Conservarea fructelor este un aspect care ne creeaza mereu dureri de cap. De multe ori, orice am face, acestea se periseaza rapid si sfarsim prin a le arunca la gunoi. De aceea, ne-am gandit sa scriem astazi despre modalitatea corecta in care acestea ar trebui pastrate.
Site-ul brightside.com a publicat cateva dintre aceste trucuri.
1. Nu spala fructele si legumele inainte de a le depozita
Poate suna ciudat, dar este recomandat sa nu speli fructele si legumele inainte de a le pune la pastrare in congelator sau in frigider. Daca acestea sunt murdare, este suficient sa le stergi cu un servetel sau cu o carpa. Spalarea nu ar face decat sa inlature stratul natural de aparare impotriva putrezirii pe care il are fiecare leguma sau fruct.
2. Pastreaza fructele si legumele intr-un mediu uscat
Umezeala nu face altceva decat sa inmoaie fructele si legumele. Un truc foarte util pentru a contracara acest efect este punerea unui prosop in interiorul recipientului in care sunt pastrate acestea. Acesta va absorbi umezeala in exces si va preveni putrezirea fructelor si legumelor.
3. Asa se pastreaza un avocado
Un avocado necopt trebuie invelit intr-o hartie de ziar si pastrat la temperatura camerei pana cand este copt. Dupa acest punct, fructul poate fi transferat intr-o punga de plastic si apoi pastrat in frigider.
4. Care sunt fructele si legumele pe care sa nu le pastrezi in frigider
Ardeii grasi, castravetii si rosiile trebuie pastrate la temperatura camerei. Daca sunt pastrati in frigider, ardeii isi pierd din consistenta, in timp ce castravetii si rosiile devin vascoase.
Fructele si legumele nu ar trebui puse in frigider daca nu sunt coapte, altfel vor putrezi mult mai usor.
5. Infasoara coditele bananelor in punga alimentara
Daca alegi sa pastrezi bananele in frigider, acestea se vor innegri rapid si isi vor pierde din gust. De aceea, este de preferat sa le tii la temperatura camerei si sa le infasori coditele in punga alimentara.
6. Pastreaza fructele feliate si decojite in apa
Poti pastra pentru mai mult timp in frigider fructe decojite si feliate, precum morcovii sau telina. Tot ce trebuie sa faci este sa pui in recipiente care contin o cantitate moderata de apa
7. Tine fructele si legumele in partea mai calda a frigiderului
Cu cat este mai scazuta temperatura, cu atat este mai greu ca fructele si legumele sa isi pastreze aroma si prospetimea. Daca vrei ca acest fenomen sa nu aiba loc, plaseaza-le in partea mai putin racita a frigiderului.
8. Unele fructe si legume nu ar trebui pastrate impreuna
Anumite fructe si legume incep sa emane activ etilen odata ce sunt coapte. Bananele, piersicile, pepenii galbeni, perele, prunele, fructele de mango si rosiile se numara in aceasta categorie.
Cealalta categorie cuprinde fructe si legume sensibile la etilen. Acestea sunt merele, vinetele, pepenii verzi, cartofii, dovlecii, morcovii si broccoli. Daca acestea sunt plasate alaturi de fructele si legumele din prima categorie, vor incepe sa putrezeasca rapid. De aceea, este mai bine ca acestea sa fie depozitate separat.
9. Ceapa si cartofii stau separat
Daca depozitezi ceapa si cartofii in acelasi loc, acestia din urma vor incepe sa incolteasca si vor deveni necomestibili.
10. Usturoiul si ceapa iubesc intunericul
Cel mai bun prieten al usturoiului si al cepei este intunericul. Daca nu ai la dispozitie foarte mult spatiu, poti improviza conditiile intr-o punga de hartie, in care sa faci cateva gauri. Astfel, pot fi depozitate oriunde si vor avea si intunericul necesar.
11. Cartofii se vor strica daca sunt expusi la soare
Cartofii nu ar trebui depozitati niciodata intr-un loc cu expunere directa la soare. Acestia nu doar ca vor putrezi, dar pot deveni chiar periculosi pentru sanatate. De aceea, este indicat sa ii pastrezi in locuri uscate, intunecate si in cutii de lemn sau plastic.
12. Pune cateva mere langa cartofi
Daca vei pune unul sau doua mere in lada cu cartofi, acestia vor ramane proaspeti mai mult timp.
13. Sparanghelul trebuie pastrat ca un buchet de flori
Sparanghelul are nevoie de apa. De aceea, trebuie pus la pastrare intr-un pahar, precum florile. Astfel, va ramane proaspat timp indelungat.
14. Broccoli si conopida adora umezeala
Broccoli poate fi depozitate cel mai bine daca pui codita in apa si acoperi partea superioara cu un prosop umed. Apa ar trebui schimbata regulat, iar prosopul umezit destul de des.
Cat despre conopida, aceasta ar trebui, de asemenea, sa fie invelita intr-un prosop umed sau in folie alimentara, cu cateva gauri in ea, pentru ventilatie.
15. Legumele tinute la temperatura camerei au nevoie de o circulatie buna a aerului
Legumele nu trebuie tinute intr-o cutie inchisa, deoarece se pot strica mai rapid decat in mod normal in aceste conditii. In schimb, este recomandat sa le pastrezi in cutii de lemn sau de plastic cu o buna ventilatie. De fapt, in orice loc unde exista o circulatie buna a aerului.
16. Infasoara telina in folie de aluminiu
Telina va rezista mai mult timp daca este infasurata in folie de eluminiu si tinuta astfel la frigider. In schimb, daca ar fi pastrata in folie de plastic, aceasta isi va pierde din gust si consistenta.
17. Pastreaza rosiile cu coditele in sus
Zona din jurul coditei este cea mai delicata parte a unei rosii. De fapt, de aici leguma incepe procesul de degradare. De aceea, daca le depozitezi cu codita in sus, vei reusi sa le sporesti durata de viata.
18. Strugurii raman proaspeti in pungi de polietilen
Strugurii nu se vor strica la fel de repede si vor ramane proaspeti si zemosi doar daca vor fi pastrati in frigider inauntrul unor pungi din polietilen. De asemenea, nu ii ingramadi, pentru a evita strivirea celor aflati la baza gramezii.
Comentarii
Nu exista comentarii.