In ultimele articole am tot vorbit despre condens, umiditate in exces si cum pot fi evitate aceste probleme, care dau batai de cap mai ales celor care locuiesc la bloc. Dar, aprofundand tema articolului am aflat ca si reversul, adica prea putina umiditate, poate cauza la fel de multe probleme. Lipsa umiditatii ii poate imbolnavi pe tot membrii familiei, totusi, complicatiile ce pot aparea la copii se manifesta mult mai repede: laringita, dureri de gat, iritatii ale membranei mucoase, rezistenta scazuta la infectii. In general, pentru controlul umiditatii in aer este recomandat ca in camera sa existe si un higrometru (aparat pentru determinarea umiditatii aerului). In general nivelul optim de umiditate este cuprins intre 60 - 70%; sub 60% aerul este uscat si provoaca iritatii ale ale cailor respiratorii, peste 70% se pot dezvolta in aer microorganisme periculoase.
Bineinteles ca piata s-a orientat rapid, astfel incat au aparut tot felul de aparate umidificatoare sau saline, care pot preintampina sau chiar vindeca problemele de sanatate aparute in urma lipsei umiditatii. Umidificatorul este folosit cu succes in America la copiii cu laringita.
Bineinteles ca piata s-a orientat rapid, astfel incat au aparut tot felul de aparate umidificatoare sau saline, care pot preintampina sau chiar vindeca problemele de sanatate aparute in urma lipsei umiditatii. Umidificatorul este folosit cu succes in America la copiii cu laringita.
Aburul este considerat cea mai naturala metoda de umidificare a aerului, mai mult, este in mod sigur steril si de aceea poate fi folosit in mediile care necesita o igiena maxima. Cu un nivel sonor destul de cazut, intre 30 si 68,5 dB, in functie de model, acest tip de aparat nu va deranjeaza in timpul somnului. Pot face cu succes unor camere de la pana la 150 mp. Majoritatea sunt usor de folosit si montat, putand functiona, in medie, 12 ore, cu 3 litri de apa (capacitatea umidificatorului). Apa folosita este recomandat sa aiba cat mai multe minerale pentru o mai buna emisie de aburi. Dispozitivul foloseste o rezistenta care incalzeste apa pana la 100 de grade, evaporand-o. Prin aceasta metoda se elimina si eventualele bacterii sau virusi din apa. Acest aparat poate fi folosit si pentru tratarea unor boli care necesita sedinte de aerosoli.
Un alt tip de aparat, asemanator cu cel descris mai sus este cel bazat pe un evaporator. Filtrul antibacterial din sistemul de evaporare aspira apa pana este plin. Un ventilator trage aerul uscat din incapere prin filtrul ud si ii da drumul in camera cu un nivel de umiditate optima. Umiditatea dorita poate fi selectata din higrostat, asadar supraumiditatea este exclusa. Intr-o camera cu o suprafata cuprinsa intre 110 si 275 metri patrati, este eliminat si praful din atmosfera sau alte particule impure. Capacitatea rezervorului de apa este de pana la 7 litri, iar umiditatea din atmosfera poate fi crescuta, in medie, cu 600g/ora.
Umidificatorul cu stropi de apa rece purifica si el aerul din camera. Este mai silentios decat cel pe baza de aburi, debitul este ajustabil si se opreste automat cand nivelul de apa din cuva este prea scazut. Capacitatea vasului pentru apa este cuprinsa intre 2 si 4 litri, in functie de model.
Astfel de aparate sunt unele dintre primele modele de umidificatoare aparute, astfel incat de-a lungul timpului au ajuns la nivele de performanta comparabile cu sistmele ultrasonice. Cele mai noi umidificatoare cu stropi de apa sunt electronice si dotate cu telecomanda. Temperatura aburului este ajustabila, iar procentul de umiditate este reglat digital. Fluxul stropilor de apa rece poate fi si el fixat digital de la 100 la 450 ml pe ora. Capacitatea bazinului de apa a crescut si ea pana la 7 litri.
Va vorbeam un pic mai sus de modele foarte noi si performante de umidificatoare. Este adevarat ca acestea au un pret ceva mai mare decat cele clasice, dar nu sunt inaccesibile. Tocmai pentru ca fac parte dintr-o alta categorie, o sa vi le prezentam intr-un articol separat.
Comentarii
Nu exista comentarii.