on

Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti

22 septembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Principalul criteriu pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi sistemului de incalzire si preparare a apei calde menajere este reprezentat de accesul la o sursa de energie in locatia unde exista locuinta sau grupul de constructii rezidentiale. Odata stabilita sursa primara de energie poti trece la pasul urmator, dimensionarea efectiva a centralei/cazanului in functie de necesarul energetic al casei si necesarul de apa calda. Sursele cele mai intalnite de energie utilizate pentru alimentare diferitelor tipuri de centrale/cazane sunt gazul natural, energia electrica si lemnul. Din pacate nu peste tot exista acces la retele de distributie gaze naturale, iar utilizarea energiei electrice pentru sisteme de incalzire poate fi uneori foarte costisitoare, pe de o parte exista echipamente foarte scumpe, iar pe de alta parte consumul de energie la costul actual este poate cea mai scumpa alternativa. Ramane in discutie utilizarea lemnului, sub una din formele posibile: lemn de foc, brichete sau peleti.

 

Stim cu totii ca lemnul de foc inseamna, pe de o parte, un deranj maxim din punct de vedere al aprovizionarii si depozitarii, dar si al arderii, centralele pe lemne fiind greu de exploatat din cauza posibilitatilor limitate de automatizare, iar randamentele sunt mai reduse.

 

Cea mai interesanta forma de ardere a lemnului o reprezinta utilizarea combustibilului denumit „peleti”, mai ales ca oferta de centrale pe peleti este foarte diversificata si despre avantajele acestora dorim sa discutam mai departe.

 

Peletii sunt combustibili solizi in forma cea mai comprimata a energiei lemnoase si au o putere calorica ridicata (4500kcal/kg). Acestia se produc din deseuri/reziduuri de lemn natural, paie, tulpini de plante etc., fara adaosuri de rasini sau alte substante chimice. Peletii sunt conformi cu cerintele de utilizare a energiei curate, regenerative, avand forma cilindrica cu dimensiuni de 2-12 mm in diametru si lungimi de 3-5 cm, continutul de umiditate fiind de maxim 8%, adica foarte mic. Peletii de calitate au suprafata neteda si uniforma, sunt de aceeasi dimensiune si nu se farama. O recomandare pentru verificarea calitatii peletilor, luam un pumn de peleti si il punem intr-un vas cu apa, daca acestia raman la suprafata sunt de o calitate buna, altfel se vor scufunda.

 

Asadar, peletii reprezinta o alternativa stabila, regenerabila, de incalzire a locuintelor ce este utilizata in prezent pe scara larga in intreaga lume, fiind o energie ieftina, dar si regenerabila. Emisiile mici de dioxid de carbon inseamna ca nu afecteaza mediul inconjurator. In ultimii ani s-a constatat o cerere crescuta pentru furnizarea echipamentelor care utilizeaza ca si combustibil peletii (sobe, seminee sau centrale pe peleti).

 

AVANTAJELE acestui combustibil:

 

- Sursa de energie ecologica, curata, emisii reduse de CO2;

- Asigura o autonomie ridicata a centralei in functie de volumul depozitului de peleti, putem alimenta la 2-3 zile sau la maxim 60 zile;

- Emisia de fum rezultata in urma arderii este foarte redusa;

- Produc o cantitate redusa de cenusa, poate fi utilizata in gradina ca ingrasamant;

- Costurile aferente exploatarii raportate la aceeasi putere obtinuta cu o centrala pe gaz in condensatie sunt aproximativ identice;

- Randamentul arderii comparativ cu folosirea lemnului este mai mare;

- Spatiul de depozitare al peletilor este relativ redus, circa 1,5 mc.

  

Pentru ca avem nevoie de confort si acesta este un aspect important la alegerea sistemului de incalzire cu peleti, acest gen de cazane se bucura de popularitate si sunt folosite de cel putin 25 ani. Odata cu diversificarea solutiilor privind cazanele pe peleti, a crescut si numarul producatorilor si distribuitorilor de peleti, ceea ce ajuta la un pret competitiv si cresterea disponibilitatii. Din punct de vedere al aprovizionarii, primavara sau cel tarziu la inceput de vara este recomandat sa ne aprovizionam cu cantitatea necesara de peleti.

 

Unul dintre producatorii de sisteme de incalzire cu peleti este KOZLUSAN, reprezentat de Unical Gaz Alba Iulia. Cazanele puse la dispozitia beneficiarilor ating un nivel inalt de eficienta la incalzire, datorita designul sau unic. Combustibilul (peletii) alimenteaza cazanul printr-un sistem de alimentare din partea de sus intr-o “oala” de ardere alimentata cu aer, unde este aprins. Sistemul automat de reglare cu modulatie totala preia controlul, asigurand o ardere cu emisii minime si cu eficienta termica maxima.

 

Sunt furnizate mai multe tipuri de centrale pe peleti KOZLUSAN, clasificate din punct de vedere al tipului de automatizare si anume:

 

            - Centrale clasice, seria Lidya Compact Plus

            - Centrale semi-automate, seria Slimpel Easy     

            - Centrale automate, seria Slimpel Performance

            - Centrale complet automate, seria Propel Professional

 

 

Centrala Kozlusan Lidya Compact Plus

 

Centrala termica cu peleti Lidya Compac Plus este complet echipata pentru conectarea la circuitele de incalzire cu radiatoare sau cu incalzire prin pardoseala. Echipata cu un controler pentru supravegherea functionarii corecte, centrala pe peleti LIDIA Compact Plus este disponibila pentru puteri cuprinse intre 5 si 25 kW, fiind este o centrala termica ideala pentru instalarea in spatii mici datorita dimensiunilor sale compacte. Centrala termica pe peleti este echipata cu un ventilator care simplifica evacuarea la cos si stabilizeaza functionarea cazanului. Montarea centralei termice la o instalatie existenta este usoara deoarece este prevazuta cu un sistem hidraulic incorporat (pompa circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta, aerisitor automat sonda NTC). Pentru functionarea corecta a centralei s-a prevazut o conexiune pentru aer proaspat din exterior.

 

De asemenea, aceasta este prevazuta cu un sistem de curatare mecanica automat ce impiedica formarea de zgura in arzator. Automatizarea centralei termice pe peleti permite modularea si reglarea acesteia in trepte de putere de unde rezulta ardere eficienta, precum si economisirea combustibilului.

 

 

Caracteristici:

- Aprindere automata;

- Control total al arderii prin modulare;

- Curatarea automata a arzatorului de peleti;

- Curatare mecanica (manuala) a schimbatorului de caldura, prin actionarea clapetei de curatare;

- Senzor de nivel combustibil peleti;

- Compensarea temperaturii exterioare;

- Rezervor peleti de pana la 65 litri

- Compensare zi/noapte;

- Temporizator pornire oprire (pe zile sau pe ore);

- Programare saptamanala;

 

Optional, se poate conecta la internet daca se achizitioneaza un modem si astfel se poate controla de la distanta modul de functionare.

 

Centrala semi-automata Kozlusan Slimpel Easy

 

Centrala cu peleti Kozlusan Simpel Easy este un produs de ultima generatie, ce indeplineste toate standardele tehnice actuale in ceea ce priveste eficienta, siguranta si emisiile de noxe. Corpul centralei pe peleti, componentele hidraulice, electrice si electronice, precum si algoritmii de functionare au fost programati pentru a respecta cele mai noi reglementari in domeniu. Asadar vei beneficia de un produs de top cu o tehnologie de ultima generatie si de o calitate mult superioara.

 

Principalul avantaj al centralei pe peleti Kozlusan Simpel Easy este constructia compacta, ea avand un kit hidraulic integrat ce contine toate componentele necesare cuplarii directe la instalatia de incalzire: pompa de recirculare electronica, supapa de siguranta, aerisitor automat, presostat electronic. Sunt disponibile centrale cu puteri de maxim 17, 25, 40 si 70 kW.

 

 

Centrala pe peleti Simpel Easy este prevazuta cu arzator din inox si sistem curatare pentru arzator, pompa de circulatie, tiraj fortat, buncar de peleti cu volumul de 135/190/220 litri, sistem curatare mecanica schimbator de caldura, evacuarea gaze arse in tiraj fortat si are clasa energetica A+.

 

Multumita dotarilor sale, Kozlusan Simpel Easy este o centrala care va depasi asteptarile, caci datorita automatizarii complexe se obtine un extra confort.

 

Caracteristicile centralei:

 

- Curatare mecanica a schimbatorului de caldura prin intermediul manetei;

- Alimentare automata cu peleti;

- Protectie intoarcere flacara;

- Panou de control cu modulatie;

- Izolatie cu vata minerala si caramizi ceramice;

- Posibilitate de montare termostat de ambient;

- Programator saptamanal avansat;

 

Centrala automata Kozlusan Slimpel Performance

 

Centrala cu peleti Slimpel Performance este un produs de ultima generatie, ce indeplineste toate standardele tehnice actuale in ceea ce priveste eficienta, siguranta si emisiile de noxe. Corpul centralei pe peleti, componentele hidraulice, electrice si electronice, precum si algoritmii de functionare au fost reganditi pentru a respecta cele mai noi reglementari in domeniu. Asadar, vei beneficia de un produs de top, cu o tehnologie actuala si de o calitate mult peste media centralelor cu peleti din Romania. Puterile disponibile maxime sunt de 10, 25 si 40 kW.

 

Principalul avantaj al centralei pe peleti Slimpel Performance este constructia compacta, ea avand un kit hidraulic integrat ce contine toate componentele necesare cuplarii directe la instalatia de incalzire: pompa de recirculare electronica, vas de expansiune, supapa de siguranta, aerisitor automat, presostat electronic. In plus, functia de curatire automata a arzatorului situeaza acest produs intr-o categorie superioara, destinata utilizatorilor ce doresc un produs de calitate si confortabil in utilizare.

 

 

Centrala complet automata Kozlusan PROPEL

 

Cazanul alimenteaza automat combustibilul in vasul de ardere cu ajutorul unui melc. Utilizatorul poate regla setarile de alimentare cu combustibil si timpii de asteptare a combustibilului. Aprinderea automata se obtine prin rezistenta la incalzire instalata pe cazanele fapt ce elimina aprinderea manuala.

 

Indepartare automata a cenusii: din camera de ardere a cazanului se face in pungi sau cutii prin intermediul unui melc dublu, eliminand orice scurgere de cenusa sau praf.

 

Particulele ce se afla in gazele de ardere, in fumul evacuat provoaca funingine, iar depunerea acesteia poate pe elementele de schimb de caldura ale cazanului duce la reducerea transferului termic, reducerea eficientei energetice, reducerea tirajului etc. Pentru a preintampina aceste fenomene negative centrala este prevazuta cu un sistem de curatare automata a schimbatorului de caldura.

 

Arzatorul centralei este prevazut cu o caracteristica de amestecare automata (numai la seria PEL) pentru a obtine o ardere completa a peletilor, eliminand efectul negativ al stratului de cenusa ce exista in camera focara.

 

Este disponibila la puteri maxime de 14, 25, 40, 70 si 100kW.

 

 

Caracteristici:

- Aprindere automata;

- Eliminarea automata a cenusii;

- Control total al arderii prin modulare (100 pasi);

- Curatarea automata a arzatorului;

- Curatarea automata a schimbatorului de caldura;

- Senzor de nivel combustibil (peleti);

- Compensarea temperaturii exterioare;

- Compensare zi/noapte;

- Temporizator pornire - oprire (pe zile sau pe ore);

- Programare saptamanala;

- Legatura la Internet (control de la distanta);

 

Daca doresti o centrala pe peleti completa, care sa fie dotata cu un arzator complet automat, un sistem de curatare schimbator de caldura automat, cu o eficienta de 93% si specificatii mecanice si electronice bogate, seria de centrale pe peleti Propel este produsul potrivit.

 

Recomandari privind activitatile de intretinere ale centralelor pe peleti

 

Controlul camerei de ardere poate fi necesar la cateva zile, aceasta depinzand de calitatea peletilor folositi, inainte de aprinderea focului. Sunt necesare operatiuni de eliminare a resturilor de peleti nearsi, dar si a cenusii din zona arzatorului, in special la centralele neautomatizate.

 

Dupa arderea a 1000 kg de peleti trebuie curatat arzatorul si cenusarul cazanului pe peleti.

 

O data la una-doua saptamani se elimina camera de ardere de depuneri, cu aspiratorul si se actioneaza schimbatorul de caldura pentru a elimina depunerile.

 

Ventilatorul necesita o usoara curatate cu o perie.

 

O data pe luna, se curata usile frontale si se verifica etanseitatea lor, iar in caz de defectiune se cheama un specialist autorizat.

 

La sfarsitul fiecarui sezon de incalzire, trebuie curatat rezervorul de peleti si canalele de transport a peletilor.

 

In general, instalarea cazanelor pe peleti nu ridica probleme deosebite, fiind usor de realizat. Este necesar un spatiu de depozitare peleti pentru 1 sezon (in medie 5-7 tone de saci de peleti). Pentru peletii livrati in saci sau lazi trebuie asigurat un spatiu uscat, aerisit, preferabil de dimensiuni care sa permita depozitarea cantitatii necesare pentru un sezon de incalzire si care sa fie amplasat in apropierea centralei.

 

Este necesar un cos de fum bine dimensionat, din materiale sigure si de calitate (ceramic sau otel inoxidabil).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura
Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti! Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti!
Izolarea tevilor aferente instalatiilor Izolarea tevilor aferente instalatiilor
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari Centrala termica explicata de experti: despre reglarea corecta a presiunii si alte recomandari
Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune

Vezi mai multe articole