Tipuri de senzori crepusculari

12 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Senzorul crepuscular este un intrerupator care comanda inchiderea unui contact atunci cand luminozitatea scade sub un nivel prestabilit si comanda deschiderea aceluiasi contact atunci cand luminozitatea creste peste un anumit nivel prestabilit.
Senzori de lumina ambientala care sa aprinda lampi in momentul cand vine seara exista demult pe piata, insa de-a lungul timpului tehnologia a evoluat si multiple imbunatatiri au fost aduse acestor sisteme pe langa miniaturizarea caracteristica montajelor electronice moderne. Astfel acesti senzori au fost integrati in carcase mai mici iar puterea de comutare a crescut.

Vom lamuri in continuare care sunt tipurile cele mai importante de senzori pentru aplicatiile uzuale folosite in curti, gradini sau alei.
Acesti senzori se clasifica in primul rand in functie de modul de montare respectiv pe perete sau in tablou pe sine standard de 35mm. Senzorii cu montare pe perete se preteaza pentru instalatii mai putin complexe, eventual pentru integrarea intr-un sistem de lumini existent. Practic circuitul de alimentare al lampii se intrerupe, se intercaleaza senzorul si sistemul este functional.

Al doilea tip de senzori sunt formati din doua elemente – un aparat care se monteaza in panou si ocupa in general doua posturi de 18mm si celula fotoelectrica cu sistem de fixare. Aceasta din urma se monteaza in locul in care se doreste monitorizarea luminii ambientale si se conecteaza prin intermediul unui cablu subtire la aparatul din panou. Pe langa functia specifica, aceste relee pot ingloba si functii auxiliare cum ar fi programarea orara, mai multe canale setabile separat, afisaje cu LED sau LCD pentru programare si indicarea starii.

O alta caracteristica importanta de clasificare a acestor relee este puterea de comutare in functie de tipul de sarcina comandata. Spre exemplu un intrerupator crepuscular poate comanda lampi incandescente cu putere maxima de 2000W, lampi fluorescente compensate max. 750W sau necompensate max. 1000W. Producatorii ofera in general valoarea maxima si pentru surse de lumina halogen care este identica cu valoarea de 2000W in exemplul nostru pentru lampile incandescente.

Revenind la imbunatatirile aduse acestor sisteme de-a lungul timpului trebuie sa mentionam capacitatea de sesizare a alternantei zi/noapte si compensarea influentei intensitatii luminoase a sarcinii; asta inseamna de exemplu, ca un autoturism care va lumina cu farurile celula fotoelectrica nu va declansa stingerea luminilor comandate.  Din punct de vedere al economiei de energie, releele crepusculare inteligente sunt caracterizate prin histerezis zero, respectiv acestea se vor stinge imediat la valoarea luminozitatii prestabilite, montajul nu va mai "astepta" un timp cu sarcina alimentata pentru a elimina posibilitatea unei intreruperi accidentale a iluminatului. Acest lucru se traduce printr-o economie de energie electrica.

Includerea unui programator orar sau a unei functii de economisire a energiei ne ajuta spre exemplu sa setam un interval orar in care iluminatul sa fie intrerupt pe perioada noptii; putem astfel seta lumina din curte sa se aprinda odata cu lasarea intunericului si sa ramana aprinsa pana la ora 23 pentru ca apoi sa se reaprinda la ora 5:30 si sa se stinga odata cu rasaritul soarelui la intensitatea luminoasa presetata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie
Lumina pentru o casa confortabila Lumina pentru o casa confortabila
Gama integrata pentru protectie impotriva incendiilor, sub marca Honeywell Home Gama integrata pentru protectie impotriva incendiilor, sub marca Honeywell Home
Secretele curentului electric Secretele curentului electric
Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele? Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele?
Ce este si cum functioneaza un invertor solar Ce este si cum functioneaza un invertor solar

Vezi mai multe articole