Topul preturilor la apartamentele vechi in marile orase din Romania - 02 Aprilie 2009

02 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Topul preturilor la apartamentele vechi in marile orase din Romania
 
Bucurestiul tine in continuare capul de lista al celor mai scumpe locuinte din Romania, cu un pret mediu pe metru patrat de 2.700 de euro, urmat de Timisoara, in care cea mai ieftina garsoniera poate fi achizitionata la un pret de circa 43.000 de euro.
 
Pe locul trei in top se situeaza Clujul, in care pretul minim de achizitie este de 41.500 de euro, potrivit unui studiu realizat de compania de evaluare Darian, care urmareste, printre altele, evolutia pretului apartamentelor vechi in 2008.
 
La fel ca in Bucuresti, unde in a doua parte a anului trecut s-au inregistrat scaderi de pret de pana la 30%, din cauza blocajului din vanzari si principalele orase din tara urmeaza trendul. Daca in Constanta pretul unei garsoniere era in primul semestru din 2008 in jur de 32.000 de euro, aceasta se vindea in a doua parte a anului cu 22.500 de euro. Cele mai mari ieftiniri se pot remarca in cazul apartamentelor cu patru camere, unde variatiile de pret depasesc 10.000 de euro. De exemplu, in Cluj, pretul unui apartament de patru camere a ajuns la sfarsitul lui 2008 la valoarea unuia de trei camere, respectiv 87.000 de euro.
 
Potrivit studiului Darian, in Bucuresti, la inceputul lui 2008 un metru patrat in apartamentele noi era mai ieftin decat in cele vechi. Cel mai mare pret se inregistra in Cotroceni, 3.600 de euro pe metru patrat, iar cel mai ieftin, in Berceni, de 1.000 de euro pe
mp. Cartierele Primaverii, Kiseleff, Dorobanti, Cotroceni si Herastrau sunt cele mai scumpe cartiere bucurestene in ceea ce priveste pretul pe metru patrat intr-un apartament, nou sau vechi. Preturile pe metru patrat util intr-un apartament vechi din zona Primaverii variaza intre 3.000 si 3.500 de euro, in timp ce la un apartament nou pretul este acelasi, insa per metru patrat construit. Necesarul de apartamente din Timisoara este de circa 10.000 de unitati, iar in urmatorii doi-trei ani se preconizeza ca pe piata rezidentiala se vor livra 1.440 de apartamente noi, ce fac parte din 26 de proiecte, cuprinzand 54 de blocuri. In cursul acestui an vor demara alte 19 proiecte, ce insumeaza circa 4.900 de apartamente.
 
In Cluj, spre mijlocul anului, numarul tranzactiilor a inceput sa scada in mod vizibil si a devenit evident ca era vorba despre o miscare din inertie a pietei. Aceasta perioada a fost urmata de o stagnare si de inceputul unei usoare scaderi a preturilor. In al doilea semestru al anului s-a inregistrat o scadere drastica a cererii solvabile pentru proprietati rezidentiale, precum si o scadere accentuata a preturilor, de pana la 30%. Numarul tranzactiilor in aceasta ultima parte a anului a fost foarte scazut. In Iasi, in primul semestru al anului 2008, piata rezidentiala s-a caracterizat printr-o crestere a cererii de proprietati rezidentiale (de pana la 5% fata de anul 2007), precum si printr-o crestere accentuata a preturilor (de pana la 10%). “Pe semestrul al doilea asistam la aparitia unui trend descrescator atat a cererii, cat si a preturilor de tranzactionare pe fondul inaspririi conditiilor de finantare, a cresterii dobanzilor, a panicii generate de criza economica internationala, preturile ajungand la nivelul celor din semestrul II al anului precedent, 2007”, se arata in raport.
 
Sursa: Standard

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Soc la intretinere Soc la intretinere
Impact a lansat solutii pentru prima casa - 18 Iunie 2009 Impact a lansat solutii pentru prima casa - 18 Iunie 2009
Dezvoltatorul Confort City va acoperi din buzunar costurile de refacere a instalatiilor, dupa incendiul de marti Dezvoltatorul Confort City va acoperi din buzunar costurile de refacere a instalatiilor, dupa incendiul de marti
Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie Targul international de mobila BIFE SIM se deschide pe 12 septembrie
Taxe duble pe casa si teren Taxe duble pe casa si teren
Executarea constructiilor fara autorizatie se amendeaza Executarea constructiilor fara autorizatie se amendeaza

Vezi mai multe articole