Unul din 10 bucuresteni care au nevoie de casa si-o poate permite

20 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi cererea teoretica de locuinte este de aproape 200.000 de unitati la nivelul Capitalei, daca acestea ar fi construite, doar putin peste 10% si-ar gasi cumparatori, apreciaza Ionut Bordei, partener in cadrul agentiei de consultanta imobiliara Eurisko, unul dintre primii trei jucatori din domeniu. Diferenta se explica prin nivelul scazut al veniturilor celor care au nevoie de locuinte, crede Bordei, care este si sef al departamentului rezidential din cadrul firmei.
“Daca, teoretic, ar aparea maine cele 200.000 de unitati locative necesare, desi acest lucru este imposibil, oamenii ar putea cumpara doar putin peste 10% din acestea. Oricum, avand in vedere cat se construieste acum, cererea este mult peste oferta”, a declarat pentru Business Standard Ionut Bordei.
Anul trecut s-au finalizat doar 3.500 de unitati locative in Capitala. In 2007 vor fi date in uz doua proiecte importante de peste 150 de unitati locative fiecare in Bucuresti - Central Park (dezvoltat de grupul Niro) si Quadra Place (Conarg).
“Trebuie sa vedem cand cererea reala de 20.000 de locuinte va creste la 200.000. Parerea mea este ca in piata cererea se va egaliza cu oferta in minimum cinci ani. Ca sa construim aceste 200.000 de locuinte vom avea nevoie de 15-20 de ani”, explica reprezentantul Eurisko.
Bordei spune ca accesul la credite nu este considerat a fi o problema.
“Eu cunosc oameni care si-au construit case pe credit acum 15 ani. Creditele se imbunatatesc, problema reala o reprezinta veniturile”, a continuat acesta. Asteptarile cumparatorilor privind facilitatile oferite de ansamblurile rezidentiale duc la cresterea preturilor.
Problema este ca multi dintre cumparatori, spune reprezentantul Eurisko, nu sunt bine informati cu privire la potentialele costuri pentru cererile lor. “Sunt foarte multi care vor piscine, sali de fitness, camere mari si multe si putini cei care realizeaza cat costa tot ce vor. E ca la restaurant: mai intai comandam si apoi ne speriem de nota de plata”, explica Bordei.
Costul pe metru patrat al unor apartamente in ansamblurile rezidentiale care includ toate facilitatile cerute de clienti ajunge la 2.000 de euro.
Ritmul de constructie normal intr-o piata impune la inceput constructia apartamentelor de lux, apoi a celor din clasa mediu plus, urmand ca la sfarsit sa apara unitatile locative pentru clasa medie si apartamentele sociale, explica reprezentantul Eurisko. Majoritatea cartierele noi se construiesc la maximum cinci kilometri distanta de kilometrul 0 al orasului. Centura interioara a Bucurestiului are ca puncte de reper stefan cel Mare, Mihai Bravu, soseaua Oltenitei, Trafic Greu, Bulevardul Brasov, Calea Crangasi, Calea Dorobanti si se inchide inapoi in stefan cel Mare.
Cele mai vandute apartamente raman cele de doua si trei camere in Bucuresti, arata studiile agentiilor de consultanta imobiliara.
Preturile difera in functie de zona in care sunt dispuse si de anul in care s-a inceput constructia.
Eurisko a obtinut o cifra de afaceri de aproape sase milioane de euro si estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 12 milioane de euro.
Daca in 2004 investitiile in rezidential asigurau randamente de 13- 14%, yield-ul (rata anuala a profitului) a scazut la 8-9% in 2006, apreciaza specialistii DTZ Echinox.
In Cehia, Polonia si Slovacia, randamentele anuale pentru inves­titii imobiliare au coborat, anul trecut, la 7,25-7,5%, conform companiei de consultanta Coldwell Banker.
“Daca, teoretic, ar aparea maine cele 200.000 de unitati locative necesare, desi acest lucru este imposibil, oamenii ar putea cumpara doar putin peste 10% din acestea. Oricum, avand in vedere cat se construieste acum, cererea este mult peste oferta.\'\' Ionut Bordei Partener eurisko
 
Sursa: Business standard
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noua sticla lacuita Guardian Deco HT™ - Estetica, siguranta si productivitate crescute Noua sticla lacuita Guardian Deco HT™ - Estetica, siguranta si productivitate crescute
VEKA prezinta concepte inovatoare pentru constructia de ferestre si usi in cadrul Fensterbau Frontale 2020 VEKA prezinta concepte inovatoare pentru constructia de ferestre si usi in cadrul Fensterbau Frontale 2020
Valoarea grupului TERAPLAST s-a triplat dupa 10 ani de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti Valoarea grupului TERAPLAST s-a triplat dupa 10 ani de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti
Ce apartament isi permite un roman cu salariu mediu Ce apartament isi permite un roman cu salariu mediu
Programele Rabla si Casa Verde ar putea fi blocate in 2012 din lipsa de bani la Administratia Fondului de Mediu Programele Rabla si Casa Verde ar putea fi blocate in 2012 din lipsa de bani la Administratia Fondului de Mediu
Asigurarea obligatorie naste controverse Asigurarea obligatorie naste controverse

Vezi mai multe articole