on

Vata de sticla vs vata bazaltica: avantaje, dezavantaje si “rezistenta” la rozatoare

06 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este de la sine inteles faptul ca produsele destinate izolarii termice detin proprietati care asigura eficienta in acest sens. Desigur, unele sunt mai performante decat celelalte, dar, in principiu, alegerea solutiei optime depinde in totalitate de intentiile si de bugetul alocat de catre fiecare beneficiar in parte.

In ceea ce priveste izolarea termica a podurilor si a mansardelor, doua materiale des utilizate sunt vata de sticla si vata bazaltica. Acestea ofera performante ridicate, insa exista oarecare diferente in exploatarea lor, despre care vom discuta in continuare.

Atat vata de sticla, cat si vata bazaltica au proprietati de izolare termica, fonica si sunt materiale ignifuge, ceea ce le face extrem de sigure pentru utilizarea in poduri si mansarde. Totusi, care sunt diferentele dintre ele?

Vata de sticla este un material flexibil si elastic, spre deosebire de mai rigida vata bazaltica. Un mare avantaj al acestui izolator este acela ca poate fi montata foarte usor in spatiile care urmeaza a fi eficientizate termic, chiar daca acestea au o forma neregulata sau sunt greu accesibile. Datorita spatiilor aerate din masa materialului, vata de sticla este usor de comprimat, intr-o proportie de 1:6. Acest amanunt o face, de altfel, si mai usor de transportat.

Vata bazaltica, in schimb, este un produs mai rigid, asa cum mentionam anterior, dar si cu o greutate mai ridicata. De asemenea, materialul este incombustibil si ofera proprietati termice deosebite, datorita densitatii sporite. Spre deosebire de vata de sticla, vata bazaltica este recomandata pentru aplicatiile care necesita o rigiditate ridicata si rezistenta mecanica, precum in cazul izolarii peretilor exteriori in sistem ETICS. In plus, acest material are un coeficient de conductivitate termica (lambda) cu 20% mai bun decat al vatei de sticla, izoleaza fonic mult mai eficient si este mult mai stabila, fapt care elimina tasarile si prinderile mecanice suplimentare pe suprafete oblice sau verticale.

Astfel, dupa o comparatie atenta a calitatilor celor doua materiale destinate izolarii termice, nu s-ar putea spune ca vreunul dintre cele doua materiale este clar mai bun decat celalalt. In schimb, se poate afirma ca fiecare sortiment este util pentru anumite aplicatii, fara a generaliza. Exista aplicatii in care vata bazaltica obtine performante termice ridicate, dar si aplicatii in care vata de sticla este solutia optima. Alegerea sortimentului de vata este dependent de o serie de factori bine determinati, care in final conduc la maximizarea rezultatelor si la obtinerea unor lucrari durabile.

Ascunzatoare pentru rozatoare

Vata sau izolatia nu favorizeaza prin natura lor atragerea rozatoarelor, numai ca odata ajunse in structura prevazuta cu izolatie, rozatoarele si chiar pasarile isi pot crea culcusuri foarte confortabile in aceste spatii. Acolo unde exista soareci, exista riscul ca acestia sa patrunda sub izolatie, la vata sau la polistiren. De aceea, este necesar ca zonele de acces cu profile metalice (de exemplu profilul de soclu), mortarele sau placarile sa fie inchise perimetral, astfel incat sa nu fie permis accesul sub izolatie. Pentru alte intrebari pe aceasta tema, te invitam sa te alaturi discutiei dintre forumistii nostri: http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/25300-Soarecii-si-vata-de-sticla

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

„Caldura mare, mon cher!” „Caldura mare, mon cher!”
Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus
Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale
Ventilatia si sistemul de aerisire a podului Ventilatia si sistemul de aerisire a podului
Amenajarea mansardei: sfaturi complete pentru transformarea acesteia in spatiu locuibil Amenajarea mansardei: sfaturi complete pentru transformarea acesteia in spatiu locuibil
Renovare mansarda – Proiectul unui forumist Renovare mansarda – Proiectul unui forumist

Vezi mai multe articole