on

Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie II

14 decembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Voi continua, in randurile urmatoare, sa punctez cum este clasificata cheresteaua. Daca in articolul anterior am vorbit despre dimensiuni, prelucrare si esenta, acum vom discuta despre standardele de calitate.

 

Daca vorbim de calitate avem cherestea de calitate A  (foarte buna), B (buna), C (slaba) si D (foarte slaba). Calitatea cherestelei este data de numarul de noduri prezente pe suprafata, dimensiunea acestora, prezenta crapaturilor pe fetele materialului lemnos si existenta  deformatiilor. In prima categorie avem suprafete lemnoase perfecte, cu noduri sanatoase, de dimensiuni mici,  aderente si inimii rosii putine. La polul opus se gaseste cheresteaua din categoria de calitate C.

 

Cherestea - umiditatea optima

 

Cand vine vorba de lemn lucrurile sunt destul de delicate. Uneori, suprafetele acestuia pot fi brazdate de fisuri mai mici sau crapaturi mai mari, care te pot duce, initial, la defecte de finisaje. Daca privesti cu atentie acele ”defecte” vei observa ca urmeaza fibra lemnului. Aceste crapaturi sunt urmare a diferentei mari de umiditate, intre materialul lemnos si mediul ambient, insa de cele mai multe ori, sunt consecinta a modului deficitar de uscare a cherestelei. Uscarea incorect realizata duce la crearea unor tensiuni care determina aparitia fisurilor.

 

Vorbind de uscarea cherestelei, vorbim de mai multe constante. Specia si tipul esentei lemnoase, grosimea bucatii de cherestea, umiditatea initiala si umiditatea finala sunt cateva dintre detaliile de care trebuie sa se tina seama in procesul de uscare. Cel mai sanatos proces este cel de uscare naturala. Ca aceasta sa capete caracteristicile de calitate mult dorite, este important ca taierile sa se realizeze in lunile in care pomii au activitate minima, adica in lunile noiembrie si decembrie. Se recomanda ca debitarea sa se realizeze cat mai rapid, dupa taiere. Pentru a preveni aparitia deformarilor se recomanda pastrarea scoartei, insa dupa cum stim, putin operatori din industria respecta aceasta etapa. 

 

 

Uscarea  naturala este un proces de durata ce poate varia de la 6-9 luni la un an de zile. Procentul optim difera de la o specia la alta. In cazul rasinoaselor cheresteaua are umiditate initiala de 80%, pentru a putea fi prelucrata (fara crapaturi ulterioare) trebuie sa atinga umiditate scazuta. Cheresteaua obtinuta din foioase are umiditate initiala de 40%, iar caracteristicile optime de prelucrare le indeplineste cand atinge 10%.

 

Trebuie precizat ca nu exista o umiditate optima perfecta pentru cherestea. In constructii, se utilizeaza cherestea cu umiditate de 12-20%, daca vorbim de cherestea utilizata in exterior se considera perfect materialul lemnos cu umiditate de 15-17%, pentru ardere este preferata lemnul cu umiditate de 20%. Daca vorbim de mobila si ornamente decorative vorbim de umiditate maxima de 8-10%,  iar in cazul instrumentelor muzicale materia prima nu trebuie sa aiba o umiditate mai mare de 6%.

 

Citeste si Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie I

 

Pentru ca este un proces de durata, multi operatori prefera sa foloseasca uscarea fortata. In functie de modul in care se transmite caldura sunt utilizate, mai frecvent, doua procedee: uscare conventionala si uscare prin condensare. Prima varianta este eficienta in cazul cherestelei provenite de la rasinoase, insa nu furnizeaza randament si calitate buna pentru cheresteaua din esente tari. A doua metoda are randament mult mai bun, cheresteaua rezultata neavand fisuri si crapaturi, insa pot aparea coloratii sau pete de mucegai pe fetele scandurilor. Furnizorii mari utilizeaza si alte metode de uscare - in vid, la temperatura ridicata, in curenti de inalta frecventa CIF. Acestea sunt totusi mai costisitoare si cresc pretul final al cherestelei.

 

Din cele mentionate se poate aprecia ca cea mai buna cherestea este cea uscata natural, in incaperi cu temperatura si umiditate controlata, prevazute cu suporti speciali ce permite ventilarea corecta a aerului. 

 

Despre procesele si etapele de uscare a cherestelei se pot spune foarte multe, deoarece este ce mai importanta operatiune de prelucrare si aceasta constanta influenteaza in mod direct calitatea finala a cherestelei.

 

In urma cu ceva timp, Parintele_Azarie, forumist incepator Misiunea Casa, se confrunta cu urmatoarea situatie: "Din pacate, am probleme in a face rost chiar si de cherestea normala, din brad. Aparent, nimeni nu are cherestea uscata, de 5 m, in aceasta perioada." Cum a rezolvat problema si care este rezultatul proiectului sau? Citeste mai multe aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea corespunzatoare a tamplariei din aluminiu Intretinerea corespunzatoare a tamplariei din aluminiu
Clase de beton pentru constructia de case si retete de preparare Clase de beton pentru constructia de case si retete de preparare
Totul despre vata bazaltica - origine, productie si caracteristici principale Totul despre vata bazaltica - origine, productie si caracteristici principale
Pericolul ascuns al azbestului Pericolul ascuns al azbestului
Norocul vine la Moment Norocul vine la Moment
BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii

Vezi mai multe articole