Tipuri de usi

28 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

ce deschide si inchide ... multe usi !
 
Nu este doar o simpla deschizatura de forma regulata in peretele unei cladiri, care sa permita
intrarea si iesirea… usa casei garanteaza ocupantilor siguranta, intimitate si confort satisfacator. Usile reprezinta de drept cartea de vizita a locuintei… insa materialul din care sunt realizate si elementele de securitate incorporate sunt cele care tin la distanta “vizitatorii fara carti de vizita”…
 
Frecvent realizate din lemn (stejar in principiu), usile de la intrare sunt tot mai des fabricate din materiale moderne, ca PVC. Uneori, “cartea de vizita” de la intrare are, in functie de gusturile fiecaruia, accesorii decorative: un inel de ciocanit, clanta (simpla sau decorativa), ochi de geam in imposta. Toate aceste elemente ii confera un caracter aparte usii, insa ii sporeste si “atractia fatadei”.
Insa usa nu trebuie sa protejeze doar de infractori ci si impotriva fenomenelor atmosferice. De aceea se recomanda sa aveti o usa de intrare care sa ocupe o pozitie buna pe scara criteriilor ce-i determina performantele. Aceasta in cazul in care stati la casa.
Fie din lemn, PVC sau metal, usile masive care integreaza sub captusala un strat izolator asigura o protectie mai buna decat cele simple. Izolatia poate fi facuta cu spuma poliuretanica, cu un aglomerat de inalta densitate sau cu vata minerala. Cele care au o suprafata de sticla sunt, evident, mai putin protejate, dar prezenta unui strat dublu de geam atenueaza efectele gerului si zgomotului. Pe de alta parte, in spatele usilor vechi este recomandabil sa se construiasca praguri, pentru a opri curentii de aer.
Daca locuiti in apropierea unor surse de zgomote, usa de la intrare ar trebui sa aiba si calitati de izolare fonica. Usile groase si masive sunt izolatoare fonice mai bune datorita grosimii lor. Anumite usi numite “fonice” sunt echipate cu vata minerala sau cu un panou interior, din alt material, destinat reducerii vibratiilor sonore provenite din exterior.
Cu cat usa este mai groasa cu atat este mai robusta, dar compozitia joaca de asemenea un rol
major in soliditatea structurii ei. Daca nu este suficient, puteti sa ranforsati ansamblul printr-un blindaj. In afara usii in sine, tocul trebuie consolidat de asemenea. Veti putea obtine o mai buna garantie impotriva efractiilor daca veti monta corniere metalice. Si, mai ales, nu trebuie neglijate nici broastele!
O atentie mare trebuie acordata si usilor de intrare de pe palierele blocurilor cu apartamente, care trebuie sa intarzie propagarea focului timp de cateva ore si sa aiba o oarecare rezistenta la flacari.
In mod normal, usile apartamentelor noastre ar trebui sa izoleze mirosurile, zgomotele si frigul si sa reziste la tentativele de efractie sau la riscul incendiilor. In conformitate cu normele recente ele trebuie sa opreasca flacarile timp de un sfert de ora. Grosimea unei usi de apartament de buna calitate este de minimum 40 de mm. Iar cu cat usa este mai grea, cu atat va fi mai rezitenta. Este recomandabil ca soliditatea sa-i fie ranforsata cu un blindaj corespunzator.
Nu exista un sezon preferat pentru achizitionarea usilor de intrare si nici nu sunt trecute la reduceri in aceasta perioada, inca atunci cand doriti sa cumparati o usa, e de preferat sa treceti in revista sfaturile noastre pentru a beneficia de cea mai atragatoare, solida, trainica dar si sigura “carte de vizita”.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent
Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ? Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ?
Obloane din lemn stratificat Obloane din lemn stratificat
Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala
Cum se vopseste o usa de interior Cum se vopseste o usa de interior
Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I

Vezi mai multe articole