Find capitala Tarii Romanesti timp de aproximativ trei secole, cu unele intreruperi, Targovistea a gazduit in acest timp si resedinta a 33 de voievozi incepand cu Mircea cel Batran si incheind cu domnitorul Constantin Brancoveanu. Probabil ca unul din motivele pentru care a devenit centrul administrativ al Valahiei a fost si pozitia geografica strategica, de-a lungul principalului drum comercial ce lega Tara Romaneasca de Transilvania si de Peninsula Balcanica. Initial a functionat ca o a doua Capitala (cea principala fiind la Curtea de Arges) insa devine singura probabil in timpul domniei lui Alexandru Aldea (1431-1436), conform teoriilor unor istorici. Fiind capitala o perioada atat de indelungata automat orasul si zona a cunoscut o dezvoltare socio-economica foarte dinamica.
Progresul acesta se polarizeaza in jurul Curtii Domnesti. Curtea voievodala este de fapt un ansamblu de constructii ridicate in decursul unei perioade cuprinse intre secolele XV-XVIII. Mircea cel Batran este artizanul resedintei domnesti, lucrarea de constructie incepand cam pe la 1400 si sfarsindu-se in jurul anului1476. Tot el este ctitorul primei case domnesti si a primelor turnuri. Pana astazi s-a pastrat o parte a vechilor ziduri si subsolul. Succesorii lui adauga elemente sau doar le restaureaza pe cele vechi. Opera ii este continuata de Vlad Tepes, cam pe la mijlocul secolului al XV-lea. Tot el ridica Turnul Chindiei, practic simbolul orasului Targoviste. In vremea lui Petru Cercel se va edifica o a doua casa domneasca precum si Biserica Domneasca, in perioada 1396-1698.
Dintre toate aceste constructii ce alcatuiesc ansamblul voievodal se remarca Turnul Chindiei. Rolul principal al edificiului era unul militar, de aparare, servind in acelasi timp ca foisor de paza si observatie, inchisoare si loc pentru depozitarea tezaurului. Materialul din care a fost ridicat este caramida rosie. Forma acestui turn este cilindrica, avand baza in forma de trunchi de piramida, placata cu piatra. Inaltimea lui depaseste 27 de metri, avand diametrul de 9 metri. Constructia a fost ridicata peste pridvorul paraclisului ce data inca din vremea lui Mircea cel Batran. Accesul pana pe platforma superioara se face urcand 122 de trepte. Edificiul este prevazut cu o usa ce comunica direct cu casa domneasca prin mijlocirea unei pasarele mobile.
In timpul voievodului Matei Basarab (1632 - 1654) intregul complex va fi restaurat, in special turnul, se va dubla zidul de incinta construindu-se in plus o baie turceasca. In anul 1660, domnitorul Gheorghe Ghica ordona distrugerea resedintei de la Targoviste la comanda Inaltei Porti. Constantin Brancoveanu este cel in timpul caruia resedinta voievodala va fi reconstruita (intre anii 1692–1696). La moartea acestuia capitala va fi mutata. Cea mai importanta interventie asupra Turnului Chindiei se produce la jumatatea secolului al XIX-lea. Insemnatatea speciala consta in faptul ca este refacut capital, arhitectura initiala fiind serios modificata. Ultimele lucrari de restaurare in interiorul complexului s-au desfasurat in 1961, ca urmare a unei initiative a Directiei Monumentelor Istorice, actiunile ulterioare fiind absolut superficiale.
In prezent Turnul Chindiei este muzeu, aici functionand o expozitie dedicata celor doua domnii ale lui Vlad Tepes, ctitorul acestei fortificatii. Este o situatie fericita; alte vestigii de acest tip nu s-au conservat indeajuns de bine pentru a putea gazdui muzee. Astfel pasionatii de istorie au ocazia sa interactioneze cu mostenirea inaintasilor si sa traiasca senzatii unice pe care sa le impartaseasca celor ce nu au avut prilejul sa le incerce. Din pacate muzeul este vizitat tot mai rar de catre turistii romani, multi dintre cei care-i calca pragul fiind straini. Marele neajuns nu este tocmai acesta ci faptul ca strainii, necunoscand istoria lui Vlad Tepes vin sa viziteze turnul doar atrasi de mirajul legendei lui Dracula. La fel de grav este faptul ca localnicii, profitand de aceasta situatie, confectioneaza si vand kitschuri care il reprezinta pe voievod sub infatisarea unui vampir. Prin urmare nu ar strica sa le dam o mana de ajutor vizitatorilor straini sa ne invete istoria. De asemenea ar fi ideal sa-i convingem pe conationalii nostri, lipsiti de maniere, care viziteaza complexul muzeal, sa renunte la obiceiul de arunca resturi menajere printre ruinele din jurul Turnului Chindiei.
Comentarii
Nu exista comentarii.