In articolele anterioare, am lamurit detaliile legate de calitate, uscare, dar si pe cele ce tin de tipurile de cherestea disponibile pe piata. In continuare voi puncta cateva aspecte despre tratamente, costuri si tipuri de cherestea, astfel incat amatorii de tamplarie sa poata face mai usor selectiile.
Cherestea antiseptizata, care rezista in timp
Achizitionarea de cherestea presupune o investitie ce nu poate fi neglijata. Pentru a avea garantia ca materia prima este de cea mai buna calitate si ca va face fata provocarilor ulterioare este indicat sa se aleaga variantele antiseptizate.
Procesul de antiseptizare presupune ca materialul lemnos debitat si uscat sa fie supus unor tratamente antiseptice ulterioare, ce sporesc rezistenta impotriva ciupercilor, a insectelor a mucegaiurilor. Cei ce doresc un plus de protectie pot selecta cherestea supusa unor tratamente de ignifugare. Cheresteaua astfel pregatita nu se aprinde si nu sustine arderea. Indiferent de modul de exploatare a masei lemnoase tratamentele de antiseptizare sunt esentiale pentru cresterea caracteristicilor si a duratei de exploatare.
Costuri si sortimente de lemn pentru constructii
Poate cea mai frecventa intrebare este legata de costuri. Este drept, pretul cherestelei este influentat de mai multe constante. Esenta lemnului este unul dintre detaliile care orienteaza pretul, spre exemplu: cheresteaua provenita de la rasinoase este clar mai ieftina, fata de cea de plop, tei, gorun, fag, stejar, nuc. Un alt detaliu care creste sau scade pretul este finisajul. Pretul pentru cherestea netivita este clar inferior fata de cel platit pentru cherestea tivita aburita lunga.
Trebuie sa realizezi ca pretul pentru cherestea este influentat si de tratamentele aplicate de producator. Cu cat acestea sunt mai numeroase si caracteristicile lemnului sunt imbunatatite, cu atat pretul este mai ridicat. Costul cherestelei este dat si de modul de debitare, de dimensiunile scandurii, a grinzii sau a sipcilor realizate.
Cantitatea este un alt aspect care influenteaza pretul. Daca vorbim de proiecte mari, cu siguranta, cantitatea achizitionata este mare, iar pretul mai mic fata de acelasi material achizitionat la bucata. Pretul platit se calculeaza pe metru cub, in cazul cantitatilor mari. Din magazinele de bricolaj si atelierele mici pot fi achizitionate scanduri, grinzi, sipci, capriori la bucata. Pretul platit pentru materialele la bucata este mult mai mare fata de cel platit pentru cantitati industriale.
Domeniul constructiilor este unul vast, numeroase sunt si tipurile de materiale disponibile pe piata. Cei ce se incumeta sa dezvolte un proiect casnic oricat de mic, ar trebuie sa cunoasca cateva aspecte despre sortimentele de cherestea. Clasificarea se realizeaza in functie de grosime. Cele mai frecvente tipuri, disponibile in depozite, magazine de bricolaj si ateliere, facil de integrat orice tip de proiect sunt: scandurile, sipcile, frize, dulapii, grinzile si riglele. Acestea pot fi transformate in garduri, dulapuri, foisoare, garderobe, masute, rafturi sau pot fi utilizate pentru sustinerea constructiilor.
Amatorii care vor sa descopere tainele tamplariei, cei ce doresc sa realizeze ceva reparatii prin gospodarie, dar si persoanele care doresc sa isi exprime creativitatea, au numeroase variante din care pot selecta piesele potrivite. Tamplaria poate fi o activitate chiar relaxanta, insa este important sa se initieze un proiect si sa se achizitioneze materiale necesare. Daca vine vorba de cherestea, acest material este accesibil, la indemana, si ii ajuta pe amatori sa experimenteze.
Foca_Mare, forumist incepator Misiunea Casa, doreste sa invete, asa ca ne adreseaza urmatoarea intrebare: "Ma poate lamuri cineva in ceea ce priveste diferentele dintre tipurile de cherestea ? Cherestea netivita, tivita aburita lunga, tivita scurta. Pentru cei din domeniu banuiesc ca sunt familiare ca o a doua limba notiunile, dar pentru mine ca amator." Descopera raspunsurile aici.
Comentarii
Nu exista comentarii.