Universitatea Politehnica Bucuresti

Universitatea Politehnica Bucuresti

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Traditiile Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti sunt legate de infiintarea, in anul 1818, de catre Gheorghe Lazar, a primei Scoli tehnice superioare cu predare in limba romana la manastirea Sfantul Sava din Bucuresti. In anul 1832, scoala este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava, unde, în cadrul ciclului intitulat "Cursuri speciale", erau predate matematicile aplicate, agricultura practica, mecanica si arhitectura.

La 1 octombrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semneaza decretul privind infiintarea "Scoalei de Ponti si Sosele, Mine si Arhitectura", iar la 30 octombrie 1867, prin decretul nr. 1562, aprobat de domnitorul Carol, se infiinteaza "Scoala de Poduri, Sosele si Mine" cu o durata de 5 ani, avand doua sectii: Sectia de Poduri si Sosele si Sectia de Mine.

La 1 aprilie 1881, directiunea Scolii a fost incredintata lui Gheorghe Duca. Acesta a dat o noua structura institutiei, sub denumirea de "Scoala Nationala de Poduri si Sosele". Reunind profesori de prestigiu ai vremii (David Emanuel - matematici elementare, Spiru Haret - algebra superioara si geometrie analitica, C. M. Mironescu - statistica si desen tehnic, Constantin Istrate - fizica, Alfons Saligny - drumuri si poduri), Scoala Nationala de Poduri si Sosele a demonstrat ca Romania este capabila, prin forte proprii, sa realizeze pregatirea unor ingineri si oameni de stiinta de reala valoare.

La 10 iunie 1920, se infiinteaza Scoala Politehnica din Bucuresti, avand patru sectii: a) Electromecanica; b) Constructii; c) Mine si Metalurgie; d) Sectia Industriala. Aceasta data reprezinta momentul principal de referinta in evolutia istorica a Scolii, 10 iunie devenind, prin hotararea Senatului din data de 22.03.2001, ziua Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti.

Din noiembrie 1938, Scoala Politehnica capata denumirea de POLITEHNICA din Bucuresti, fiind subordonata Ministerului Educatiei Nationale, iar sectiile sale devin facultati conduse de decani, in fruntea institutiei aflandu-se Rectorul. La 3 august 1948, Politehnica s-a transformat in Institutul Politehnic din Bucuresti, in componenta caruia existau initial patru facultati, iar din 1950 au fost infiintate majoritatea facultatilor actuale.

In baza rezolutiei Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din Bucuresti a devenit Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti. La momentul actual, in procesul de invatamant universitar din Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, functioneaza 12 facultati si 2 colegii universitare tehnice.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sears Tower - unul dintre primii zgarie-nori din lume Sears Tower - unul dintre primii zgarie-nori din lume
5 idei trasnite pentru casa ta 5 idei trasnite pentru casa ta
Hotelul-scoica din Beijing Hotelul-scoica din Beijing
Birouri personalizate Birouri personalizate
Casa Poporului Casa Poporului
Casa in stil mediteranean Casa in stil mediteranean

Vezi mai multe articole