O camera iluminata corespunzator poate fi mai primitoare, mai spatioasa, mai eleganta, uneori toate acestea la un loc. Important este sa aveti inspiratie sau sa fiti consiliat corespunzator. Spre deosebire de alte incaperi insa, un dormitor nu necesita o lumina
artificiala puternica, radiind dinspre plafon. In acest caz se pot realiza diverse improvizatii estetice, care sa poata oferi chiar o iluminare ambientala, destinata momentelor de relaxare sau intimitate.
Pentru a va ilumina dormitorul exista mai multe posibilitati. O varianta economica poate fi si estetica insa, daca nu va pasa de factura la energie electrica puteti opta pentru o solutie extravaganta. Un deziderat trebuie respectat in mod obligatoriu: consultarea in prealabil a unui specialist in domeniul corpurilor de iluminat; acesta va calibra respectiva instalatie in asa fel incat aceasta sa respecte normele minime de exploatare in siguranta.
Iluminarea si variantele ei
In principiu, se cunosc trei tipuri de iluminare mai importante: directa, indirecta si punctiforma. Varianta directa este, de obicei, cea clasica, prin care lumina se propaga dinspre o sursa imobila (amplasata in cele mai multe situatii in centrul tavanului), asigurandu-se astfel o dispersie uniforma a luminii. Varianta indirecta se realizeaza prin lampi sau alte surse mai putin expuse privirii directe. Acestea lumineaza prin reflectarea radiatiei, directionate catre o anumita suprafata a incaperii. Iluminarea punctiforma se produce atunci cand o lampa are fluxul de lumina dirijat asupra unui punct fix, ales din motive practice sau estetice.
O sursa de lumina difuza
In practica am observat ca o solutie eleganta de iluminare o pot oferi tuburile cu neon amplasate in casete din sticla mata. Prin urmare ne-am gandit la un dormitor cu un podium din lemn ce poate servi drept suport pentru salteaua de pat. Inspiratia de moment ne-a indrumat sa gasim o modalitate de continuare a acestui podium cu o caseta din sticla pe schelet metalic. Forma acestei casete nu trebuie sa respecte neaparat conturul podiumului – pat. Pornind dinspre marginea postamentului respectiv scheletul poate lua diverse forme, in masura in care aveti posibilitatea de a-l modela. Tineti cont si de faptul ca pe el se va aplica sticla - un material casant.
Executia nu este tocmai complicata; sunt necesare niste profile metalice care, prin sudare, vor forma practic scheletul ansamblului. Respectivul schelet va fi conceput tinandu-se cont de dimensiunile lampii ce va fi amplasata in interior. Daca optati pentru o lampa fluorescenta este bine sa stiti ca aceasta varianta asigura un iluminat placut cu un consum energetic inferior celui al unei lampi incandescente. Din punct de vedere estetic vom avea parte de un avantaj important: din cauza faptului ca lumina difuza estompeaza contururile precise ale incaperii se va crea impresia de spatialitate.
Odata realizata structura metalica, respectivul corp se va atasa la podium (cu ajutorul unor suruburi de fixare) iar ulterior in interior se va monta lampa. In etapa urmatoare se vor fixa geamurile mate. Acestea trebuie taiate cu grija pentru a fi aplicate pe structura metalica. Este important sa verificam rama. Daca aceasta este ruginita se recomanda curatarea ei si aplicarea unui grund special pentru fier. Este de preferat sa folosim profile metalice inoxidabile si rigide, pentru ca structura sa nu se balanseze, tensionand astfel sticla. Pentru lipirea sticlei se foloseste un silicon special, care se va aplica liniar. Timpul de intarire a solutiei de lipit este destul de scurt, prin urmare operatiunea va trebui sa se desfasoare intr-un ritm cat mai rapid. Eventualele spatii rezultate intre piesele asamblate vor fi mascate, in masura in care este posibil, cu ajutorul unor baghete ornamentale.
Imaginatia dumneavoastra poate completa liber aceasta varianta de decorare. Spre exemplu puteti inlocui sticla mata, de culoare alba, cu una colorata, care sa dea un aer mai romantic dormitorului propriu; sau puteti inlocui lampa fluorescenta alba cu una albastra.
Comentarii
Nu exista comentarii.