on

Top 5 tendințe în arhitectură în 2021

11 noiembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lumea arhitecturii și a designului este în continuă schimbare și inovație, în timp ce, adesea, se reîntoarce la elementele nostalgice testate în trecut. Probabil că cele mai influente tendințe din ultimii ani au fost căutarea sustenabilității, a soluțiilor minimaliste, moderne și creșterea utilizării materialelor naturale, în timp ce pandemia a adus cu sine și mai multe cerințe și soluții noi. Mai jos enumerăm 5 tendințe care au fost foarte populare în 2021.

 

Livingul și camera de studiu laolaltă, în viața de zi cu zi post pandemie

Din cauza izolării și a restricțiilor cauzate de pandemie, nevoia de spații mai mari, aerisite, în care să nu ne simțim „închiși”, a crescut semnificativ. Totodată, a devenit la fel de important să ne creăm puțin spațiu personal. Chiar și atunci când suntem înconjurați de cei dragi avem nevoie de intimitate, așa că soluțiile practice precum perdelele, ușile glisante sau pereții despărțitori au devenit populare, oferindu-ne posibilitatea să ne reamenajăm casele chiar și pentru timpul zilei.

 

O altă caracteristică a pandemiei a fost adoptarea pe scară largă a programului work from home, care a necesitat un mediu de lucru confortabil dar, în același timp, productiv, care să ne permită să lucrăm toată ziua: acest aspect a subliniat importanța mobilierului care putea fi folosit atât pentru relaxare, cât și pentru muncă.

 

Revenirea elementelor din metal și sticlă

2021 a avut parte de mai mulți pereți de sticlă și elemente din oțel vizibile în clădiri decât oricând, dar de data aceasta nu neapărat într-un stil modern, specific clădirilor de birouri, ci mai degrabă într-o formă de modă veche, retro. Aceste materiale clasice conferă oricărei clădiri un aspect simplu, dar atrăgător, așa că nu este de mirare că s-au numărat printre favoritele anului. De asemenea, a devenit la modă să fie separate vizual anumite zone, precum extensiile și completările, de restul clădirii, folosind o combinație din metal și sticlă.

 

Lumina naturală a fost apreciată mai mult ca oricând

 

În ultimii ani, cercetătorii au subliniat tot mai mult rolul luminii naturale, care este asemănător cu cel al alimentelor, al apei și al aerului în menținerea sănătății și a bunăstării, recunoaștere care a devenit și mai clară în pandemie. Prin urmare, nu este surprinzător deloc faptul că ferestrele înalte, largi, și suprafețele mari de sticlă au dominat tendințele acestui an, având scopul de a maximiza utilizarea luminii naturale. De asemenea, s-a pus accent pe amenajarea camerelor în funcție de lumină și utilizarea diferitelor tehnici de difuzie a acesteia.

 

Sustenabilitatea

 

E posibil ca pandemia să fi umbrit într-o oarecare măsură tema conștientizării problemelor de mediu în agenda publică, însă sustenabilitatea nu a fost nicicând mai importantă ca în ​​2021. Aproape că nu există niciun detaliu în designul, construcția și mobilarea caselor noastre care să nu aibă o alternativă ecologică.

 

Pe lângă alegerea unor soluții comune precum panouri solare, colectoare solare, izolație avansată, pompe de căldură, iluminare cu LED, aer condiționat cu invertor sau cărămizi inteligente, ne putem gândi și la planeta noastră în timp ce facem pași mici în luarea deciziilor ca: valorificarea optimă a luminii naturale și a ventilației, renunțarea la elementele decorative inutile din materiale nesustenabile, folosirea vopselei de fațadă de culoare deschisă care reflectă lumina soarelui și căldura, pentru că toate aceste decizii mici pot contribui la „înverzirea” caselor noastre.

 

Întoarcerea la natură

Poate că se datorează sustenabilității sau preferințelor pentru un design curat, cert este că materialele naturale precum lemnul, bambusul, piatra sau bumbacul revin în trend, atât pentru suprafețele interioare, cât și pentru cele exterioare. De asemenea, vedem din ce în ce mai multe exemple în care exteriorul devine parte a casei, iar mediului înconjurător se integrează și devine mai vizibil și în interior: de exemplu, culorile inspirate din natură, cum ar fi verdele ierbii, albastrul cerului și galbenul soarelui devin din ce în ce mai populare, iar grădinile interioare, de pe fațadă sau de pe acoperiș, se bucură și ele de propria renaștere.

 

Cei interesați de arhitectură și design, dar și de ultimele tendințe în domeniu, pot urmări conferința VELUX Build for Life din 15 - 17 noiembrie! La eveniment vor participa experți internaționali de renume din domeniu care vor discuta despre cum poate fi creat un spațiu de locuit versatil și sustenabil, adaptat nevoilor actuale. De asemenea, Build for Life va găzdui cea de a 9-a ediție VELUX Daylight Symposium, unde cercetătorii și arhitecții vor vorbi despre importanța luminii naturale.

 

Înscrierile la conferință se pot face gratuit, accesând buildforlife.velux.com.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Folosirea culorilor in designul interior Folosirea culorilor in designul interior
Biedermeier - un loc in modernitate Biedermeier - un loc in modernitate
Griul. Versatilitatea non-culorii Griul. Versatilitatea non-culorii
Cum se construieste o casa din lemn Cum se construieste o casa din lemn
Design minimalist la comanda - tendinte in amenajarea interioara : mobilier Design minimalist la comanda - tendinte in amenajarea interioara : mobilier
Impozanta turnului Impozanta turnului

Vezi mai multe articole