Numărul debranşărilor a crescut cu 78% în primele 8 luni din 2016, comparativ cu anul anterior, se arată într-un comunicat de presă trimis de Ariston Thermo România către Misiunea Casa.
Conform analizei, de la începutul anului 2016 şi până la finele lunii august, 10.736 de familii din România au luat decizia de a renunţa la sistemul centralizat de încălzire. Numărul acestora este cu 78% mai mare comparativ cu cel raportat în perioada similară din 2015. Astfel, cele peste 10.700 de familii au optat pentru un sistem propriu de încălzire, centrala termică cu funcţionare pe gaz fiind principala alegere.
„Studiile derulate periodic arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii în acest sens. Astfel, datele oficiale arată că, din anul 2012 şi până în prezent, peste 202.674 de familii au decis să renunțe la sistemul centralizat de încălzire, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a spus Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.
Raportat la situaţia din primele opt luni din acest an, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde 3.670 de apartamente figurează ca debranşate. Pe locurile următoare în top se află Timiş, cu peste 2.200 de apartamente, şi Hunedoara, cu peste 1.700 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.
„Din 2002 şi până în prezent, sistemul centralizat din România a pierdut cca. 50% dintre abonaţi. Astfel, dacă în 2002 erau branşate cca. 2,48 milioane de locuinţe, la finele lunii august 2016 mai erau racordate doar 1,25 milioane de locuinţe. În acelaşi timp însă, parcul de centrale termice instalate a crescut substanţial, cu cca. 436%, de la cca. 410.000 de unităţi în 2002, la peste 2,2 milioane în acest moment”, a afirmat Cătălin Drăguleanu.
Harta încălzirii – tot mai puţine locuinţe branşate în întreaga ţară
Analiza realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC mai arată că, la finele lunii august 2016, doar 26% dintre locuinţele din mediul urban din România mai erau branşate la sistemul centralizat de încălzire. De asemenea, în 9 judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. În plus, alte 13 judeţe au mai puţin de 10% dintre locuinţe racordate la CET-uri.
„Alte 17 judeţe din România mai au branşate doar între 10 şi 50% dintre locuinţe, în timp ce doar două judeţe şi Capitala mai au conectate puţin peste 50% dintre apartamente”, a arătat Country Managerul companiei.
De asemenea, acesta a subliniat că Bucureşti este oraşul care însumează cca. 45% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.
Ce economii aduce instalarea unei centrale termice
Dincolo de confortul sporit oferit de instalarea unei centrale termice cu funcţionare pe gaz, românii pot obţine şi economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 220 de lei, iar cel de producţie este de 353 lei, preţul pentru producerea unei Gcal de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 163 de lei.
„Prin comparaţie cu preţul mediu al Gcal furnizate de către sistemul centralizat de încălzire, economia adusă de instalarea unei centrale termice pe gaz este de cca. 26%. Cu toate acestea, există şi judeţe unde economiile pot fi chiar mai mari de atât. Astfel, în Constanţa, Timiş sau Arad, costul de facturare al gigacaloriei produse de CET este cuprins între 441 lei şi 244 lei, cu mult mai mare comparativ cu media naţională de 220 lei, iar reducerea valorii facturii de încălzire poate fi de până la 63%”, a mai spus reprezentantul companiei.
În ceea ce priveşte costurile pentru încălzirea şi producerea de apă caldă menajeră, analiza Ariston a arătat că, în medie, pentru un apartament cu două camere (60 mp), românii care au ales instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii de cca. 48% la factura de încălzire comparativ cu cei care sunt încă racordaţi la CET. Prin comparaţie cu o locuinţă ce dispune de un sistem de încălzire propriu cu funcţionare pe curent, economiile pot fi de până la cca. 300%.
Cât durează amortizarea investiției
Calculele Ariston Thermo România au arătat, de asemenea, că investiţia în achiziţia unei centrale termice în condensare este de cca. 2.850 lei, în timp ce suma necesară realizării întregii instalaţii (centrala termică, costuri de debranşare, instalaţia de gaz şi centrala termică) pentru un apartament mediu de 80 mp ajunge la cca. 7.800 lei.
„În funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, amortizarea investiţiei în centrala termică se poate face între 2 şi 4 ani, în timp ce amortizarea investiţiei pentru întreaga instalaţie ajunge la cca. 6 ani”, a încheiat Cătălin Drăguleanu.
Comentarii
Nu exista comentarii.