on

Tot ce trebuie sa stii despre sistemul pluvial in 2020

09 octombrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent de tipul de acoperis si invelitoarea folosita, sistemul pluvial este reprezentat de totalitatea elementelor care realizeaza functiile de colectare si eliminare a apei provenite din precipitatii. Montarea unui sistem pluvial nu este o recomandare, ci o obligatie, astfel asigurandu-se o protectie corespunzatoare a cladirii si eliminand orice efecte devastatoare ce pot fi cauzate de prezenta apei meteorice.

 

O casa care nu beneficiaza de un sistem pluvial corect dimensionat si instalat, adaptat tipului de constructie, se va confrunta cu infiltratiile de apa, fenomen ce va conduce la deteriorarea zidariei si a celorlalte straturi aplicate pe aceasta, iar in final se va rasfrange asupra calitatii aerului, in cazuri grave ducand la aparitia mucegaiului si chiar a igrasiei. Pe langa o izolare temeinica efectuata asupra fiecarei parti a constructiei, sistemul pluvial vine sa asigure protectia si pastrarea calitatii finisajelor.

 

Din punct de vedere al materialelor din care se realizeaza un sistem pluvial exista doua tipuri de sisteme pluviale:

  • sistem pluvial din otel
  • sistem pluvial din plastic (PVC).

 

Daca plasticul este deja binecunoscut ca avand o rezistenta mai mica la radiatia solara, decolorarea sau „coacerea” materialului fiind principalele cauze ale degradarii, variantele din otel (zincat sau vopsit) au o durata de viata foarte ridicata, beneficiind in timp de o garantie a pastrarii caracteristicilor mecanice si pastrarea aspectului.

 

Casele cu acoperis realizat din sindrila, asa cum le-am cunoscut in articolul Acoperisul si caracteristicile sindrilei din lemn de cedru, sunt prevazute cu sisteme pluviale oferite tot de partenerul nostru de incredere, Georoof Solutions.

 

 

Sistem modern - cu respect pentru natura si oameni

 

Sistemele pluviale de la Georoof sunt realizate din materiale rezistente, precum otelul zincat prevopsit, cupru si zinc-titan. In plus, Georoof furnizeaza si accesoriile de calitate si montajul care se poate realiza in orice judet, iar garantia oferita de producator este de pana la 20 ani, in functie de materialul utilizat. Din punct de vedere al formei constructive, Georoof ofera doua variante de sisteme pluviale:

 

Sistemul pluvial semicircular are cea mai cunoscuta forma, fiind si cel mai intalnit sistem instalat la casele traditionale.

 

In figura urmatoare iti prezentam componenta sistemului pluvial semicircular oferit de Georoof Solutions. Componentele sistemului sunt elemente „pro natura – prietenoase cu mediul”, adica permit colectarea si drenarea apei de ploaie: clapeta 13 permite deversarea apei colectate direct intr-un vas (butoi, rezervor), iar colectorul 16 poate fi conectat direct la un camin pluvial subteran.

 

 

 

Fiabil, versatil si eficient

 

Sistemul pluvial semicircular este pe buna dreptate cea mai fiabila solutie disponibila in acest moment pe piata, fapt ce il transforma in cel mai vandut sistem pluvial. El se adapteaza oricarui tip de acoperis, indiferent de forma sau de materialul ales pentru invelitoare.

 

Sistemul este simplu, rapid si eficient, modul de imbinare a elementelor nu permite scurgerea apelor pluviale pe fatada cladirii sau infiltrarea in structura casei, astfel protejand intreaga constructie. Alaturi de calitatea componentelor, sistemul de jgheaburi si burlane Georoof este realizat din materiale de cea mai inalta calitate care se remarca prin estetica deosebita. Cum am mentionat anterior, elementele sistemului pluvial semicircular sunt disponibile intr-o gama completa de materiale: cupru, zinc-titan, otel prevopsit, otel zincat.

 

 

Pentru ca diversele forme ale acoperisurilor au necesitat un design aparte, Georoof ofera si o solutie moderna-  sistemul pluvial rectangular, pentru proiectele indraznete ce au nevoie de un aspect unitar, fara diferente de material sau culoare.

 

Sistemul pluvial rectangular poate fi folosit atat la casele clasice, cu acoperis in doua ape, dar mai ales la constructii moderne, elementele din sistemul pluvial rectangular aducand armonie arhitecturala. Fata de jgheaburile semicirculare, jgheaburile rectangulare Georoof au sortul de streasina inclus, in acest fel se garanteaza o etanseitate perfecta.

 

Complex, complet si rezistent

 

Sistemul pluvial rectangular Georoof este compus din jgheaburi, burlane, elemente de legatura, elemente de sustinere, coturi, colectoare de apa, coltare, aproape toate avand o placuta si simetrica forma rectangulara si imbinari moderne. Fiecare din elementele sistemului pluvial se imbina perfect, protejand acoperisul si fatada casei in cazul unui volum mare de apa.

 

Inovativ si variat

 

Sistemul pluvial rectangular Georoof asigura, prin designul inovativ, o eficienta deosebita deoarece jgheaburile au fost create sa fie mult mai rezistente, prin comparatie cu sistemele din deceniile trecute, si au o capacitate sporita de colectarea a apei. In plus, forma rectangulara a coturilor si burlanelor se adapteaza perfect la structura casei. Imbinarile sunt deosebit de elegante, discrete. Mai mult decat atat, elementele sunt disponibile intr-o gama variata de culori: Testa di Moro - Ral 8019, Grey-White - RAL 9002, Anthracite - RAL 7016, Jet Black - RAL 9005, Chocolate Brown - RAL 8017, Copper Brown - RAL 8004 si Wine Red - RAL 3005.

 

Componentele sistemului pluvial rectangular Georoof sunt prezentate in schema urmatoare:

 

 

Masuri de intretinere si exploatare a sistemelor pluviale

 

Jgheaburile si burlanele (sistemul pluvial) sunt la fel de importante pentru acoperis, precum sunt caile de acces pentru o casa. Sistemul functionand ca intermediar pentru a diminua presiunea cu care lovesc factorii externi.

 

Importanta sistemului pluvial creste vertiginos in perioadele cu ploi abundente sau pe timp de iarna, cand zapezile se ingramadesc pe acoperisuri. Burlanele trebuie vazute ca parte indispensabila a acoperisului, acestea indeplinind atat o functie practica, aceea de a colecta si evacua apa, cat si o functie estetica, intregind aspectul casei. Atata vreme cat burlanul este curatat si nu prezinta nici o fisura, acesta isi va face datoria nestingherit.

 

 

Pregatirea pentru iarna

 

Jgheaburile si burlanele trebuie curatate de frunze si alte resturi vegetale pe parcursul intregului an. In cazul in care nu se efectueaza aceasta operatiune, burlanele risca sa se deterioreze. Parafrunzarele pentru jgheaburi pot garanta un burlan curat si te pot scuti de aceasta operatiune.

 

Burlanele pe timp de iarna

 

In momentul in care zapada incepe sa se adune pe acoperis, o parte din greutatea ei trebuie preluata de jgheaburi. Acumularea unor cantitati mari de zapada poate duce inevitabil la deteriorarea acoperisului si la infiltratii de apa.

 

Jgheaburile trebuie protejate de acumularea unor cantitati mari de zapada (atentie la parazapezile montate pe invelitoare), iar gheata curatata inainte sa se formeze in cantitati mari.

 

Turturii ar trebui sa lipseasca sau dimensiunea lor sa fie una mica. Chiar daca ai luat masurile recomandate, din cauza diferentelor de temperatura si a pierderilor de caldura cauzate de o termoizolatie deficitara, exista toate sansele sa se formeze turturi. Mai mult decat atat, exista foarte multe situatii in care cladirile sunt inalte sau au o arhitectura de asa natura incat sa nu iti permita accesul sa cureti manual burlanele. Ce este de facut in aceste situatii?

 

Solutia: instalatii de degivrare

 

Instalatiile de degivrare pot fi montate in jgheaburi si burlane prevenind acumularea de gheata, formarea turturilor si deteriorarea burlanelor. Instalatiile de degivrare sunt cabluri incalzitoare ce au ca rol topirea zapezii si evacuarea apei. Cablurile sunt izolate si prin urmare nu sunt afectate de umiditate sau raze UV. Mai mult decat atat, acestea pot fi prevazute cu senzori de temperatura si umiditate care pot initia pornirea instalatiei doar in momentul in care se intrunesc conditiile de temperatura si nivelul de umiditate corespunzator unei ninsori. Odata ce ninsoarea s-a oprit ori temperatura exterioara nu mai permite formarea ghetii, instalatia se va deconecta.

 

Nu in ultimul rand, iti recomandam sa iei in calcul si folosirea parazapezilor si a sfartecatoarelor de zapada. Acestea iti vor sari in ajutor in fiecare iarna, protejand sistemul de drenaj, de alunecarile de zapada si diminuand numarul accidentelor ce ar putea avea loc pe suprafata din vecinatatea casei tale.

 

In concluzie, sistemul pluvial, in forma care ti se potriveste, poate face diferenta intre rezistenta acoperisului pentru 20, 50 sau 100 de ani. Suportul pe care il ofera acoperisului, ca si protectie suplimentara este important - el preluand o parte din stresul pe care mama natura il exercita asupra acoperisului si fatadei, adaugand, astfel, ani de viata intregii constructii pentru a o proteja pentru inca o generatie sau chiar pentru mai multe.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Oaza verde de pe acoperis Oaza verde de pe acoperis
Refacerea unui acoperis – Tratament recomandat de specialisti Refacerea unui acoperis – Tratament recomandat de specialisti
Tigla ceramica sau tigla metalica? Tigla ceramica sau tigla metalica?
4 beneficii ale unui acoperis verde 4 beneficii ale unui acoperis verde
Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat
Tot ce trebuie sa stii despre acoperisul verde Tot ce trebuie sa stii despre acoperisul verde

Vezi mai multe articole