Aproximativ una din cinci locuinte din Romania este dotata cu boiler, potrivit unui studiu realizat de Ariston Thermo Romania, liderul pietei autohtone de profil. Compania preconizeaza o crestere cuprinsa intre 5% si 7% a pietei locale de boilere electrice in acest an, la aproximativ 140.000 de unitati, comparativ cu 2010 cand a ajuns la 130.000 de aparate comercializate. În ceea ce priveste afacerile proprii, Ariston Thermo Romania estimeaza o cota de piata de aproximativ 60% si un business de peste 8,7 milioane euro in 2011 pe acest segment.
"Penetrarea boilerelor in gospodariile din Romania a ajuns la aproximativ 20%, majoritatea dintre aceste aparate putand fi gasite in casele din zonele rurale unde nu exista bransament si incalzire la o retea centralizata. O mare parte dintre boilere se afla si in locuintele din zone urbane, fiind instalate din motive de confort si economie. Proprietarii de apartamente aleg aceasta metoda pentru a nu fi afectati de reviziile tehnice, oprirea apei calde in anumite intervale orare sau temperatura scazuta a apei calde furnizate de catre regiile centralizate, dar facturata ca atare", a afirmat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania.
Astfel, 58% dintre cumparatorii de boilere electrice de pe piata locala provin din mediul rural. În plus, un procent semnificativ dintre utilizatori, de 25%, locuiesc in orase mici, de aproximativ 50.000 de locuitori.
Cand vine vorba de cumpararea de boilere, 41% dintre romani se ghideaza dupa pret. Printre principalele criterii care stau la baza procesului de achizitie se numara si puterea rezistentei electrice, in 16% din cazuri, marca, cu un procent de 15, si dimensiunea aparatului (15%).
Cele mai uzuale boilere de pe piata locala sunt cele electrice, in proportie de 50%, urmate, cu un procent de 30, de cele pe baza de combustibil solid si de cele pe gaz, cu 12%. O cota mica de piata, de doar 8%, apartine boilerelor termoelectrice, conectate in general la centrale termice cu combustibil solid.
Cand vine vorba de montarea aparatelor, cumparatorii apeleaza, in peste 65% din cazuri, la un instalator. Aproximativ 30% dintre romani aleg sa monteze singuri boilerele electrice, in timp ce doar 5% se indreapta catre o firma specializata de instalatii.
Peste 40% dintre proprietarii de boilere electrice au achizitionat aparatul in urma cu aproximativ 2-6 ani, in timp ce 28% detin un astfel de sistem de incalzire al apei de mai mult de 6 ani. 30% dintre proprietari au cumparat un boiler in ultimii 2 ani.
În acelasi timp, 79% dintre boilerele electrice existente in gospodariile romanilor sunt cele instalate pentru prima data, in timp ce doar 21% sunt boilere care au inlocuit aparate mai vechi.
Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.614 respondenti la nivel national in perioada 1 - 17 noiembrie 2010.
Sursa: Curierul national
Comentarii
Nu exista comentarii.