Vedetele Construct Expo - materialele care au costuri mici de intretinere

18 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Expozantii au adus la targ produse care pot exclude de pe piata solutiile clasice
 
Distantierele speciale pentru sapele de beton, caramizile termoizolante, tubulatura usoara din PVC pentru canalizari sau robinetele multifunctionale sunt doar cateva exponate care atrag vizitatorii la standurile targului international "Construct Expo Antreprenor", deschis ieri la Bucuresti.
 
Scumpirile fara precedent ale materialelor clasice i-au determinat pe producatori sa recurga la solutii inovatoare, fabricand piese mai usor de manevrat, a caror intretinere costa mai putin si care, in general, inlocuiesc cu succes vechile tehnologii. Expuse la Construct Expo, acestea au atras cei mai multi vizitatori, majoritatea specialisti in constructii. Unii dintre ei spun chiar ca isi vor reconsidera proiectele, descoperind ca exista si solutii – nu neaparat mai ieftine, dar cu siguranta mai eficiente, in primul rand din punct de vedere energetic. Cimentul si nisipul nu mai sunt "singure" in tencuiala, ci se combina cu polistiren pentru o mai buna termoizolare a viitoarei case; caramida nu mai e doar un bloc ceramic, ci se expandeaza si in interiorul ei apar camere de aer, tot pentru o izolare mai eficienta; conductele si tuburile pentru canalizari, pana nu de mult confectionate din materiale greoaie (fonta sau beton), sunt inlocuite cu cele usoare, din PVC, pe care le poate manevra si numai o singura persoana; nici diversele piese mici, cum ar fi surubaria, fitingurile sau robinetele, nu mai sunt ca in trecutul apropiat...
 
Raportul pret/calitate, principalul criteriu de selectie
 
Ce anume urmareste un vizitator – specialist sau nu – cand trece pragul unui targ de materiale de constructii? Cateva raspunsuri au venit chiar de la cei pe care i-am intalnit pe culoarele dintre standuri: "Preturile si calitatea materialelor, dar mai ales raportul dintre pret si calitate"; "Nu ma intereseaza sa fie ieftine, trebuie sa fie durabile si usor de intretinut"; "Imi plac inovatiile astea, cu care mai reducem din costurile constructiei"... Pe de alta parte, expozantii invoca raportul pret/calitate atunci cand prezinta materiale ceva mai scumpe. Unii dintre ei au si oferte speciale, constand in reduceri de pret pe perioada targului, mai ales pentru comenzile de valoare mai mare.
 
Referindu-se la nisele de piata pe care le reprezinta, expozantii cu care am stat de vorba s-au declarat surprinsi de dinamica sectorului de constructii, fenomen ce a tras in sus toate industriile adiacente. "Ne-a cam luat pe nepregatite aceasta cerere, care aproape ca a depasit oferta", ne-a declarat reprezentantul unei firme care produce tubulatura din PVC pentru canalizari. El se asteapta ca piata acestor categorii de produse sa creasca anual cu cel putin 50%. Alti expozanti ne-au declarat chiar ca vor sa-si dubleze capacitatile de productie, cele de acum fiind deja ocupate cu comenzi ferme, in proportie de peste 85%. De asemenea, producatorii de piese pentru instalatii (sanitare, de incalzire, electrice sau de ventilatie) afirma ca piata acestor categorii de produse va creste continuu, exponential. Motivul: "aproape la fiecare locuinta sau cladire va fi nevoie de reparatii capitale ale instalatiilor, ca sa nu mai vorbim de noile constructii"... Editia din acest an a "Construct Expo Antreprenor" este organizata pe mai multe sectiuni specializate si cuprinde alte doua expozitii conexe: "Romtherm" (echipamente de racire, incalzire si conditionare a aerului), respectiv "Expo Invest Imobiliar" (solutii de finantare pentru investitiile imobiliare). Biletul de intrare, valabil pentru toate aceste expozitii, costa intre 9 lei pentru o zi si 38 lei pe toata durata expozitiei, respectiv pana pe 21 aprilie inclusiv.
 
Tencuiala „Termo-Tass" lasa zidul sa respire
 
Si compania italiana Tassullo, recent intrata pe piata romaneasca, si-a prezentat oferta la Construct Expo. Este vorba despre o tencuiala speciala, termoizolanta, intarita cu fibre, despre care reprezentantii firmei producatoare ne-au spus ca „lasa suprafata sa respire". Materialul are o conductibilitate termica redusa si e usor de aplicat.
 
Cu o cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro si cu un portofoliu in care intra renovarea unei sectiuni importante a faimosului Colosseum din Roma, reprezentantii Tassullo spun ca vor sa deschida o fabrica de materiale de constructii chiar in Romania. „Vrem sa investim 15 milioane de euro in urmatorii trei ani. Fabrica va produce zilnic peste 2.000 tone de materiale de constructie, destinate in exclusivitate pietei romanesti", a declarat Stefano Odorizzi, presedintele companiei Tassullo. Italienii spun ca piata romaneasca a materialelor de constructii sufera mutatii importante in aceasta perioada. Aceasta nu creste doar in termeni cantitativi. „Un element distinctiv al pietei romanesti este rapiditatea cu care sporeste cererea de produse de calitate, dar si apetenta pentru noi tehnologii", a mai spus presedintele Tassullo.
 
Baraca multifunctionala standard costa 5.000 de euro
 
Una dintre marile probleme cu care se confrunta patronii societatilor de constructii consta in cazarea pe care trebuie sa le-o asigure muncitorilor, mai ales in primele faze ale organizarii de santier. Pe santiere inca mai intalnim acele cutii insalubre in care – e un fel de-a spune – "locuiesc" muncitorii. O solutie ingenioasa pentru rezolvarea acestei probleme poate fi intalnita la Construct Expo Antreprenor: o baraca multifunctionala care are atat locuri de cazare, cat si spatii mai extinse care pot fi folosite drept atelier, birou sau sala de mese. Reprezentantul firmei producatoare ne-a declarat ca un modul standard costa in jur de 5.000 de euro. In el se pot caza, la etaj, opt muncitori. Modulul are si o incapere pentru camera de baie, dar instalatiile sanitare – ca, de altfel, toate celelalte dotari de interior – nu sunt incluse in pretul modulului. Expozantul ne-a mai declarat ca aceste baraci sunt din ce in ce mai cautate pe piata, in primul rand pentru utilitatea lor practica. Modulele nu se pot inchiria de la producator, ci trebuie cumparate, a mai precizat reprezentantul firmei.
 
Alte noutati la Construct Expo
 
- Sisteme de tevi si fitinguri cu imbinare prin presare: cupru, inox, otel zincat, PE-Xc;
 
- Tehnica de aplicat in spatele zidului – pentru pereti de ghips-carton sau tencuiala; 
 
- Sisteme de incalzire pentru spatii industriale mari;
 
- Sistemele solare de incalzire a apei;
 
- Centrale termice murale cu boiler incorporat;
 
- Cazane din otel cu randament de peste 90%;
 
- Colectoare solare cu tuburi vidate, functionale si in perioadele reci;
 
- Sisteme de filtrare, stocare si pompare a apei;
 
- Echipamente de control al climatului;
 
- Sisteme de incalzire pentru stadioane;
 
- Centrale si seminee complet automatizate pe baza de rumegus presat;
 
- Placi ceramice cu conductibilitate termica extrem de redusa.
 
Bulgarii produc caramida expandata dupa o tehnologie americana
 
Firmele bulgaresti se arata deosebit de interesate de piata romaneasca a constructiilor. Pe de o parte, companii precum Besco incearca sa vanda constructorilor autohtoni materiale din beton produse la Ruse. In acelasi timp, bulgarii prezinta o oferta rezidentiala pe litoralul Marii Negre. Impresioneaza in special pretul cu care constructorii de pe celalalt mal al Dunarii vor sa vanda romanilor - un pret care porneste de la numai 650 de euro pe metrul patrat.
 
Si la capitolul materiale de constructii, bulgarii aduc produse diferite de cele fabricate in Romania si pentru care, spun ei, nu exista concurenta pe piata locala. George Chakarov, directorul companiei Besco, a declarat ca tehnologia americana de tip „split" pe care o foloseste conduce la obtinerea unor produse unicat, cu bune calitati de izolare, dar si antifonice. „In fapt, tot mai multe proprietati de lux de pe litoralul bulgar sunt construite apeland la materialul nostru, foarte popular in Statele Unite, dar si in Spania sau Italia", spune Chakarov.
 
Totodata, el a precizat ca firma sa poate produce 7.000 de astfel de caramizi pe zi, dar si ca aceasta este capabila sa-si dubleze productia foarte rapid.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Scad chiriile in provincie, urmeaza Capitala Scad chiriile in provincie, urmeaza Capitala
Miele Romania incheie anul 2017 cu o cifra de afaceri de 30,3 milioane de lei Miele Romania incheie anul 2017 cu o cifra de afaceri de 30,3 milioane de lei
Top 5 aspecte pentru pavajul curtii Top 5 aspecte pentru pavajul curtii
Miele a lansat la IFA Berlin 2022 noi modele de electrocasnice, mai inteligente și mai sustenabile Miele a lansat la IFA Berlin 2022 noi modele de electrocasnice, mai inteligente și mai sustenabile
"Prima casa", daramata de chichite legislative - 16 Iulie 2009
Proiectele turistice si imobiliare ar putea strica plajele Proiectele turistice si imobiliare ar putea strica plajele

Vezi mai multe articole