on

Totul despre alegerea si montarea pavelelor

28 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fie ca ne referim la o curte interioara privata sau publica, fie ca vorbim despre aleile din jurul centrelor comerciale sau despre o parcare, pavelele reprezinta o alegere functionala, estetica si durabila foarte populara. Iar acest lucru se datoreaza, in primul rand, avantajelor pe care pavelele le ofera, si anume:

 

  • Sunt rezistente la abraziune, crapare si fisurare;
  • Sunt usor de montat;
  • Nu necesita o intretinere deosebita;
  • Sunt potrivite atat pentru traficul pietonal, cat si pentru traficul rutier;
  • Sunt o solutie atractiva, functionala si estetica pentru decorarea curtilor, aleilor, pietelor etc.;
  • Pot fi demontate si remontate cu usurinta;
  • Au o durata mare de viata - aproximativ 25 de ani.
  • Au o rezistenta sporita la ciclurile de inghet si dezghet;
  • Zonele astfel acoperite pot fi utilizate imediat dupa montare, spre deosebire de cazurile in care este turnat ciment sau asfalt - unde este nevoie de un timp de asteptare;
  • Datorita formelor bine definite, imbinarea pavelelor se realizeaza fara probleme, iar rezultatul final este o suprafata mai rezistenta decat cimentul si mai durabila decat asfaltul.

 

 

Cum alegem modelul potrivit de pavele pentru curtea interioara

 

Avand in vedere multitudinea de produse disponibile pe piata, alegerea unui model de pavele poate fi dificila. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa gasesti cele mai potrivite modele de pavaje curti.

 

Alegerea modelului de pavele tine, in primul rand, de preferintele tale. Dar daca nu te poti decide asupra unui model anume, iti recomandam sa alegi unul care sa vina in completarea arhitecturii spatiului existent. Astfel, daca locuinta ta are forme drepte, iar curtea a preluat aceeasi linie, poti opta pentru pavele patrate sau dreptunghiulare. Iar daca spatiul ce urmeaza a fi amenajat are in jurul sau mai multe forme rotunde, poti opta pentru pavele ovale, rotunde sau chiar in forma de spirala. Bineinteles ca te poti juca cu textura si culorile mai multor modele. Astfel, poti opta pentru doua sau mai multe modele diferite, pe care sa le imbini si sa creezi un joc interesant de culori si forme.

 

In privinta culorii, iti recomandam sa ai in vedere 3 aspecte, si anume:

 

  1. Culorile folosite la decorarea locuintei – atat a tencuielii decorative, cat si a acoperisului; a gardului si asa mai departe.
  2. Expunerea la soare – in cazul in care pavelele nu sunt protejate pe timpul verii, deci ne confruntam cu o expunere prelungita la soare, culoarea lor se poate estompa. Prin urmare, daca alegi o culoare vibranta, in timp aceasta se poate estompa. In acest caz, iti recomandam sa alegi tonuri deschise - culori neutre, cat mai naturale.
  3. Stilul de amenajare dorit – poti opta pentru modele jucause, modele moderne, dar in acelasi timp poti opta pentru un model mai rustic sau chiar vintage.

 

 

 

Cum alegem grosimea si dimensiunea placilor?

 

Dimeniunea si grosimea pavelelor se vor alege in functie de destinatia zonei in care acestea vor fi folosite. De asemenea, este important sa stii ca in functie de grosime se va calcula si pretul, mai precis: cu cat grosimea unui pavaj este mai mare, cu atat pretul acestuia va fi mai ridicat.

Iata care este grosimea ideala a pavajelor, in functie de destinatia lor:

  • Pentru traficul pietonal (curti, alei, trotuare, parcuri etc.)  sunt recomandate pavelele cu o grosime pana in 60 mm;
  • Pentru zonele pietonale, dar si pentru zonele cu trafic auto usor sunt recomandate pavelele cu o grosime de 60 mm;
  • Pentru zonele cu trafic auto greu sunt recomandate pavelele cu o grosime de minim 80 mm. In cazul zonelor cu trafic auto greu - intens, precum: parcari, platformele industriale etc., sunt recomandate pavelele cu o grosime de 100 mm.

 

In ceea ce priveste dimensiunea pavelei, aceasta trebuie sa fie in concordanta cu dimensiunea spatiului ce urmeaza a fi amenajat. Nu este recomandat sa alegi un model foarte lat pentru o alee foarte ingusta, caci va da impresia de un spatiu si mai mic.

 

De asemenea, daca ai un spatiu foarte mare, nu vei alege o pavea de mici dimensiuni, caci vei ingreuna munca montatorilor. In cazul in care ai nevoie de un montator, iti recomandam sa apelezi la firme constructii bucuresti cu experienta.

 

Cum se monteaza pavelele

 

1. Pregatirea fundatiei stabilizatoare

 

Prima etapa in montarea pavelelor este reprezentata de realizarea fundatie stabilizatoare. Fundatia poate fi realizata cu diferite materiale, precum balast sau piatra sparta. Atentie! Este necesar ca solul sa fie cat mai stabil cu putinta, deoarece un strat insuficient de portant poate compromite planeitatea lucrarii.

 

Un alt aspect important pe care trebuie sa il ai in vedere in aceasta etapa, este grad de inclinatie transversala (panta) pentru evacuarea a apei. Acesta trebuie sa fie cuprins intre 3-5% si este necesar sa fie executat si ajustat in faza incipienta, respectiv in momentul pregatirii straturilor de la baza.

 

Iata care sunt pasii:

  • Decopertarea terenului la o adancime de 20-60 cm – in functie de nivelul de trafic;
  • Asezarea materialelor de umplutura;
  • Compactarea straturilor de umplutura;

 

In acest proces se poate opta fie pentru un strat geotextil, fie pentru o suprafata betonata.

 

  1. Montarea bordurilor

Bordura se monteaza in functie de conturul final dorit. Rolul ei fiind de sprijin acolo unde este cazul, dar estetic. Aceasta trebuie montata pe o fundatie din beton.

 

3. Pregatirea stratul de poza

Pentru realizarea stratului suport se poate folosi nisip de statie sort 0 - 4 mm, dar si alte materiale, precum: pietris de statie sort de 4 – 8 mm. Atentie! Stratul de poza nu trebuie sa contina mal, argila sau resturi de concasare in proportie mai mare de 3%. Acesta nu se taseaza, doar se indreapta.

 

4. Montarea Pavelelor

Pavelele se vor aseza direct pe nisip si vor fi batute usor cu ciocanul de cauciuc. Este important sa acorzi o atentie deosebita primelor randuri, caci ele vor dicta aranjarea tuturor celorlalte pavele.

 

In functie de tipul pavajului se vor forma rosturi cuprinse intre 2 si 8 mm. In cazul pavelelor care se rostuiesc ulterior cu mortar, rosturile pot fi chiar mai mari de 8 mm.

 

5. Finisare

Rosturile se vor umple cu nisip sort 0 – 2 mm cernut si uscat. Acesta trebuie vibro compactat pentru a crea efectul de blocare a pavelelor.

 

6. Compactarea

Pentru compactarea pavelelor se recomanda folosirea placilor vibratoare acoperite cu cauciuc de protectie, pentru o uniformitate mai mare si evitarea degradarii pavelelor.

Citeste si articolul Reamenajarea Baii | Cat de des trebuie schimbate tevile, instalatia sanitara si termica? si descopera cum te poate ajuta platforma Mesteri Locali sa gasesti cel mai priceput meserias pentru lucrarea ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum poti construi un foisor de gradina Cum poti construi un foisor de gradina
Amenajarea curtii cu piatra naturala Amenajarea curtii cu piatra naturala
Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva
Rigola si drenajul liniar Rigola si drenajul liniar
Montare Pavele – etape si sfaturi Montare Pavele – etape si sfaturi
Prevenirea si combaterea manei in culturile de legume Prevenirea si combaterea manei in culturile de legume

Vezi mai multe articole