Semnatura unui roman pe cel mai inalt turn din lume

Semnatura unui roman pe cel mai inalt turn din lume

13 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cel mai inalt turn din lume este proiectat de un arhitect roman, care traieste de 26 ani la Londra. Catalin Dragomir (41 de ani) a numit cladirea Greenwich Meridian Tower, pentru ca aceasta va fi amplasata chiar pe meridianul zero, pe malul Tamisei, raul care traverseaza capitala britanica.
Cladirea, care, in principiu, va fi data in folosinta in 2012 si va fi un minioras, va avea 1.600 de metri inaltime, o suprafata ocupabila de peste doua milioane de metri patrati, locuinte pentru 10.000 de persoane, va avea propria statie de politie, unitate de pompieri, cabinete medicale, 300 metri patrati de birouri, 30.000-40.000 metri patrati de restaurante si magazine, patru crese si doua scoli. Investitia depaseste patru miliarde de euro.
Cladirea GMT este proiectata astfel incat sa reziste unor forte ale vantului de 600-700 km/h si cutremurelor de 8 grade pe scara Richter. Greenwich Meridian Tower va fi prima constructie-mamut integral autonoma din punct de vedere energetic, consumand exclusiv energia pe care o produce prin sisteme solare cu celule fotosensibile si vopsea fotovoltaica. Energia kinetica dezvoltata in urma miscarilor turnului va fi transformata in energie electrica ce ar putea acoperi necesarul a 50.000 de locuitori, iar sistemul propriu de energie eoliana ar putea alimenta si un oras de 200.000 de oameni. Turnul va avea si o centrala proprie de extragere a oxigenului din dioxidul de carbon, pentru ventilatie.
Dupa ce a proiectat zeci, poate sute de cladiri ultramoderne pentru intreaga lume, pentru care a primit mai multe premii la concursurile de gen, arhitectul originar din Deva a fost solicitat sa proiecteze cel mai inalt turn din lume.
Primele schite le-a facut pe niste servetele de hartie. Dupa o luna, Greenwich Meridian Tower era deja pe hartie. Initial, a fost proiectata doar partea exterioara pentru a atrage investitorii. Trei zile mai tarziu au aparut deja primii oameni interesati. Proiectat de un roman, turnul londonez va fi ridicat cu muncitori chinezi. Cam 500 de oameni, spune el, vor fi angajati sa inceapa, de la anul, constructia.
Finantarea constructiei turnului - care va costa aproximativ 2,8 miliarde de lire sterline - este acoperita in proportie de 40%, prin contracte semnate cu persoane din Arabia Saudita si Singapore.
Peste sase ani , cand turnul va fi dat in folosinta, Londra va gazdui Jocurile Olimpice, care se vor desfasura in apropierea turnului, tot pe linia meridianului dupa care se calculeaza fusul orar in fiecare tara din lume.
Echipa de proiectare va pastra 20% din actiunile proiectului, ca sa-l poata controla, iar cand turnul va fi gata, actiunile vor fi puse pe bursa. Costul constructiei inmultit cu 21 de ori valoarea de deschidere la bursa inseamna 58,8 miliarde in valoare.
Catalin Dragomir a mai proiectat si cateva aeroporturi, Spitalul University College of London, cladirea EPA a Oxford University, Institutul pentru Diabet din Cambridge, Opera House din Chongquing, China si sute cladiri de birouri si rezidentiale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arhitectura moderna: 3 orase iconice Arhitectura moderna: 3 orase iconice
Inscrierile la A' Design Award & Competition continua pana pe 28 Februarie 2021 Inscrierile la A' Design Award & Competition continua pana pe 28 Februarie 2021
Idei primavaratice de cadouri pentru casa Idei primavaratice de cadouri pentru casa
Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta
Decor in stil indian Decor in stil indian
Gradina pe acoperis cu polistirenul Austrotherm Gradina pe acoperis cu polistirenul Austrotherm

Vezi mai multe articole