Trandafiri cataratori

Trandafirii cataratori – cum ii plantezi, ingrijesti si inmultesti

08 aprilie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu credem sa existe vreun om care poseda o casa cu gradina si care nu-si doreste o pergola sau o bolta acoperita cu trandafiri cataratori. Parfumul acestor trandafiri este intens iar privelistea cu multitudinea de flori si culori este pur si simplu mirifica.

Trandafirii cataratori nu sunt foarte pretentiosi, sunt relativ usor de intretinut, dar trebuie sa fii atent si sa realizezi corect tunderea lor si protectia pe perioada iernii.

Cum ii plantezi
Trandafirii prefera zonele cu soare. Prin urmare, alege sa-i plantezi intr-un loc al gradinii care este scaldat de soare intreaga zi. Solul de plantare trebuie sa fie bine drenat.

Inainte de plantare, inmoaie radacinile in apa timp de cateva minute si taie capatul radacinilor, daca sunt rupte. Iti recomandam ca in groapa de plantare sa amesteci gunoi de grajd, pentru a hrani radacinile trandafirilor.

In primele saptamani de la plantare, uda-i repetat, dar nu in exces. Hidratarea si nutrientii sunt esentiali pentru a ramane sanatosi.

De asemenea, indeparteaza imediat lastarii porniti din portaltoi, pentru a nu inabusi altoiul.

Cum ii ingrijesti
Tunderea trandafirilor cataratori se face doar primavara, dupa mijlocul lunii martie, dupa ce a trecut pericolul inghetului puternic.

La plantele tinere se indeparteaza doar lemnul uscat, varfurile si ramurile care au murit din cauza inghetului.

Dupa primii 3 ani de viata se pot aplica tunderi de forma in cazul ramurilor, pentru a corecta aspectul estetic.

Taie ramurile bolnave si uscate, cele batrane, care nu mai produc lastari noi.

Acolo unde este nevoie, asigura-i un sistem de sustinere prin cleme sau scarite speciale.

Daca locuiesti intr-o zona cu ierni geroase, realizeaza un musuroi de pamant la baza arbustului. Pentru mai multa siguranta, poti proteja si partea aeriana a plantei.

Cum il inmultesti
Inmultirea trandafirului catarator se face prin butasi semilemnificati prelevati dupa prima inflorire si plantati direct in gradina. Acestia se acopera pentru protectie cu o sticla de plastic, care se va inlatura in anul urmator, in aprilie sau inceputul lunii mai, in functie de starea vremii.

Si inca doua sfaturi pe final de articol. Nu face greseala sa asemuiesti trandafirii cataratori cu plantele agatatoare. Cea mai bune comparatie este cea cu vita de vie. O alta greseala este sa aplici trandafirului catarator taieri radicale, ca in cazul trandafirului de gradina. Retine ca, in cazul tunderilor, ideea este sa salvezi cat mai mult lemn din anul precedent.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

FOLOSIREA TUBURILOR (INVELITORILOR) DE PROTECTIE A VITEI-DE-VIE DUPA INFIINTAREA PLANTATIILOR FOLOSIREA TUBURILOR (INVELITORILOR) DE PROTECTIE A VITEI-DE-VIE DUPA INFIINTAREA PLANTATIILOR
Prevenirea si combaterea manei in culturile de legume Prevenirea si combaterea manei in culturile de legume
Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla
Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp
Cu ce pavam curtea? Cu ce pavam curtea?
Din padurile tropicale in casa dumneavoastra Din padurile tropicale in casa dumneavoastra

Vezi mai multe articole