Invelisul din teflon a fost aplicat pentru prima data pe un vas de gatit in anul 1954. Tot de atunci, tigaile din teflon sunt asociate instinctiv cu brandul Tefal, acesta fiind considerat producatorul numrul 1 de tigai antiaderente.
Teflonul are unul dintre cei mai mici coeficienti de frictiune, iar asta il face materialul perfect pentru a constitui invelisul vaselor de gatit. Marele avantaj al unui vas de gatit cu invelis din teflon il constituie faptul ca poti sa gatesti fara ulei si fara ca alimentele sa se lipeasca de fundul oalei sau al tigaii.
Citeste si Vasul de gatit cu invelis ceramic
Teflonul este insa un material controversat deoarece contine PoliTetraFluor-Etilena (sau PTFE). In conditii normale, aceasta substanta este stabila si inofensiva, insa incepe sa se deterioreze la 260oC si se descompune la temperaturi de 350oC, devenind nociva daca ajunge in organismul omului in cantitati mari. O alta substanta controversata aflata in componenta teflonului care inveleste vasele de gatit este Acidul PerFluoroOctanoic (sau PFOA).
Mare atentie, o tigaie care nu are alimente in ea se incalzeste mult mai repede decat una plina cu alimente, de aceea este important sa nu uiti pe foc o tigaie de teflon. Daca nu are alimente in ea, aceasta va ajunge mult mai repede la temperatura la care PoliTetraFluor-Etilena incepe sa se deterioreze.
Daca iti doresti un vas de gatit realizat dintr-un material care nu este controversat, atunci alege unul din fonta sau cu invelis ceramic, dar trebuie sa accepti faptul ca acestea nu au proprietati antiaderente asa cum are teflonul.
Comentarii
Nu exista comentarii.