Unele banci tin dobanzile maxime la "Prima casa 2" - 04 martie 2010

04 martie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

DEBUT. Mai multe institutii financiare au ales sa practice pentru creditele garantate marjele maxime admise de guvern, de 4% pentru imprumuturile in euro si 2,5% pentru cele in lei.
 
Una dintre cele doua banci nou intrate in programul guver namen tal „Prima casa 2”, Romanian International Bank (RIB), va avea ca oferta pentru creditele de acest gen dobanzile plus marjele maxime permise de Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).
 
Astfel ca, pentru un credit in euro, RIB ofera Euribor la 3 luni plus o marja de 4%, iar pentru imprumuturile in lei, Robor la 3 luni plus 2,5%. La acestea se mai adauga si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii.
 
Potrivit oficialilor bancii, institutia mai percepe o taxa de inscriere in Arhiva Electronica de 71,65 lei si un cost pe raportul de evaluare a imobilului de 50 de euro sau echivalentul in lei a acestei sume. Plafonul solicitat de catre RIB pentru Programul „Prima casa 2” este de doua milioane de euro.
 
In schimb, reprezentantii Bancii Comerciale Carpatica, cea de-a doua banca ce a ales sa intre in program in acest an, au fost ceva mai rezervati in legatura cu marjele pe care le vor practica in program.
 
Majoritatea bancilor isi pastreaza marjele
 
Cu aceleasi dobanzi maxime iese pe piata si Piraeus Bank, care isi pastreaza aceleasi conditii ca si in prima parte a programului. Oficialii de la Intesa SanPaolo spun ca si ei prefera sa-si pastreze conditiile de anul trecut, astfel ca marjele au ramas 3,97% pentru imprumuturile in euro si 2,47% pentru cele in lei.
 
„Noi am cerut acum fonduri in valoare de 25 de milioane de euro, dar dupa redistribuire cred ca vom primi tot undeva la 15 milioane euro”, ne-au declarat reprezentanti ai bancii. Marjele maxime si le pastreaza si BancPost.
 
Solicitari de garantare de 1,3 miliarde de euro
 
Pana in prezent, cele 21 de banci inscrise in programul guvernamental au solicitat garantii in valoare 1,3 miliarde de euro, adica aproape dublu de cat pune la dispozitie Fondul de Garantare, 700 milioane de euro. Cele mai mari banci din piata, BCR si BRD au cerut fonduri in valoare de 400 de milioane si respectiv 300 de milioane euro.
 
Potrivit modificarilor programului adoptate de guvern in luna februarie, creditul pentru cumpararea unei locuinte prin „Prima casa” va fi garantat in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute.
 
Totodata, cei care vor sa-si construiasca o locuinta in regie proprie pot accesa 70.000 euro. Cumparatorii organizati in asociatii de minimum 7 persoane vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
 
700 de milioane de euro
este suma cu care guvernul vine sa garanteze creditele care vor fi acordate de banci prin intermediul programului „Prima casa 2”
 
ATENTIONARE
 
Boc vrea startul programului pe 8 martie
 
Premierul Emil Boc a cerut ministrului finantelor ca, pana la finele acestei saptamani, programul „Prima casa 2” sa devina operational. El vrea ca inceperea programului de pe 8 martie sa fie ca un „cadou pentru romani si romance”.
 
Premierul a aratat ca „mingea este in terenul bancilor”, dar persoanele interesate nu cunosc acest lucru si asteapta masuri de la guvern. Pe de alta parte, Aurel Saramet, seful FNGCIMM, considera ca cererile unora dintre banci sunt cam optimiste, avand in vedere ca in joc sunt doar 700 milioane de euro.
 
Sursa: Evz

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Solutii pentru a scapa de mucegaiul din baie Solutii pentru a scapa de mucegaiul din baie
Casa noua la bloc cu gradina la scara Casa noua la bloc cu gradina la scara
MANTOR A FINALIZAT LUCRARILE DE CONSOLIDARE A CASEI MITA BICICLISTA MANTOR A FINALIZAT LUCRARILE DE CONSOLIDARE A CASEI MITA BICICLISTA
S-a dat unda verde la credite! - 02 Aprilie 2009 S-a dat unda verde la credite! - 02 Aprilie 2009
Apartamente noi la 1.100 de euro/mp Apartamente noi la 1.100 de euro/mp
Cand atinge piata imobiliara pragul de jos? Cand atinge piata imobiliara pragul de jos? "Preturile sunt mici, dar tot nu sunt de criza" - 08 martie 2010

Vezi mai multe articole