UE nu impune tarifele la energie
In ultimii ani, tarifele la utilitati au devenit pentru romani adevarate sperietori din cauza cresterilor exponentiale la care au asistat. Fie ca vorbim de factura la energia electrica, la cea de gaze sau despre costul energiei termice, fondul problemei este identic. Scumpirile au fost motivate in permanenta de necesitatea alinierii preturilor la cele din UE. Dar cat din aceasta explicatie este adevar si cat este doar o incercare de a ascunde ineficienta, stiu prea putini dintre noi.
Trebuie acoperite costurile
In cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, problemele din sectorul energetic au fost tratate in cadrul Capitolului 14 - Energie. In textul acestui document nu se regaseste nicaieri obligativitatea Romaniei de a-si alinia tarifele la energia electrica la cele din UE pentru simplul motiv ca nici tarile din acest spatiu nu au tarife unitare. Comisia Europeana nu ar avea nimic impotriva unei diferente fata de preturile europene a preturilor romanesti la diferitele surse de energie, cu conditia acoperirii cos-turilor de productie si de investitii, declara recent seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele. Asa se face ca singura conditie impusa Romaniei se refera la obligativitatea ca preturile tarifelor practicate sa acopere in totalitate costurile de productie din sector. In functie de cresterea acestor costuri, influentate in mod direct de pretul petrolului, care actioneaza ca un adevarat barometru si pentru pretul gazelor naturale, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice (ANRE) aproba sau nu majorarea tarifelor la energia electrica. Incercarea de a trisa aceaste realitatati se sesizeaza imediat, pentru ca atunci apar subventiile, stergerea datoriilor etc. Mai mult, Fondul Monetar International si, in special, Banca Mondiala monitorizeaza foarte strict costurile din sectorul energetic. Sigur ca, pe langa implicatiile induse de costul petrolului, mai apar si alte cauze de natura interna, care duc la cresterea nejustificata a tarifelor. "Energia trebuie sa-si acopere costurile. Se fac presiuni in acest sens din partea producatorilor, transportatorilor si distribuitorilor de energie. Nu ne cere UE sa crestem preturile", recunostea in urma cu putin timp presedintele ANRE. Este vorba in primul rand de faptul ca in sistemul energetic multe echipamente sunt invechite si au un randament foarte scazut si, nu in ultimul rand, umflarea costurilor de achizitie a diverselor echipamente, trucarea licitatiilor sau pur si simplu ocolirea lor pentru a satisface clientela politica. Iar bani sunt destui pentru toti "clientii", daca avem in vedere ca pe piata de energie din Romania se ruleaza anual circa doua miliarde de euro.
Gazele naturale, din ce in ce mai scumpe
Delegatia Comisiei Europene (DCE) in Romania a tinut sa ne asigure ca aderarea la Uniunea Europeana nu inseamna si obligatia expresa de a tripla pretul gazelor naturale interne fata de nivelul lor actual. Ca stat membru al UE, Romania va trebui insa sa respecte regulile comunitare de concurenta si sa aiba caracteristicile unei economii de piata functionale. In consecinta, evolutia preturilor internationale ale combustibililor are o relevanta directa pentru nivelul de pret al gazului din productia interna, iar daca majorari importante vor continua sa se produca la nivel global, nu exista nici o modalitate de a izola complet piata romaneasca de consecintele lor. In consecinta, pretul gazelor din productia interna urmeaza sa se alinieze la cele practicate pe piata internationala. Efectul unei astfel de masuri este usor de observat, daca ne aducem aminte de razboiul gazelor declansat de Federatia Rusa la inceputul acestui an. Pretul gazelor importate a crescut de la 252 dolari/1.000 metri cubi, in trimestrul IV din 2005, la 285 dolari/1.000 metri cubi in primul trimestru din 2006. Ponderea gazelor din import a fost anul trecut de 38%, urmand ca importul sa acopere 42% in 2006 din consum, circa 18 miliarde metri cubi.
Sursa: Romania libera
Comentarii
Nu exista comentarii.