Tipuri de invelitori...

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tipuri de invelitori: tigle din beton, carton asfaltat, rulouri din tabla.

In aceasta saptamana, continuam „lupta” impotriva capriciilor naturii cu ajutorul ... invelitorilor. Avem de partea noastra calitatile lor hidrofuge si buna izolare termica
 
tigle din beton
pe care o asigura. Ele sunt realizate dintr-o gama larga de materiale: ceramica, tabla, beton, bitum, fibra de sticla, carton etc. Insa, fiecare dintre ele prezinta avantaje si dezavantaje, astfel incat decizia noastra devine destul de dificila. Ajungem astfel la intrebari de genul: ce caracteristici trebuie sa intruneasca cea care se potriveste cel mai bine locuintei noastre? Sa continuam asadar prezentarea tipurilor de invelitori prezente pe piata autohtona cu inca trei:
 
1. Tiglele din beton
„Copiile moderne“ ale tiglelor din argila arsa, tiglele din beton se remarca prin precizia procesului de fabricare. Prin urmare, aceastea nu prezinta deformari sau fisuri, iar imbinarea elementelor poate fi realizata cu acuratete. Un alt aspect care nu trebuie omis este rezistenta mecanica destul de mare, fiind capabila sa sustina cu usurinta greutatea zapezilor sau ploilor abundente. Se situeaza bine si la capitolul impermeabilitate si rezistenta la variatii de temperatura. Tiglele din beton sunt prevazute cu un orificiu neperforat, necesar prinderii lor cu ajutorul cuielor. Ca si celelalte tipuri de tigle, cea din mortar de ciment necesita la montare anumite accesorii. Iata cateva dintre ele: tigla laterala, de creasta, parazapada, de creasta laterala, de trecere, coama. Insa nu trebuie omise nici tiglele pentru aerisire, care au rolul de a preveni formarea condensului si de a crea o aerisire buna a asterelei.
 
2. Cartonul asfaltat
In general, este folosit ca strat de separatie a celorlalte straturi din care este alcatuit acoperisul, dar si ca invelitoare propriu-zisa (de suprafata). Realizat sa confere o ermetizare buna a acoperisurilor plane sau cu pante de pana la 30 de grade, cartonul asfaltat este montat prin lipire cu bitum cald. In comparatie cu celelalte, cantareste putin (circa 1 kg/mp), reducand in acest fel necesitatea unei capacitati portante mari oferite de sarpanta. Costurile achizitionarii, cat si cele de intretinere, sunt limitate. Cu toate acestea, prezinta si un impediment important prin faptul ca are o durata de viata relativ redusa. Daca au trecut zece ani de cand v-ati montat invelitoare din carton asfaltat si inca nu va ploua in casa, va puteti considera norocosi. Esteticul nu tocmai placut este compensat de rolul practic si pretul redus al acestei invelitori.
 
3. Rulouri din tabla
Pentru a nu face confuzie intre rulourile din tabla si tiglele metalice, mentionam ca primele sunt comercializate sub forma de role si nu au aspectul elementelor de tigla ale celor din urma, ci al unei folii din tabla. Daca ati avut ocazia de a calatori prin zonele rurale din tara, in mod sigur ati observat numarul impresionant de case acoperite cu acest tip de invelitoare. De ce? Cateva motive sunt costul scazut, rezistenta mare in timp, efectul estetic si utilizarea excesiva in ultimii zeci de ani. Ele sunt fabricate din aluminiu, otel special, cupru si zinc titan, acestea fiind doar cele mai cunoscute materialele folosite. Tabla plana sau cutata, din care sunt realizate, prezinta diferite straturi de protectie care le ofera o durata de viata de pana la 40-50 de ani. Avantajele economice si practice obtinute prin usurinta cu care pot fi montate, dar si greutatea lor redusa, reusesc sa atraga atentia oricaruia dintre cei care doresc sa aseze un „fes“ locuintei sale.
 
Acestea sunt inca trei tipuri de invelitori din variata oferta din piata constructiilor din Romania. Saptamana viitoare ne vom ocupa de sindrila bituminoasa si fibra de sticla folosita pentru acoperirea imobilelor. Asa-i ca alegerea unei invelitori nu este chiar atat de usoara pe cum pare la prima vedere?

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperiș din țiglă metalică – 10 avantaje pentru casa ta Acoperiș din țiglă metalică – 10 avantaje pentru casa ta
Rolul foliei anticondens Rolul foliei anticondens
Cum vopsesti tabla de pe acoperis Cum vopsesti tabla de pe acoperis
Izolarea acoperisului Izolarea acoperisului
Mansarda - un loc doar al tau Mansarda - un loc doar al tau
4 beneficii ale unui acoperis verde 4 beneficii ale unui acoperis verde

Vezi mai multe articole