Usa de metal

26 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Codul penal si usa de metal...

Numarul din ce in ce mai mare de spargeri de locuinte a determinat o abundenta de oferte in domeniul dispozitivelor de efractie, incepand cu broasca traditionala ranforsata si terminand cu
cele mai sofisticate sisteme de alarma. Nici un sistem nu este din pacate inviolabil si toate se bazeaza, de fapt, pe efectul de descurajare.
Ma pregatesc sa plec in concediu apasat de doua mari nelinisti. Unu’ ca nu stiu jocul de societate numit "prinde orbul, scoate-i ochii", la care te invita, in larghetea-i nemarginita, codul penal, facut parca sa aline sufletul bantuit al infractorului. Si doi, ca nu stiu unde sa-mi depozitez usa de la intrare, pe durata vacantei. Am usa de metal si conform inteleptului vers al Parazitilor, asta "creste interesul". |n principiu stiu pe cineva dispus sa facem schimb, pentru cateva zile, de usi. El a venit din concediu, deci ii dau usa mea de fier, eu plec, deci pun la mine usa lui rablagita, murdara, sparta si intarita apoi cu placaj. Am inteles ca hotul trebuie descurajat. Ce poate fi mai descurajant decat mizeria si saracia?….
 
Reguli de baza
 
Se crede (dar nu suntem toti atat de naivi) ca spargatorii bat in retragere daca efractia necesita prea mult timp sau daca produce prea mult zgomot. In cazul protectiei anti-efractie, trebuie sa dam dovada de simt practic. Sa nu uitam ca nivelul de securitate al unui ansamblu nu-l depaseste pe cel al punctului cel mai vulnerabil. La ce bun o usa blindata daca obloanele unei ferestre stau sa cada?… De aceea, asigurandu-va de rezistenta tuturor cailor de acces: usi, ferestre, usi de la garaj, ochiuri de geam de pe casa scarii, rasuflatori de beciuri, fanta lasata de zidari intre usa si perete, gaurica soricelului Aurica etc.
 
Ranforsarea usilor
 
Majoritatea spargerilor de apartamente se fac prin usa de la intrare, asadar prima masura consta in ranforsarea acestui prim punct de acces. Instalarea unei incuietori cu zavoare multiple nu e suficienta. Trebuie sa va asigurati ca usa nu poate fi nici fortata nici scoasa din balamale. Solutia cea mai raspandita in prezent, este blindajul.
 
Corniere anti-fortare
 
Instalate pe tot perimetrul usii, ele sunt lame de fier in forma de "L", care impiedica introducerea intre cadru si tablite a unui instrument care sa joace rol de parghie. Sunt montate pe fata exterioara a usii, dar sunt fixate pe fata interioara. Dupa ce ati efectuat gaurile necesare, fixati cornierele cu bucse si prindeti-le cu suruburi de cealalta parte a usii.
 
Sisteme impotriva scoaterii din balamale
 
Dupa ce v-ati asigurat ca tamplaria este solid fixata in zidarie, puteti ranforsa sarnierele cu un sistem impotriva scoaterii din balamale. Acesta este alcatuit din stifturi fixate in cantul usii: la inchidere, ele se incastreaza in gaurile corespondente din sambrana, blocand astfel orice posibilitate de scoatere a usii din balamale prin scoatere verticala. Este recomandabil sa instalati cel putin atatea stifturi cate balamale exista.
 
Blindarea
 
 Blindare consta in fixarea unei tablii de otel pe fata interioara a usii. Este indispensabila atunci cand usa este alcatuita din panouri diferite, nu dintr-un bloc masiv de materiale. In general, acest tip de operatie se lasa in seama specialistilor. Puteti totusi s-o efectuati singuri, dar in acest caz alegeti seturi corespunzatoare canturilor. |n tot cazul, trebuie avut grija ca usa sa aiba balamale suficient de solide pentru a sustine supra-sarcina - o tabla de otel de 1,5 mm cantareste 12 kg/mp!
Atunci cand usa se gaseste intr-o stare foarte proasta si are puncte slabe, indiferent ce ati face, o puteti inlocui cu una noua: cele mai performante sunt usile blindate cu incuietori cu 5 zavoare, dotate cu balamale ranforsate, care au tamplarie metalica proprie, pentru fixare in zidarie. Operatia este totusi mult mai costisitoare decat simpla montare a accesoriilor de ranforsare.
 
Incuietori si chei de siguranta
 
Exista o multitudine de modele de incuietori, de la cele mai simple la cele mai complicate. Ele se
impart in doua categorii: incuietori aplicate, care ies in afara, respectiv incuietorile incastrate in grosimea usii. Cele din urma nu sunt recomandate pentru usile de intrare deoarece le pot slabi rezistenta. Cele mai simple incuietori au un singur zavor, dar cele numite "de siguranta" sunt frecvent utilizate si au 3,5 sau 7 puncte de zavorare. O incuietoare cu 3 puncte are un mecanism central care actioneaza un zavor lateral si prin intermediul unor tije, un zavor in sus si unul in jos. In general, este completata cu o cheie de siguranta; unele dintre acestea sunt aporoape imposibil de duplicat.
 
Protejarea ferestrelor
 
Cand ferestrele nu sunt protejate de obloane, grilajul poate constitui un bun element descurajator, cu conditia sa fie robust si solid montat in antablament. Daca estetica lui vi se pare discutabila, alta solutie consta in recurgerea la geamuri antiefractie. Foarte groase, fabricate din mai multe straturi, pe baza de materiale compozite, ele pot rezista la lovituri de topor sau de baros. Eficacitatea lor este legata de cea a cadrului care trebuie sa aiba o tamplarie foarte robusta si dotata cu sistem impotriva scoaterii din balamale. Pe de alta parte ar fi bine sa renuntati la peliculele de plastic transparent, denumite „de securitate", care se aplica pe geamurile existente - ele faciliteaza sarcina hotilor si le permite o efractie fara zgomot!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Curatatul ferestrelor Curatatul ferestrelor
Tine zgomotul in strada si banii in portofel cu ferestrele eficiente Tine zgomotul in strada si banii in portofel cu ferestrele eficiente
Jaluzele pentru Fiecare Incapere: Ghid de Alegere si Sfaturi de Specialitate Jaluzele pentru Fiecare Incapere: Ghid de Alegere si Sfaturi de Specialitate
Cum se vopseste o usa de interior Cum se vopseste o usa de interior
Tripanul - o noua generatie de termopane Tripanul - o noua generatie de termopane
Trapele de acces - Lista completa a avantajelor Trapele de acces - Lista completa a avantajelor

Vezi mai multe articole