Usa - mijloc de securitate!

15 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Hotarul dintre inauntru si afara e delimitat de prea-puternica … Inchisa - apara cu strasnicie oamenii si bunurile dinauntru, deschisa – ofera ospitalitatea calduta a unui spatiu personal, bucuriile tihnite a ceea ce numim cu totii acasa. E normal ca atunci cand ne amenajam apartamentul sa ne gandim cum intretinem si reconditionam primul si esentialul nostru mijloc de securitate.

 
Fie ca sunt interioare, fie ca sunt exterioare, usile nu scapa nici ele de procesul lent de degradare caruia ii sunt supuse toate materialele folosite in amenajarea unei case. Un material popular si poate cel mai des folosit pentru usi este lemnul - una dintre cele mai sensibile materii prime la orice “factor de stres” (manevrarea constanta , umiditatea ambianta sau intretinerea necorespunzatoare)… Urmarile acestora se fac simtite abia atunci cand observam zgarietura lasata de umflata pe parchet, cand ne chinuim cate cinci minute la inchidere sau deschidere sau ramanem cu in mana si balamalele pe jos. Acesta ar cam fi momentul cand ar fi necesara demontarea usii si o examinare completa pentru a determina starea ei inaintea unei interventii eficiente. 
 
Intepenirea unei usi in toc poate fi provocata fie de umflarea acesteia (cauzata de umiditatea
aerului) fie de o proasta fixare a balamalelor. Deci, primul gest este verificarea starii balamalelor – e posibil ca suruburile sa se fi desurubat sau lemnul usii sau al tocului sa se fi crapat. Astfel, nu mai este mentinuta in pozitia corecta, este inclinata si se freaca de sambrana. In cazul acesta, trebuie inlocuite balamalele si iata cum…
 
Deschideti complet pentru a degaja cantul si faltul in care sunt montate suruburile. Verificati-le strangerea cu o surubelnita. Daca se rotesc in gol sau daca unele suruburi sunt rupte in locasul lor, trebuie sa refixati balamaua, dupa ce ati demontat . Urmatorul pas: scoateti suruburile existente, apoi balamaua din locasul ei. Alegeti un burghiu de diametru mai mare decat al surubului si faceti patru gauri adanci de 3-4 centimetri – in mod normal e suficient unul de 6-8 mm. Pentru gaurile existente deja puteti cumpara cepuri de lemn cu diametrul echivalent cu al burghiului. Inainte de introducere aveti grija sa le incleiati suficient. Dupa ce s-a uscat cleiul si ati taiat cu ferestraul sau dalta pentru lemn partea care iese in afara remontati balamaua in locas. Pentru a va fi mai usor executati gauri de ghidare cu un sfredel si fixati ansamblul cu suruburi noi, unse cu parafina. Dupa ce ati curatat si uns axul de pivotare, remontati si verificati-i functionarea.
 
Solutia pentru usile umflate este rindeluirea. O bine montata si in stare de functionare trebuie sa aiba intre cant si toc un spatiu minim de 2mm, pentru a evita frecarile.
Pentru a aduce dimensiunile usii la normalitate trebuie parcursi cativa pasi simpli:
1. Marcati cu creta cantul superior si pe cel cu balamalele;
2. Inchideti, apoi deschideti si veti vedea ca in unele locuri creta a disparut – acolo trebuie indepartat materialul;
3. Demontati si, pentru a lucra mai usor, asezati-o pe sol, tinand-o intre picioare sau blocand-o intr-o bucata de grinda;
4. Retusati lemnul cu o rindea sau o masina de slefuit cu vibratii. Inclinati usor utilajul in sensul de inchidere a usii deoarece cantul lateral si partea superioara ale unei usi sunt intotdeauna tesite pentru facilitarea inchiderii.
Astfel se rezolva cele doua posibile situatii de criza in cazul unei usi… Iar noi putem avea cat de cat siguranta ca nu vom fi blocati inauntru sau afara sau ca nu vom ramane expusi pericolelor unui exterior din ce in ce mai amenintator.
Puteti afla mai multe despre usi citind numarul din 15 februarie al revistei Misiunea Casa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander
Sticla - cinci milenii de claritate Sticla - cinci milenii de claritate
Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX
Influenta suprafetelor vitrate in proiectarea si constructia caselor Influenta suprafetelor vitrate in proiectarea si constructia caselor
Cum cureti petele de vopsea lavabila de pe tamplaria PVC Cum cureti petele de vopsea lavabila de pe tamplaria PVC
Usa de metal Usa de metal

Vezi mai multe articole