Un foisor pentru dupa-amiezile toride

18 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Se apropie vara iar amintirea caldurilor tropicale ce ne incearca de cativa ani parca ne furnica pe sira spinarii. Solutii? Da, aer conditionat in majoritatea camerelor locuintei sau un concediu de vreo 3 luni undeva in varful muntilor, unde chiar si prin luna august se mai
zaresc dare de zapada care sparg masa gri a stancilor, de parca din loc in loc acele creste ar avea mici suprafete vitrate.
            Vise... Dar cati dintre noi isi permit concediu de 3 luni sau cateva aparate de aer conditionat? Foarte putini. Totusi mai exista si alte solutii de compromis ce pot functiona pe termen scurt. Spre exemplu, daca dispuneti de o casa si de o gradina cat de mica, va puteti construi un foisor ce ar putea sa va tina umbra in dupa-amiezele in care nu mai rezistati ascuns in casa ori colindand raioanele de produse congelate ale hipermarketurilor.
            Solutia unui foisor este ideala si pentru utilarea pensiunilor agroturistice. Vor atrage cu siguranta mai multi turisti decat ar veni in mod obisnuit.
            Majoritatea unor astfel de constructii au ca materie prima lemnul insa exista si variante din fier forjat ori combinatii intre sticla si metal. In functie de solutia constructiva acestea pot proteja utilizatorii atat de caldura excesiva cat si de precipitatii si intemperii.
 
            Specialistii va scutesc de erori de ordin estetic si functional
            Firmele specializate in astfel de constructii  pot oferi atat modele standard ca forma si dimensiuni cat si productii elaborate, concepute impreuna cu beneficiarul. Sfatul nostru este sa evitati achizitionarea unei constructii standard chiar daca aceasta, ca produs de linie, poate fi mai ieftina. Foisorul, chiar daca nu face parte efectiv din locuinta, este necesar sa cadreze cu arhitectura inconjuratoare. Numai astfel constructia nu va genera o discrepanta inestetica intre casa si gradina.
            Cel mai indicat ar fi sa apelati la ajutorul unui designer specializat in peisagistica. Numai astfel veti fi sigur ca ati ales solutia cea mai potrivita pentru gradina dumneavoastra. Specialistul va sti sa armonizeze caracteristicile foisorului cu dimensiunile gradinii, pozitia cea mai indicata in raport cu intrarea in curte, accesul in locuinta etc. De asemenea specialistul va putea sa dimensioneze pavilionul in functie de numarul de persoane care vor avea acces. Foisorul trebuie sa serveasca drept spatiu de relaxare, nu sa va incomodeze. Tot designerul va poate recomanda si cea mai potrivita solutie in ceea ce priveste iluminarea constructiei pe timp de noapte.
                       
            Solutii, modele si idei de executie
            Pentru a putea utiliza la maximum spatiul interior puteti opta pentru un model hexagonal sau octogonal. Aceaste forme practice vor inlesni amplasarea in interior a unei mese rotunde. Daca spatiul nu este o problema puteti alege si un foisor patrat sau dreptunghiular. Un foisor de forma unui butoi este mai greu de construit insa nu este imposibil.
            Daca realizati foisorul in regie proprie va putem da si cateva sfaturi. Recomandarea noastra este ca, inainte de a-l monta, sa turnati o mica fundatie; aceasta operatiune are rolul de a impiedica patrunderea umezelii in baza constructiei si de a fixa adecvat pavilionul. Pentru a obtine o eficienta maxima puteti interpune si un strat pentru drenajul apelor pluviale. Dupa ce construirea fundatiei este incheiata se poate trece la montajul propriu-zis. Daca foisorul este achizitionat din comert, asamblarea poate dura cca 5 ore, in functie de dimensiuni. Daca insa dumneavoastra veti realiza atat masuratorile cat si debitarea si asamblarea pieselor operatiunea se poate intinde si pe cateva zile.
            Pentru realizarea mobilierului puteti folosi busteni; veti da astfel un aer rustic amenajarii. Daca aveti suficient spatiu puteti monta aici si un gratar, achizitionat din comert, sau construit tot de dumneavoastra din caramida refractara.
            Un pret mediu pentru o astfel de constructie, fara alte dotari speciale si fara a folosi materiale foarte scumpe, se situeaza, in functie de dimensiuni, intre 1.000 si 2.000 de euro. Important este ca aveti posibilitatea ca, atat pe ploaie, cat si pe acele calduri dezagreabile sa va puteti totusi relaxa in aer liber.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plante cataratoare pentru o gradina de vis Plante cataratoare pentru o gradina de vis
5 arbusti fructiferi care n-ar trebui sa lipseasca din gradina ta 5 arbusti fructiferi care n-ar trebui sa lipseasca din gradina ta
Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire
Gradina Botanica Gradina Botanica
Combaterea omizilor defoliatoare din culturile horticole Combaterea omizilor defoliatoare din culturile horticole
Un nume propriu devenit... comun: werzalit Un nume propriu devenit... comun: werzalit

Vezi mai multe articole