luminite sarbatori de iarna

Tot ce trebuie sa stim despre luminitele de sarbatori

26 noiembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sarbatorile se apropie, meteorologii anunta ninsoare, iar noi ne pregatim sa intram in atmosfera magica a acestei perioade. In magazine si la comerciantii ambulanti apar decoratiunile de Craciun, luminite, figurine si alte instalatii luminoase, unele mai incantatoare decat altele.
Parcurgand acest articol vei afla cateva detalii interesante despre decoratiunile luminoase si utilizarea corecta si sigura a acestora din punct de vedere al instalatiilor electrice.

Daca in cazul culorilor, formei sau al numarului de becuri nu sunt probleme, totul tinand de gust si finantele alocate, in cazul modului de alimentare si amplasarii pot fi facute greseli care au  uneori consecinte nefaste.
Instalatiile luminoase pentru aceste aplicatii se impart dupa modul de alimentare in 3 categorii:

1.      Alimentate de baterii sau acumulatori (inclusiv solare) - alimentarea se face de la baterii, iar pericolele sunt aproape inexistente. Aceste decoratiuni sunt gandite in general pentru amplasarea in interiorul locuintelor, in afara de decoratiunile solare ce sunt gandite pentru exterior. Cele din urma sunt rare si ineficiente, pentru ca anotimpul rece este caracterizat de zile intunecate, iar atat zapada depusa pe celulele solare, cat si frigul reduc mult capacitatea de captare si stocare a energiei.
Din categoria decoratiunilor cu baterii iti recomandam variantele cu iluminare LED, acestea fiind mult mai eficiente, bateriile avand o durata de viata mai mare.

2.  Alimentate de la retea prin intermediul unei surse de tensiune; in aceasta categorie intra decoratiunile luminoase care se alimenteaza de la retea, tensiunea fiind transformata de catre o sursa si adusa la o valoare care nu este periculoasa. Aceste variante sunt preferate in general pentru exterior si sunt sigure si pentru montarea in locurile accesibile copiilor. Daca vrei sa folosesti aceste solutii in exterior trebuie sa te asiguri ca exista marcaj cu standardul de protectie minim IP65 pe produs sau sa montezi sursa de tensiune si stecherul acesteia intr-o zona uscata ferita de zapada si apa, iar in exterior sa amplasezi doar circuitul de tensiune scazuta. Totusi, o instalatie care nu a fost gandita pentru exterior poate avea de suferit din cauza temperaturilor scazute si a umezelii. Ai, insa, certitudinea ca tensiunea scazuta nu iti pune viata in pericol.

Aceste decoratiuni nu trebuie confundate cu cele care se alimenteaza la retea si au un controler pentru jocurile de lumini sub forma unei cutiute, dar alimentarea catre beculete se face tot la tensiunea retelei. Pe decoratiunile alimentate la tensiune scazuta vei gasi intotdeauna marcate valorile tensiunii de intrare (110-250V uzual) si de iesire (9-24V uzual).

3. Alimentate direct de la retea - cele mai utilizate, insa, raman instalatiile alimentate direct la retea. Acestea sunt usor de fabricat, sunt ieftine, folosesc becuri, nu LED-uri, iar curentul consumat este mai mare. Singurul avantaj al acestor instalatii este pretul, iar dezavantaje sunt mai multe:
- consumul de energie este mai ridicat fata de alte solutii;
- sunt periculoase de utilizat in zonele accesibile copiilor sau animalelor de companie, in zonele cu umiditate crescuta sau in exterior (exceptand modelele concepute special pentru astfel de utilizari);
- caldura degajata este mai mare;
- arderea unui bec poate duce, la variantele mai vechi, la intreruperea unui segment de lumini sau a intregului sir.
Iti recomandam sa eviti aceste instalatii, mai ales cele comercializate la preturi foarte mici avand si functii suplimentare de tipul melodiilor sau controlului dinamic. Acestea sunt echipate cu conductoare subtiri, cu izolatie moale care se deterioreaza uso,r iar electronica de slaba calitate din interior se defecteaza si poate provoca scurtcircuite.
              
Ca recomandari generale: NU utiliza niciodata prelungitoare si conexiuni in exterior pentru alimentare la tensiunea retelei, nu modifica si nu improvizati instalatiile de iluminat si asigura-te ca la interior, luminitele de pom si conexiunile acestora nu le sunt accesibile copiilor. Este recomandat ca aceste instalatii sa nu fie lasate nesupravegheate perioade mari de timp sau pe timpul noptii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tipuri de senzori crepusculari Tipuri de senzori crepusculari
Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul
Curentul electric Curentul electric
Ghid complet pentru schema unui tablou electric monofazat Ghid complet pentru schema unui tablou electric monofazat
Necesitatea folosirii antigelului in centralele termice Necesitatea folosirii antigelului in centralele termice
Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza

Vezi mai multe articole