Investitorii fac parteneriate cu proprietarii de terenuri pentru a construi mai ieftin si mai repede in zonele centrale ale Capitalei.
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare sint interesati sa incheie parteneriate cu proprietarii terenurilor profitabile din centrul Capitalei pentru a reduce din cheltuielile pe care le-ar implica proiectul vizat, potrivit specialistilor de la agentia imobiliara EuroMetropola. Acestia afirma ca, in acest fel, investitorul plateste proprietarului numai 50% din costul terenului, urmind ca diferenta sa fie recuperata prin valorificarea imobilului ridicat. “Cu ajutorul banilor economisiti, dezvoltatorul poate demara mai repede constructia, avind certitudinea ca si proprietarul este direct interesat de buna derulare a proiectului”, spune Monica Marin, managing partner la EuroMetropola.
Astfel de parteneriate se incheie, in cele mai multe cazuri, intre investitorii si proprietarii care isi cunosc reciproc istoricul si care au mai colaborat si in alte imprejurari. “Un joint venture este optiunea preferata de proprietarii orientati catre dezvoltarea unui business de lunga durata, care poate genera un profit mult mai mare decit ar fi obtinut prin vinzarea terenului”, adauga Marin. Potrivit acesteia, dezvoltatorii imobiliari incearca de pe acum sa isi formeze un portofoliu de terenuri pentru proiectele pe care le vor demara in urmatorii doi-trei ani. “Pentru dezvoltatorii cu bugetgeneros, batalia cea mare se da pentru terenurile din zonele centrale si ultracentrale, pretabile pentru constructii cu destinatie comerciala, rezidentiala sau de tip office building. Pentru ca aceste terenuri sint disponibile in numar tot mai limitat, proprietarii lor au devenit interesati sa incheie parteneriate cu investitori imobiliari intr-o forma in care proprietarii contribuie la noua afacere cu terenul, iar fondurile de investitii genereaza suma necesara constructiilor pe aceste terenuri”, a mai spus Monica Marin.
Pretul terenului
Nu e neaparat nevoie ca proprietarul terenului si dezvoltatorul sa se asocieze fiecare cu cite 50%. Procentul de asociere este determinat in urma unei evaluari obiective a terenului propriu-zis, de o parte, precum si a investitiei necesare construirii cladirilor, pe de alta parte. ”Valoarea terenului se stabileste in urma unui studiu de piata. Se au in vedere amplasamentul, suprafata, deschiderile, datele din Certificatul de Urbanism si posibilitatile de construire”, spun cei de la EuroMetropola.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.