Robinete termostatice, montare repartitoare.
Foarte multe persoane care locuiesc in apartamente de bloc spun ca n-au observat nicio diferenta la costurile agentului termic dupa montarea repartitoarelor. Evident ca acest lucru nu s-a intamplat atata timp cat robinetele termostatice
lipsesc cu desavarsire.
Intai de toate trebuie sa stiti ca repartitoarele nu fac decat sa “repartizeze costurile de incalzire” pentru fiecare apartament, fara sa influenteze in vreun fel consumul propriu-zis, adica punctul “fierbinte” al problemei. Evident ca si acesta reprezinta un lucru util, deoarece fiecare locatar al imobilului va sti cat consuma, putand astfel sa aduca imbunatarile necesare eliminarii pierderilor de caldura si nu numai, iar suma platita va fi raportata strict la consumul indicat de repartitor. Dar acestea nu pot suplini existenta robinetelor termostatae care au rolul de a regla, asa cum doreste locatarul, cantitatea de caldura pe care o elibereaza un calorifer in camera. Caloriferul nu trebuie sa fie montat in nise ale peretilor sau sa fie acoperit de perdele, draperii sau mobilier, pentru ca atunci, caldura nu va fi distribuita in toata camera, chiar daca termostatul este reglat corespunzator cu dimensiunea incaperii si la temperatura dorita.
Daca totusi spatiul nu permite alta incadrare, iar robinetul cu termostat este acoperit, acesta trebuie prevazut cu un senzor de distanta.
Pentru fiecare grad in plus al temperaturii interioare costurile energetice cresc cu 6%. Mai clar costuri mai mari la intretinere. De aceea noaptea, sau in camerele folosite mai rar, este indicat ca termostatul sa fie reglat la o treapta inferioara. Oricum, senzorii unui robinet cu termostat identifica orice sursa suplimentara de caldura din incapere, indiferent ca este vorba de lumina soarelui, sau de caldura emanata de aparate electrocasnice. Atunci robinetul se inchide automat si reduce astfel caldura emanata de calorifere. Daca, de exemplu, robinetul
se afla in spatele unei draperii care impiedica imprastierea caldurii in camera, senzorul va retine ca are temperatura ceruta, desi in locuinta este mai frig. Perdelele lungi sau corpurile de mobilier puse in dreptul senzorului de caldura pot inghiti pana la 20% din caldura.
Dupa cum va spuneam mai sus, exista o solutie si daca nu doriti sa renuntati la draperiile de catifea. Montati in camera un senzor extern care va comunica temperatura corecta robinetului.
Un alt motiv pentru care robinetul cu termostat nu functioneaza la parametri ideali este ca nu a fost montat corespunzator. El trebuie sa fie pus la minim 150 de centimetri de podea.
O modalitate de a “pacali” termostatul si in acelasi timp de a creste temperatura in locuinta este sa izolati nisele corpurilor de incalzit si sa puneti in spatele radiatorului o folie argintie reflectorizanta. Astfel, economisiti pana la 4% din costurile de incalzire.
Temperaturi recomandate de specialisti: sufragerie sau camera copilului: 20 º C, dormitor si
bucatarie - 18 º C, hol - 15 º C, baie - 22º C.
In momentul de fata exista pe piata romaneasca o multime de firme care monteaza astfel de robinete cu termostat. De obicei proprietarii apartamentelor de bloc aleg sa lucreze cu cea mai apropiata de casa, sau cu cea pe care le-o recomanda administratorul de bloc. Noi va sfatuim ca inainte de a semna contractul sa va interesati la oficiul local al protectiei consumatorului daca firma respectiva a fost reclamata de alti beneficiari. In ultimii ani au fost reclamate zeci de firme care nu au montat sistemele corespunzator si care nu au nici macar autorizatii de functionare.
Comentarii
Nu exista comentarii.