on

Tipuri de hote si amplasarea eficienta a acestora

17 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Hota a devenit un echipament indispensabil pentru orice tip de bucatarie, deoarece este una din cele mai la indemana solutii pentru a indeparta fumul, aburul, grasimea si chiar mirosul de mancare. Chiar daca in bucataria ta se gateste ocazional, o hota te va ajuta sa pastrezi un aer mai proaspat, dar si o bucatarie mai curata. O hota iti va aduce o serie de beneficii, iata cateva dintre ele:

  • Te ajuta sa pastrezi un aer mai proaspat, indepartand aburul, fumul, mirosurile si grasimile produse in momentul in care gatesti.
  • Te ajuta sa elimini umezeala provocata de condens si sa controlezi excesul de caldura.
  • Iti permite sa gatesti orice preparat iti doresti fara a te preocupa de fum, abur si umezeala.
  • Iti ofera confort si siguranta in timpul gatitului.

 

Daca ai nevoie de o hota de bucatarie trebuie sa stii ca alegerea trebuie facuta avand in vedere mai multe criterii. Daca iti doresti o hota care sa faca fata cu brio provocarilor de zi cu zi, sa nu produca zgomot sau manevrarea ei se realizeze cu usurinta te invitam sa citesti articolul in continuare.

Ca in cazul oricarui alt produs este important de retinut faptul ca poti beneficia de eficienta si calitate atunci cand nu te orientezi catre cel mai mic pret de pe piata. Performantele si fiabilitatea se obtin prin cercetare si utilizarea materialelor de calitate, iar aceste lucruri se reflecta si in pret.

Daca gatesti frecvent si doresti sa elimini orice urma de miros si/sau abur ai nevoie de o hota cu exhaustare in exterior, nu cu filtrare si refulare in aceeasi incapere. In cazul hotelor cu filtrare fara exhaustare, trebuie sa stii ca acestea nu sunt eficiente iar exploatarea lor presupune inlocuirea periodica a unor filtre. Este adevarat ca integrarea si instalarea lor sunt mult mai usoare, dar de cele mai multe ori rezultatele lasa de dorit vis-a-vis de eficienta hotei.

Hotele pot fi de mai multe feluri, fiind diferentiate in principal de tipul constructiv, respectiv de pozitionare si de tipul ventilatoarelor, de numarul motoarelor, cat si de dimensiuni. In acest articol ne vom concentra atentia pe hotele pentru uz casnic si nu vom lua in calcul variantele profesionale.

In functie de format hotele pot fi montate ca atare sau pot fi incastrate in mobilier. Din experienta noastra hotele incastrate arata bine, ocupa putin loc insa sunt mai putin eficiente din cauza dimensiunilor si constructiei care nu permit acomodarea unor motoare si ventilatoare de dimensiuni mari.

Hotele clasice cu montare pe perete sunt realizate intr-o multitudine de forme si din materiale diferite de la plastic si inox pana la variante premium din inox si sticla. Exista pe piata si producatori care inglobeaza lumini de ambient sau sticla sablata cu diverse motive, iluminate din spate si multe altele. Preturile sunt pe masura insa performantele sunt date de volumul de aer exhaustat si de nivelul de zgomot generat. Un producator care se respecta va oferi aceste informatii in fisa tehnica a produsului, asa ca inainte de a achizitiona o hota nu ezita sa ceri cat mai multe informatii despre produsul vizat sau sa citesti cu atentie fisa tehnica a acesteia.

Chiar daca exhaustarea aburilor se face in exterior, hotele vor fi dotate cu filtre inaintea motoarelor pentru a preveni imbacsirea acestora si a ventilatoarelor. Recomandam alegerea unor hote cu filtre lavabile din inox care pot fi spalate periodic de grasimea depusa. Spalarea se poate face prin imersarea filtrelor in apa calda cu detergent. Atentie! Filtrele imbacsite scad randamentul hotei.

Daca tot a venit vorba de randament, iti reamintim ca o hota care exhausteaza aer in exterior are nevoie de un aport de aer in incapere pentru eficientizarea procesului. Daca ai o incapere etansa in care functioneaza o hota, eficienta acesteia va scadea in scurt timp de la pornire. Este indicat sa ai un geam deschis in alta incapere a casei si sa facilitezi circulatia aerului intre aceasta incapere si bucatarie, astfel se va crea un flux de aer care nu va permite mirosului sa ajunga in restul casei.

Inaltimea de montare a hotei este importanta – o hota montata prea sus nu va fi eficienta in aspirarea aburului, iar o hota montat prea jos va incomoda la gatit si poate fi afectata de caldura excesiva. Este indicat sa respecti instructiunile din manualul de utilizare. Hota se monteaza la o distanta de 60 - 75 cm fata de aragaz/plita (inaltime mai mica in cazul plitelor electrice si inaltime mai mare pentru plitele cu gaz).

Daca nu doresti o hota deasupra aragazului poti alege o solutie integrata langa plita. Aceste variante cu clapete care se deschid automat odata cu pornirea exhaustarii vor crea un aspect hi-tech bucatariei insa pretul va fi pe masura.

Alimentarea electrica nu pune mari probleme deoarece hotele, chiar si cu lumini integrate nu depasesc puterea de 600W in cazurile uzuale. Recomandam totusi protectia diferentiala si respectarea regulilor de pozitionare a prizelor.

 

Design-ul hotei

 

Pe langa criteriile de mai sus trebuie sa tii cont si de aspectul hotei. Cu totii ne dorim o casa moderna care sa semene cat mai mult cu putinta cu cele din revista. Daca iti doresti ca toate electrocasnicele sa aiba un anumit aspect sau sa fie cat mai ascunse trebuie sa stii ca ai la dispozitie o gama variata de modele care sa integreze perfect in design-ul casei tale, dar ele sunt mai costisitoare.

Hote incorporabile telescopice 

Hotele inclinate sunt preferate atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere practic. Ele se potrivesc in spatiile moderne si sunt recomandate si pentru bucatariile open-space.

Hote plate – daca iti doresti o hota care sa ocupe cat mai putin spatiu, care sa nu te deranjeze vizual acest tip de hota poate fi cel potrivit pentru tine.

Hote decorative

Hote de tavan sau hote pentru insula – daca iti doresti o hota mai putin obisnuita poti opta pentru acest tip de hota.

Pentru mai multe detalii va asteptam si pe forumul Misiunea Casa in cadrul topicului dedicat, click aici.

Articol realizat cu sprijinul DELTASTUDIO.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea masinii de spalat Alegerea masinii de spalat
Cum alegi electrocasnicele pentru bunătățile din bucătărie: aragaz, plită și cuptor, aparate și lăzi frigorifice Cum alegi electrocasnicele pentru bunătățile din bucătărie: aragaz, plită și cuptor, aparate și lăzi frigorifice
Frigider sau combina frigorifica? Ce sa alegi mai avantajos? Frigider sau combina frigorifica? Ce sa alegi mai avantajos?
5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului 5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului
Care sunt cele mai bune hote de pe piata Care sunt cele mai bune hote de pe piata
Plita cu inductie sau pe gaz? Ce sa cumperi mai avantajos? Plita cu inductie sau pe gaz? Ce sa cumperi mai avantajos?

Vezi mai multe articole