In cadrul diverselor lucrari de amenajare a spatiilor, cu precadere in bai sau bucatarii, dar si zone ca holurile sau spatiile tehnice din domeniul rezidential, este necesara prevederea unor guri de vizitare a diverselor instalatii ingropate in ghene de instalatii, tavane sau pereti.
Solutia economica, dar limitata la anumite dimensiuni este utilizarea unor usi de vizitare realizate din material plastic, neetanse. Acestea sunt in general destinate proiectelor mici, rezidentiale, si au cea mai mica rezistenta in timp, de multe ori casante si supuse deteriorarii. In plus, aspectul acestora nu este foarte prietenos cu diferitele finisare ale spatiilor, nu pot fi placate, ci doar cel mult vopsite.
Pentru amenajari de o calitate superioara, pentru asigurarea accesului la zona de instalatii, fie ca sunt electrice sau de alta natura, au fost dezvoltate solutii care sa indeplineasca toate aceste cerinte de spatiu relativ mare de acces, cu design usor de integrat in amenajare si, mai ales, cu rezistenta si durabilitate. Este vorba despre trapele de vizitare sau de acces realizate in principal pentru solutiile de amenajari cu sisteme de gipscarton.
Astfel de solutii permit atat proiectantilor, cat si executantilor din santiere, un grad mai mare de libertate in gestionarea spatiilor, prin imbinarea functionalitatii, caracterului estetic si modului de intretinere.
Pentru accesul facil la spatiul tehnic din spatele structurilor finisate sunt recomandate trapele de vizitare realizate cu carcasa din aluminiu care pot fi perfect incorporate atat in pereti, cat si in plafoane.
CITESTE SI: Scarile pentru pod - Cum sa faci alegerea potrivita pentru casa ta
O astfel de trapa de vizitare este realizata din profile de aluminiu si este prevazuta cu un sistem de inchidere cu clic reglabil. Pentru a evita posibilele accidente legate de caderea usitei, sunt prevazute cu sistemul de siguranta, care se agata după fiecare utilizare a usitei.
Principalele avantaje ale trapelor:
- instalare simpla pentru orice tip de aplicatie, perete, plafon, pereti cu faianta;
- asigura accesul rapid si spatiul necesar executiei eventualelor interventii la instalatiile din spatiul tehnic;
- permite realizarea finisajului decorativ;
- nu necesita chituirea sau alte lucrari de mascare la nivelul ramei trapei/ usitei.
- utilizare in domeniul rezidential, non-rezidential sau industrial.
Din punct de vedere dimensional, exista 4 variante de trape cu forma patrata de 300, 400, 500 si 600 mm. Pentru instalarea acestora este necesara prevederea spatiului intre profilele metalice pentru gipscarton la cotele specificate pentru fiecare tip de trapa, distanta inter-ax intre profilele metalice de 400, 500, 600 sau 700 mm. Montajul ramei se realizeaza cu holtzsuruburi autofiletante cu lungimea de 25 mm. Pentru proiecte personalizate sau cerinte speciale, se pot comanda la alte dimensiuni.
Din punct de vedere al modului de finisare, trapele de vizitare pot fi vopsite cu luarea masurilor minime necesare pentru protejarea imbinarilor dintre usa si rama trapei sau pot fi placate cu ceramica, in cazul in care discutam de pereti de baie finisati astfel.
Trapele de vizitare se incorporeaza perfect in structura peretilor sau tavanelor si sunt ermetice, ceea ce inseamna ca nu permit circulatia aerului sau a prafului, fiind aproape invizibile.
Comentarii
Nu exista comentarii.