on

Tot ce trebuie sa stii despre centrala in condensatie

08 septembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiscutabil cea mai vanduta centrala ce deserveste casele si apartamentele noastre este centrala pe gaz in condensatie. Aceasta are cel mai mic cost de exploatare, este foarte compacta, are cea mai buna eficienta energetica si este complet automatizata nefiind nevoie de instalarea altor accesorii in afara unui termostat de ambient. In aceste conditii, la momentul achizitiei unei centrale fiecare beneficiar trebuie sa se orienteze catre o centrala care sa aiba o putere corelata cu necesarul de energie termica si necesarul de apa calda menajera, dar si catre aspecte ce tin de fiabilitate, calitatea unor componente interne vitale - asa cum este partea de schimbatoare de caldura, disponibilitatea unitatilor de asigurare a mentenantei si a pieselor de schimb.

 

Chiar daca o centrala beneficiaza astazi de o garantie extinsa, 5 sau mai multi ani, conditiile de garantie includ obligativitatea realizarii unor operatiuni de intretinere la un interval de maxim 2 ani, dincolo de operatiunile impuse de legislatie privind verificarilor periodice solicitate de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat).

 

In cele de urmeaza dorim sa iti prezentam o centrala in condensatie pe gaz compacta oferita de Unical, o centrala de calitate superioara, deosebit de eficienta si fiabila, cu noxe scazute (clasa 6, cea mai inalta clasa conform normelor UE) - centrala Unical X disponibila in doua variante de putere, de 24 kW (C24) si 32kW (C32).

 

Centrala este prevazuta cu aprindere electronica si control al flacarii cu un singur electrod, iar modularea de putere este cuprinsa intre 5kW si 25,2/33kW adica un raport 1:5,2. Dimensiunile sunt compacte, fiind posibila montarea usoara in orice incapere daca nu avem o camera tehnica dedicata.

 

Schimbatorul de caldura al centralei este din otel inoxidabil acoperit complet cu polimer special si fibra de sticla rezistenta la caldura si izolat acustic.

 

 Proprietatile si avantajele schimbatorul de caldura din otel inoxidabil

  • sectiune ovala monospirala;
  • realizat fara sudare;
  • camera de combustie cu volum marit;
  • emisii reduse/eficienta ridicata;
  • pierderi de presiune mai mici;
  • reducerea depunerilor pe suprafata acestuia;
  • mai silentios;
  • durata de viata marita;
  • acces frontal pentru o intretinere usoara.

 

 

Centrala poate functiona atat cu gaz natural, cat si cu GPL daca se instaleaza kitul de conversie. Disponibilitatea de productie a apei calde menajera este de 16.2 l/min la varianta de 24kW si de 18,2 l/min la varianta de 32kW.

 

Schimbatorul de caldura secundar este realizat din otel inoxidabil cu 12 placi de schimb de caldura si este optimizat pentru condensare.

 

Cateva functii si dotari ale centralei Unical X:

  • gestionarea a 2 zone de incalzire cu temperatura ridicata/joasa cu prioritate diferentiata;
  • functie electronica antigel;
  • functionare pana la -15° C;
  • functia anti-block a pompei de circulatie;
  • functia post-circulatie a pompei de circulatie;
  • termostat cu limita de siguranta;
  • senzor de temperatura de tur;
  • senzor de temperatura de retur;
  • senzor de temperatura apa calda;
  • pompa cu modulare in functie de solicitarea de putere, gestionata de electronica de inalta eficienta;
  • vas de expansiune 10 litri;
  • aerisitor automat;
  • presostat de siguranta pentru lipsa apei;
  • supapa de siguranta de 3 bari;
  • panou de control echipat cu afisaj cu selector de functii si potentiometru de reglare a temperaturii;
  • hidrometru;
  • sifon de scurgere a condensului.

 

Gama larga de accesorii include:

- Ambele termostate de control modulatoare si de pornire/oprire;

- Senzor de temperatura exterioara pentru gestionarea cazanului, dar si a uneia sau a celor doua zone de incalzire cu temperatura ridicata/joasa;

 

Versiunea EXT pentru instalare in exterior

 

Centrala Unical X este livrata standard cu grad de protectie IP X5D, un grad ridicat de protectie conform reglementarilor. Este posibila instalarea in spatii unde expunerea la conditiile de mediu (exterior) este mai mare daca se doteaza cu accesoriul gandit de inginerii Unical - adaugarea in partea superioara a capacului de protectie ce poate fi utilizat cu sistemul de evacuare coaxial de tip 60/100.

 

Sunt disponibile urmatoarele accesorii pentru instalare in aer liber:

  • set incalzitor antiinghet pentru sifonul de condens si conducte;
  • capacul inferior pentru acoperirea conexiunilor la instalatii.

 

Cosul de fum al centralei este unul standard pentru centralele in condensare, tip co-axial cu dimensiunile 60/100. Daca montarea se realizeaza la o distanta mai mare decat lungimea standard a cosului de fum sau sunt necesare schimbari de directie se poate utiliza un prelungitor dedicat cu lungimea adaptata necesitatilor sau a unor coturi suplimentare. Lungimea maxima a cosului de fum trebuie sa se incadreze in limitele stabilite de producator, de exemplu pentru un cos (60/100mm) pozitionat orizontal, cu un singur cot nu poate depasi 5,5 m. De asemenea, panta cosului va fi intotdeauna inversa pentru a facilita recuperare condensului, panta minima fiind de 3%. Toate pozitiile de montaj posibile si conditiile tehnice se regasesc in specificatiile centralei, furnizate in pachetul acesteia.

 

Dupa instalarea centralei in condensare Unical X este necesara realizarea operatiunii de punere in functiune (PIF). Aceasta reprezinta prima utilizare a centralei dumneavoastra si are rolul de a verifica daca centrala termica satisface cerintele de functionare conform reglementarilor si normativelor tehnice in vigoare. Punerea in functiune se executa, in general, in mod gratuit de catre un operator autorizat de producator/importator. Odata cu punerea in functiune se va elibera si documentul de admitere a functionarii care se taxeaza conform tarifelor fiecarui operator (cost de circa 30-40 Euro). La punerea in functiune prezenta beneficiarului este absolut necesara si va trebui sa se faca un minim instructaj de utilizare. Asa cum am vazut si pe forumul Misiunea Casa, beneficiarii pot fi suspiciosi in lipsa unor informatii coerente, de exemplu utilizatorul „arwen” ne spune „Nu eram acasa cand au facut PIF si nevasta-mea zice ca i-au facut si proba pe incalzire. Ma indoiesc FOARTE TARE!”

 

Indiscutabil operatiunea de punere in functiune inseamna verificarea tuturor modurilor de lucru, incalzire si apa calda menajera, pornirea circuitelor de incalzire pentru cateva minute, probarea modului de incalzire apa calda prin deschiderea robinetelor de la baterii. Nu este loc de dubii, orice operator de service va porni centrala, va verifica toate conexiunile hidraulice si electrice, va efectua toate setarile necesare pentru o functionare optima a centralei si va instrui beneficiarul privind modul de utilizare, inclusiv modul de reglare in functionare.

 

Acte necesare pentru punerea in functiune (PIF) a centralei termice:

- Factura de achizitionare a centralei termice;

- Certificatul de garantie;

- Proiectul instalatiei de gaz natural care sa contina schita izometrica si amplasamentul in plan al centralei, procesul verbal de punere in functiune al instalatiei de gaze si procesul verbal de receptie tehnica a lucrarilor;

- Documentatia tehnica a centralei termice.

 

Pentru ca centrala Unical X C24/C32 sa functioneze corect trebuie sa avem grija ca la momentul instalarii sa fie utilizate toate dotarile necesare si dorim sa specificam cateva dintre acestea:

  1. Apa rece de alimentare trebuie sa fie cu duritate redusa si filtrata. O statie de dedurizare sau un filtru magnetic sunt necesare pe conducta de alimentare cu apa rece. De asemenea, un filtru cu sita (Y) este necesar.
  2. Presiunea apei in centrala trebuie monitorizata permanent, se va alege o presiune de lucru de 0,8-1 bar si se va regla de cate ori este necesar. O scadere rapida sau o pierde repetata a presiunii indica probleme si trebuie sa verificati instalatia sau centrala.
  3. Pe returul sistemului de incalzire montati un filtru antimagnetita, acesta va retine toate impuritatile metalice pe miezul magnetic, dar si alte impuritati pe sita mecanica. Curatarea acestui filtru se recomanda a fi realizata de minim 2 ori pe sezon, la jumatatea acestuia si la oprirea sistemului de incalzire, urmand secventa: inchidere robineti de izolare filtru, deschidere robinet purjare, desfacere capac filtru, curatare miez magnetic si sita. Montarea se realizeaza in secventa inversa a operatiilor, la final poate fi necesara refacerea presiunii in instalatie daca aceasta a scazut sub nivelul minim de 0.8 bar.
  4. Nu utilizati o temperatura prea mare pentru incalzirea apei calde menajere, o valoare de 40-45° C este suficienta.
  5. Setati o temperatura de incalzire medie, de 55-60°C, pentru sistemul de incalzire pentru a pastra centrala in zona de functionare in condensatie (eficienta ridicata), dar si pentru a reduce coroziunea schimbatorului centralei (functionare cu continut ridicat de acizi in gazele de ardere).

 

 

Achizitionarea unei centrale in condensare Unical X C24/C32 se poate face in mod direct de pe site-ul Unical Gaz Alba Iulia, societate cu profil de instalatii ce asigura atat proiectarea, furnizarea, instalarea, punerea in functiune, cat si mentenanta acestor centrale. Poti achizitiona centrala de la sediul Unical Gaz, dar si de pe magazinul on-line pus la dispozitie celor interesati.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?” Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?”
Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti
Ce solutii alegi pentru izolarea conductelor Ce solutii alegi pentru izolarea conductelor
Cum sa ai o casa eficienta energetic Cum sa ai o casa eficienta energetic
De ce să alegi centrala pe peleți pentru încălzirea locuinței? De ce să alegi centrala pe peleți pentru încălzirea locuinței?
"Care este parerea voastra despre plasmele termice?" "Care este parerea voastra despre plasmele termice?"

Vezi mai multe articole