Un sfert dintre romani vor case, doar 400.000 si le vor permite

22 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In perioada 2005-2007 au fost finalizate in medie 1,8 locuinte la o mie de locuitori
 
» 50% din potentialii cumparatori de locuinte sunt persoane tinere cu venituri mici, dar cu perspectiva de crestere.
 
» In Romania oferta de locuinte va acoperi cererea de piata peste 32 de ani, estimeaza economistii UniCredit Group.
 
Pentru urmatorii zece ani, 25% din romani au intentia sa-si achizitioneze o proprietate imobiliara. Insa, conform unui studiu privind piata imobiliara rezidentiala, realizat de economistii UniCredit Group, doar 7,5% din cei care intentioneaza sa-si cumpere o locuinta sunt si
      
solvabili daca se ia in considerare venitul declarat. Piata imobiliara din Romania se adreseaza in prezent unui segment de populatie cu venituri mari, in conditiile in care in Bucuresti media pretului la apartamentele vechi este de 2.177 euro/mp, iar la cele noi 2.475 euro/mp, la un venit mediu brut de 407 euro/luna.
 
35.000 de locuinte in zece ani
"Numarul mare de potentiali cumparatori, respectiv 50%, este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectiva de crestere", se precizeaza in studiul UniCredit Tiriac Bank. Numarul celor care isi permit sa achizitioneze o proprietate imobiliara ar putea fi insa afectat in perioada urmatoare daca se ia in considerare cresterea costului de finantare, care va tempera cererea. Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, apreciaza ca procentul de 7,5% din romani care au potential de finantare necesar pentru achizitionarea unei proprietati "este incurajator" si aproape dublu fata de acum doi ani. "Daca comparam cu anul 2006, cand se estima ca doar 150.000-200.000 de persoane erau in situatia de a avea cereri solvabile, cifra de 400.000 de romani care au acum posibilitatea sa plateasca o casa este una foarte buna. Ramane de vazut ce se va intampla in perioada urmatoare cu cei care se califica la limita in baza veniturilor si vor fi afectati de scumpirea creditelor. Este posibil ca numarul cererilor solvabile sa scada", a declarat Zilisteanu.
"Majorarea costurilor de refinantare ale bancilor, combinata cu cresterea nevoii de finantare externa si deprecierea monedei nationale pot conduce la un risc mai ridicat si la o deteriorare gradata a capacitatii de finantare a populatiei", a precizat ieri economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.
 
In Romania, potrivit studiului economistilor de la UniCredit Group, oferta de locuinte va ajunge sa acopere cererea intr-un interval de 32 de ani, piata locala fiind pe ultima pozitie dintr-un total de noua tari din Europa Centrala si de Est. In perioada 2005-2007, au fost finalizate in medie 1,8 locuinte la o mie de locuitori, iar proiectele existente doar in Capitala ar putea aduce 35.000 de unitati noi in urmatorii 7-10 ani. Suprafata utila medie a unei locuinte este in Romania de 62 de metri patrati, fata de media din Europa Centrala si de Est de 63 de metri patrati si de 87 de metri patrati in Uniunea Europeana. De asemenea, in Romania locuintele au in medie 2,6 camere, la fel ca in Ungaria, nivel care este insa sub media din regiune, de 2,8, si din UE - de 4,2 camere.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamente cu gradina in centrul Capitalei Apartamente cu gradina in centrul Capitalei
Casele de bani gata Casele de bani gata
Criza ieftineste casa in regie proprie - 29 Iunie 2009 Criza ieftineste casa in regie proprie - 29 Iunie 2009
Ariston Thermo Romania a facilitat accesul la apa calda pentru 112.000 de copii si varstnici in cadrul campaniei umanitare Comfort Challenge Ariston Thermo Romania a facilitat accesul la apa calda pentru 112.000 de copii si varstnici in cadrul campaniei umanitare Comfort Challenge
Pavaj colorat si afara, si inauntru Pavaj colorat si afara, si inauntru
KUMA- Fii diferit! KUMA- Fii diferit!

Vezi mai multe articole