherestea tivita scurta este supusa aceluiasi proces de inlaturare a scoartei si netezire a marginilor. In aceasta categorie avem materialele netede, cu lungime mai mica de 2000 cm.
  • Cherestea netivita este materialul brut, debitat si uscat. Aceasta are margini zgrunturoase si urme de scoarta pe doua dintre planuri. Este potrivita pentru constructii cu aspect rustic sau pentru tamplarii experimentati care doresc sa ofere o nota personala proiectelor initiate.

 

Frederix, forumist incepator Misiunea Casa, s-a confruntat in luna mai a anului curent cu urmatoarea situatie: "Proiectul meu include capriori de dimensiunea 14 x 14. Multi furnizori de cherestea au ridicat din spranceana cu privire la dimensiunea asta. Este ceva obisnuit? Si eu stiu ca in general capriorii au o forma dreptunghiulara." . Descopera raspunsurile aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Revolutia materialelor de constructii: Bitublocks Revolutia materialelor de constructii: Bitublocks
 De ce este important sa aplicam amorsa De ce este important sa aplicam amorsa
Lacul care revigoreaza piatra Lacul care revigoreaza piatra
Placile de fibrociment: ce sunt si in ce aplicatii pot fi utilizate Placile de fibrociment: ce sunt si in ce aplicatii pot fi utilizate
Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel
Soarecii si vata de sticla Soarecii si vata de sticla

Vezi mai multe articole