Cel mai vechi truc pentru a crea senzatia de spatiu este montarea unei oglinzi direct pe perete sau pe usile unui sifonier. Evitati amplasarea acestui dulap pe peretele opus patului sau intrarii. O imagine frontala a unei oglinzi, in afara de momentele in care va alegeti tinuta vestimentara, poate fi neplacuta. Reflexia indirecta o obiectelor este insa mult mai interesanta.
Daca va hotarati la o amenajare a apartamentului ceva mai nonconformista, puteti crea senzatia de sptaiu si prin culorile in care va vopsiti peretii: trei cu alb, iar al patrulea intr-o nuanta
pastelata, placuta vederii (galben, oranj). O alta solutie, mai eleganta, este sa finisati cel de-al patrulea perete cu o zugraveala lucioasa care reflecta mai bine lumina decat una mata. O incapere pictata in intregime cu o vopsea satinata poate fi obositoare. Daca alegeti o astfel de solutie, cel mai indicat este sa o aplicati pe peretele opus ferestrei, pe care lumina naturala se reflecta pe tot parcursul zilei. Dacca alegeti varianta culorii pastelate este bine sa vopsiti colorat peretele opus usii, sau - dupa caz - unul situat pe latura ingusta a camerei. Atentia se va focusa cu singuranta pe acest perete daca plasati pe el tablouri inegal distribuite. Nuantele de lila, bleu, vernil dau impresia de retragere, de departare si de asemenea reflecta bine lumina, avand calitatea de a face o camera sa para mai mare. Culorile cu saturatie mare, in tonuri calde, ca rosul, mustarul, oranjul, au efectul opus: peretii astfel zugraviti par ca se apropie de privitor. Un truc bun pentru a face o incapere joasa sa para mai inalta este sa decorati peretii cu dungi verticale. Acestea invita ochiul sa le parcurga, atragand atentia asupra inaltimii camerei. Sunt de preferat dungi late intr-o culoare cu cateva tonuri mai inchisa decat fundalul, pentru a nu incarca vizual ambientul camerei. Culoarea modifica perceptia noastra asupra dimensiunilor unui spatiu. Puteti reduce efectul de tunel al unei camere inguste sau al unui hol pictand peretii de capat intr-o culoare mai inchisa decat cei laterali. Daca optati pentru solutia clasica a peretilor albi, folositi pentru pardoseala o esenta de lemn inchisa la culoare. Datorita acestui contrast, incaperea va parea mai inalta, prin degajarea vizuala a spatiului superior. Un mobilier lejer si o masa de sticla creeaza un ambient aerisit si luminos.
Si pardoseala este importanta atunci cand doriti sa creati senzatia de spatiu. Alegeti aceasi culoare de pardoseala pentru toate incaperile din casa pentru a crea un parcurs continuu dintr-o camera intr-alta. Pardoselile lacuite sau cele cu un finisaj lucios reflecta lumina inapoi in camera si sunt o buna alegere pentru spatiile restranse. Un parchet in
esente deschise la culoare cum ar fi fagul, paltinul si ciresul da o nota de caldura unui interior si deschide o incapere. Pentru a mari impresia de spatiu, optati pentru o textura uniforma. Un desen prea agitat al fladerului va domina o camera mica, reducandu-i vizual dimensiunile. Modul in care este asezata pardoseala din lemn poate de asemenea schimba perceptia asupra suprafetei. Intr-o camera ingusta, un parchet cu un desen liniar dispus pe latime o va face sa para mai larga.
Parchetul cu sipci dispuse in zig-zag va arata fantastic daca este dispus pe diagonala, deoarece, prin efectul de perspectiva, va da largime unui spatiu ingust. Daca optati pentru o pardoseala ceramica, folositi dale de dimensiuni mari. Veti obtine un desen al rosturilor mai aerisit, si astfel camera va parea mai mare. In aceasta situatie este de preferat o plinta de lemn, subtire, care sa nu "fure" din inaltimea peretilor.
Nu uitati sa tineti cont si draperiile, si in general de textilele folosite in camera. Perdelele lungi, din tavan pana in pardoseala, dau iluzia de inaltime intr-o incapere joasa. Evitati materialele bogate care nu lasa sa treaca lumina si pe cele in culori puternice sau cu desene complicate a caror prezenta domina un spatiu mic. O combinatie ton pe ton intre pereti, perdele, tapiserie si covor va oferi o imagine unitara si fluida asupra camerei, marind senzatia de spatiu.
Daca vreti cu adevarat solutii radicale puteti elimina usa dintre bucatarie si hol. Veti sa senzatia ca spatiul este cu adevarat mai mare, dar exista dezavantajul imprastierii mirosurilor in toata casa atunci cand gatiti. Acest neajuns se poate rezolva montand in bucatarie o hota si ca element despartitor, in locul peretelui, a un parapet continuat cu geam transparent pana in tavan.
Foarte important in folosirea si “pacalirea” spatiului este si mobilierul ales. Dar acesta este un subiect despre care o sa va dam detalii saptamana viitoare.
Comentarii
Nu exista comentarii.