Un iaz in miniatura in propria gradina

30 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Avantajele unei case pe pamant sunt evidente si multiple. Cei mai multi dintre priprietari se bucura ca detin si un mic teren adiacent pe suprafata caruia, in functie de dimensiune, se poate amenaja o curte, uneori chiar si o gradina. O astfel de sansa nu trebuie irosita; gradina
trebuie amenajata cat mai placut si mai practic in acelasi timp.  Nu ne referim la cultivarea de legume si zarzavaturi (desi nici aceasta nu e o idee rea) ci va propunem realizarea unui iaz.      
Pe piata de profil exista deja o oferta foarte variata de iazuri artificiale. Puteti alege si o astfel de varianta, va scuteste de prea mult deranj in ceea ce priveste constructia. Exista bazine cu un design apropiat de cel natural, iar materialul din care este confectionat (PVC, fibra de sticla etc.) este termorezistent. Insa, daca va doriti ceva spectaculos si mai ales realizat prin propriile puteri, va sfatuim sa optati pentru construirea unui iaz natural. Acesta se poate sapa direct in pamant, in trepte, la o adancime relativ mica. Hidroizolatia se face cu o folie speciala peste care poate fi protejata cu un material geotextil. Este bine sa retineti faptul ca un iaz dintr-o gradina dintr-o zona montana va trebui sapat ceva mai adanc.
 
Pozitia viitorului lac in miniatura trebuie aleasa cu multa atentie. Albia acestuia poate fi plasata in mijlocul gradinii, pentru a avea o perspectiva cat mai larga din orice unghi. Iazul poate fi realizat si intr-un colt al gradinii insa, ca si in primul caz, incercati sa-i rezervati o pozitie privilegiata in relatie cu celelalte elemente din ansamblul spatial. Important este ca zona respectiva sa beneficieze de actiunea directa a razelor solare minimum 4 ore pe zi. Analizati cu atentie calitatea solului unde veti sapa bazinul; acesta trebuie sa fie usor drenabil. Este de preferat ca bazinul sa nu fie umplut cu apa de la robinet, insa, daca reteaua locala de alimentare cu apa este singura optiune, inainte de a pune pestii si plantele lasati apa timp de 48 de ore in bazin pentru a se elimina clorul. Puteti decora iazul cu piatra naturala sau artificiala si cu diverse instalatii de iluminat subacvatice. Pentru a face economie puteti sa va procurati pietrele decorative fara nici o cheltuiala, in timp ce va aflati la un picnic pe marginea unui rau. Pietrele si nisipul de rau sunt foarte potrivite pentru o astfel de utilizare. Va sfatuim totusi sa le spalati bine inainte de a le introduce in bazin. In ceea ce priveste plantele acvatice varianta cea mai la indemana este achizitionarea acestora din magazinele de specialitate. Cu aceasta ocazie veti putea beneficia si de cateva sfaturi de la un specialist din magazin. Acesta va poate spune ce plante se preteaza in functie de marimea iazului si de zona geografica in care se afla acesta. 
 
Acordati multa atentie improspatarii permanente a apei. Pentru aceasta ansamlul va trebui prevazut cu un sistem de evacuare. Este indicata si montarea unei pompe pentru recircularea apei si a unui filtru de intretinere. In acelasi scop va sfatuim sa cultivati neaparat in bazin o planta foarte utila – se hraneste cu nutrientii care in mod normal ar favoriza dezvoltarea algelor – numita Anacharis. Aceasta, pentru a fi eficienta, se planteaza cate una pentru fiecare 30 cm de luciu de apa. In cazul in care iazul este expus mai mult decat este necesar actiunii ultravioletelor va recomandam sa cultivati nuferi si alte plante de acelasi tip. Avand frunzele foarte dezvoltate acestea asigura o protectie eficienta impotriva efectelor negative ale razelor solare. Nu va sfatuim sa cultivati plante tropicale deoarece acestea nu vor rezista peste iarna. Pentru decorare mai puteti alege si trestie, muschi si ferigi. Daca doriti ceva cu adevarat deosebit puteti amenaja si o cascada in miniatura, muschiul si ferigile fiind foarte potrivite in acest caz. Pe marginea iazului se pot cultiva de asemenea plante insa va trebui sa alegeti unele iubitoare de apa.
 
Daca iazul dumneavoastra este unul artificial, pe perioada iernii acesta va trebui extras din locasul destinat si depozitat intr-un loc ce va trebui sa asigure o temperatura constanta. Plantele se vor pastra separat iar bazinul va trebui spalat bine si pastrat pana in primavara cand va trebui sa reamenajati iazul reluand operatiunile initiale.  
 
Daca am starnit cumva invidia proprietarilor de apartamente care tanjesc si ei dupa o astfel de amenajare imaginandu-si ca nu vor putea niciodata sa beneficieze de asa ceva avem o veste buna pentru ei. Daca spatiul holului sau al sufrageriei este ceva mai generos isi pot monta un mic iaz chiar in casa. Se practica deja la scara larga in Romania, e adevarat, mai mult in sediile marilor firme.
 
Pentru cei nehotarati precizam ca un cost estimativ pentru un iaz mic avand dotari minime incepe de la 500 de euro, unul de dimensiuni medii cu toate dotarile putand ajunge si la o valoare de investitie de 3.000 de euro. Daca va doriti unul de dimensiuni mari, cu cele mai performante dotari, inseamna deja ca banii nu sunt o problema pentru dumneavoastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte 5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte
Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto. Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto.
PEFOC te ajută să-ți construiești grătarul perfect pentru curtea sau grădina casei tale! PEFOC te ajută să-ți construiești grătarul perfect pentru curtea sau grădina casei tale!
Aleea din gradina! Aleea din gradina!
Cum să pregătești curtea pavată pentru sezonul cald Cum să pregătești curtea pavată pentru sezonul cald
Culesul Strugurilor Culesul Strugurilor

Vezi mai multe articole