Totul despre impozite

08 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

GHID - Impozitele platite in avans aduc reduceri
Impozitul pe casa, terenuri, masini, barci sau terenuri agricole platit la timp va poate aduce reduceri de pana la 10%. Veniturile suplimentare, fie ca sunt din castiguri bursiere sau din jocuri de noroc, trebuie declarate pentru impozitare. Jurnalul National va prezinta calendarul taxelor si al impozitelor.
 
Daca ati scapat de impozitul pe casa, masina si terenul agricol, nu rasuflati usurati. Mai sunt multe alte impozite si taxe pe care s-ar putea sa le mai aveti de platit, depinde de activitatile pe care le-ati desfasurat pe parcursul anului trecut.
 
IMPOZITE LA BUGET. Ati inchiriat o proprietate? Ati desfasurat o activitate independenta? Ati jucat la bursa si ati obtinut dividende? Ati cultivat si vandut flori sau legume? Ati vandut bunuri intr-o consignatie? Sunt doar cateva exemple de activitati pentru care trebuie sa platiti impozite. Este obligatoriu sa le declarati la sectia financiara unde sunteti arondati si sa le platiti. Si daca ati avut noroc si ati castigat la Loterie, la loz in plic sau la orice alt joc, trebuie sa mergeti la sectia financiara din raza unde aveti domiciliul si sa declarati acest venit pe care veti plati un impozit de 16%. Daca ati obtinut venituri numai din salarii, indiferent ca ati avut mai multe locuri de munca, nu datorati nici un ban bugetului de stat, deoarece salariile si veniturile asimilate salariilor sunt impozitate cu 16% la sursa. Puteti alege sa sponsorizati, in limita a 2% din impozitul datorat statului, entitatile nonprofit care functioneaza legal, unitatile de cult, precum si acordarea de burse private, insa trebuie sa mergeti la sectia financiara unde sunteti arondati si sa completati o cerere.
 
TAXE LOCtE. Sunt impozitele pe care Consiliile locale din primarii le pun pe locuinte, terenuri, mijloace de transport, parcari etc. Acestea se platesc in doua transe, pana la 31 martie, respectiv pana la 30 septembrie. In acest an exista cateva noutati. Daca aveti o locuinta cu o suprafata de peste 150 mp, veti fi taxati gradual cu 5% pentru fiecare 50 mp in plus. Si daca detineti mai multe case, sunteti taxat suplimentar cu 15% pentru cea de-a doua, cu 50% pentru a treia, cu 75% pentru ce-a de-a patra si cu 100% pentru mai multe. Dar cea mai mare modificare este schimbarea procedurii de impozitare a mijloacelor auto. Pana acum existau numai doua clase de capacitate in functie de care s-au impozitat autoturismele (pana la 2.000 cmc si peste 2.000 cmc). Acum exista cinci clase si in functie de capacitatea cilindrica se aplica un nivel de impozitare cuprins intre 7 si 120 lei/200 cmc. In plus, s-au introdus taxe noi pe barci, slepuri, vapoare, motociclete, rulote etc. Codul Fiscal da dreptul autoritatilor locale sa introduca anumite taxe specifice, cum ar fi taxe pentru utilizarea unui anumit pod sau chiar taxa pentru intrarea intr-o anumita localitate.
 
ROVINIETA
O alta taxa pe care trebuie sa o plateasca de aceasta data numai posesorii de autoturisme este rovinieta. Aceasta trebuie achitata in momentul in care soferii ies cu autovehiculul in afara orasului. Taxa de drum este valabila un an, astfel ca posesorii de masini trebuie sa o reinnoiasca in momentul in care aceasta expira. Pretul rovinietei este neschimbat fata de anul trecut, tariful fiind diferentiat in functie de categoria vehiculului, masa totala maxima autorizata si emisiile poluante. Astfel, pentru un automobil noneuro, taxa este de 24 de euro. Rovinieta costa 21 de euro pentru un autoturism din categoria Euro I si 16,8 euro pentru unul din categoria Euro II. Pentru microbuze, taxa de drum este de 216 euro pentru noneuro, 210 euro pentru Euro I si 204 euro pentru Euro II. Actele pe care posesorii de autovehicule persoane fizice trebuie sa le prezinte la achitarea rovinietei sunt cartea de identitate sau certificatul de inmatriculare ale masinii, in copie sau original, documentele vamale pentru autovehiculele inmatriculate temporar si buletinul. Rovinieta poate fi cumparata de la peste 600 de oficii postale din tara, de la statiile de distributie a carburantilor ale Petrom, Rompetrol, MOL, OMV, Lukoil, precum si de la subunitatile teritoriale ale Compa- niei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
Iohanna Onaca Purdea
 
PENtIZARI
Cetatenii care depasesc termenele-limita trebuie sa stie ca vor fi penalizati. Atat autoritatile locale, cat si sectiile financiare care apartin Agentiei Nationale de Administrare Fiscala percep o penalizare de 0,1% pe zi din sumele restante. In plus, sectiile financiare acorda si amenzi celor care nu depun la timp declaratiile fiscale, amenzi care sunt cuprinse intre 10 si 100 de lei.
 
REDUCERI
Persoanele care achita integral impozitele locale pana la 31 martie beneficiaza de o reducere de maximum 10%, potrivit Codului Fiscal. Consiliile locale decid care este procentul de reducere pe care-l vor acorda, in Capitala reducerea este de 7% si se aplica in toate sectoarele. Pentru impozitele care ajung la bugetul consolidat, gestionate de sectiile financiare, nu se acorda reduceri.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fabrica Bosch din Blaj isi deschide portile catre elevi, parinti si cadre didactice Fabrica Bosch din Blaj isi deschide portile catre elevi, parinti si cadre didactice
Boc se gandeste deja la mai multe credite - 09 Iulie 2009 Boc se gandeste deja la mai multe credite - 09 Iulie 2009
Curatenia devine un hobby cu Silence Force™ Multi-Cyclonic de la Rowenta Curatenia devine un hobby cu Silence Force™ Multi-Cyclonic de la Rowenta
Ofera-i ce-si doreste! Dragostea ta neconditionata si tehnologia inovatoare de la Rowenta Ofera-i ce-si doreste! Dragostea ta neconditionata si tehnologia inovatoare de la Rowenta
Studiu Brico Depôt: un roman isi petrece 535 de zile din viata in baie Studiu Brico Depôt: un roman isi petrece 535 de zile din viata in baie
Locul doi in UE la constructii Locul doi in UE la constructii

Vezi mai multe articole