5% din populatie crede ca va achizitiona o casa in mai mult de zece ani
Venitul pe familie necesar pentru un credit de 90.000 de euro este de 4.000 de lei/luna
Un roman din zece isi doreste sa achizitioneze o locuinta in urmatorii trei ani, mult peste media statelor din Europa Centrala si de Est si cea mai ridicata din regiune, arata un sondaj al grupului financiar UniCredit. 11% din populatia Romaniei are in vedere achizitia unei case pana la sfarsitul lui 2010, 9% din persoane doresc sa aiba o locuinta in proprietate in urmatorii zece ani, iar 5% in mai mult de zece ani. La nivel regional sondajul arata ca 6% din populatie are in plan achizitionarea unui imobil in urmatorii trei ani, 7% in zece ani, iar 6% intr-o perioada mai mare de zece ani.
Estimarile UniCredit arata ca pana in 2010 imprumuturile ipotecare din Romania vor
creste cu 40%. La sfarsitul lunii mai creditele pentru achizitia de locuinte insumau 16,6 miliarde de lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Euro e moneda favorita la imprumut
Optimismul este dat de cresterile salariale inregistrate in ultima perioada dar si de faptul ca romanii se asteapta ca salariile sa creasca mult si in viitorul apropiat. Salariul mediu pe economie din luna mai a acestui an a fost de 1.248 lei, cu 23,3% mai mult decat cel din perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Riscurile nu tin insa numai de venituri.
La sfarsitul anului trecut, 90% din imprumuturile ipotecare erau in euro, ceea ce inseamna ca cei care s-au imprumutat in aceasta moneda sunt vulnerabili la o eventuala depreciere a leului fata de moneda europeana, asa cum a fost cazul in ultimele luni. Totodata, un studiu realizat de Credit Zone arata ca venitul minim pentru un credit ipotecar este de 4.000 de lei, adica peste trei salarii medii nete pe economie, pentru a achizitiona un apartament cu doua camere la un pret de 90.000 de euro. De asemenea, studiul mai arata ca cele mai avantajoase credite sunt cele in euro sau franci elvetieni, chiar daca BNR incurajeaza populatia sa ceara creditele in lei.
Romanul vrea cu orice pret sa isi vada numele pe usa locuintei, astfel ca in Romania se inregistreaza cel mai mare numar de proprietari de locuinte, de 96%, cel mai mare dintre statele din Europa Centrala si de Est. Un studiu realizat de compania imobiliara Regatta arata ca in urmatorii trei – cinci ani numarul de unitati noi care vor fi livrate va fi de 65.000. „Desi vorbim despre o cifra considerabila, necesarul de locuinte nu va fi acoperit, raportul fiind estimat astazi la o locuinta pentru cinci cereri”, potrivit reprezentantilor companiei.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.