Ne place sa mesterim pentru ca suntem pasionati de tehnica, suntem dornici sa descoperim si sa construim lucruri noi. In functie de priceperea noastra, de timpul disponibil si de curaj ne apucam de diverse operatiuni de bricolaj, fie ca alegem sa lucram singuri sau in compania unui ajutor de nadejde si de ce nu a unui vin bun sau o bere rece in functie de anotimp si preferinte.
Insa, la orice astfel de operatiune avem nevoie de scule. Sculele sunt foarte importante pentru reusita noastra, pentru usurinta realizarii a cea ce ne-am propus si nu in ultimul rand pentru siguranta noastra a celor care mesterim. In continuare va vom povesti de ce sunt importante uneltele, de ce este nevoie sa avem un minim de scule si vom face referire in special la sculele necesare pentru instalatiile electrice.
Investitia in scule de calitate este necesara din mai multe puncte de vedere si este foarte important sa intelegem ca lucrarile de calitate se fac cu uneltele potrivite. Daca avem o surubelnita “in cruce”, una dreapta si un patent nu putem efectua orice lucrare. De asemenea, si calitatea sculelor este importanta. O surubelnita uzata, cu geometria varfului tocita poate deteriora suruburile unui echipament de protectie scump si de cele mai multe ori nu poate asigura strangerea la cuplul necesar unui contact electric perfect.
Pentru ca am dat exemplu surubelnitele, vom continua sa vorbim despre ele. Aparent banale si poate disponibile in orice casa exista diferente majore constructive, cat si calitative. Daca ne incumetam sa ne apucam de instalatii electrice sau orice interventie in acest domeniu trebuie sa utilizam scule speciale pentru aceasta aplicatie. In cazul surubelnitelor cea mai importanta diferenta fata de surubelnitele uzuale este izolatia electrica. Sculele destinate electricienilor au culori rosu/galben si tija surubelnitei este izolata pana aproape de varf. De asemenea, materialele si grosimile izolatiilor sunt adecvate in functie de standarde stricte cu limitare de tensiune superioara pentru elementele energizate cu care intra in contact elementele conductoare ale uneltelor.
Riscul utilizarii unei surubelnite mecanice intr-un panou electric sub tensiune este mare, de la posibilitatea efectuarii de contacte electrice cu tija neizolata care pot duce la scurtcircuite puternice sau chiar la electrocutare (aceasta poate fi cauzata de atingerea accidentala a tijei ce ajunge sub tensiune fiind in contact cu un element conductor din tablou). Evident ca lucrarile se fac cu instalatia decuplata de la retea, insa exista si situatii in care este necesar sa intervenim sub tensiune.
Spuneam mai devreme ca o surubelnita utilizata incorect poate deteriora surubul care urmeaza a fi strans/desfacut sau poate duce la imposibilitatea efectuarii lucrarii dorite. Este neplacut ca surubelnita sa ne fie aruncata din capul surubului si sa consideram ca acesta este strans prea tare si nu poate fi desfacut, insa in realitate este posibil sa fi folosit o unealta cu geometria varfului gresita care nu poate asigura cuplul necesar desfiletarii.
Sa trecem la scule pentru debitat cablu si conductori sau dezizolat. Secretul unei unelte performante poate consta in calitatea materialul din care este realizata partea taietoare. Exista pe piata multe scule ieftine copiate ca forma si dimensiune dupa produse ale unor firme consacrate, insa acestea se deterioreaza rapid dupa cateva zeci de utilizari datorita materialelor slab calitative din care sunt realizate. Un otel scump va ridica semnificativ pretul unei scule aparent banale, dar o astfel de unealta isi va dovedi eficienta si fiabilitatea in timp.
Forma manerelor si materialele din care sunt realizate contribuie semnificativ la o utilizare usoara si nu pune presiune pe articulatiile mainilor, lucruri care conteaza enorm atunci cand lucrezi mai multe ore pe zi.
Sculele universale sunt bune sa le avem, un patent, o surubelnita dreapta si una in cruce, dar daca ne apucam de mesterit serios nu sunt suficiente. Uneltele dedicate vor face diferenta. Evident ca putem dezizola un cablu si cu un patent sau cu un sfic, dar atunci cand avem o unealta dedicata, rezultatele, preciza si calitatea lucrarii vor fi la un alt nivel. Probleme de utilizare a sculelor universale apar si atunci cand trebuie sa inlaturam izolatia exterioara a unui cablu NYM-J care iese intr-o doza. Fara un “tool” adecvat aceasta misiune este aproape imposibila sau fara rezultate profesionale, cu riscul de a deteriora si izolatiile conductoarelor din cablu.
La final va reamintim ca putem discuta in amanunt despre sculele si uneltele utilizate in domeniul electric pe forumul Misiunea Casa si nu uitati: - sculele de calitate nu se imprumuta si oricate ai avea nu vor fi de ajuns:)
Comentarii
Nu exista comentarii.