Veniturile provenite din cedarea folosintei bunurilor

16 iulie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, trebuie sa includa aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si sa respecte regulile de stabilire a venitului net din aceasta categorie, informeaza contzilla.ro. In aceasta categorie de venit se cuprind veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile: cedarea folosintei locuintei, caselor de vacanta, garajelor, terenurilor, altele asemenea, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct, arendare si altele asemenea, inclusiv a unor parti din acestea, utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate, si totodata, veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.
Sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar in cursul unui an fiscal din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si cinci camere inclusiv si inchirierea in scop turistic a unui numar mai mare de cinci camere de inchiriat, situate in locuinte proprietate personala.
 
Regulile de stabilire a venitului net din aceasta categorie
 
Pentru aceasta categorie de venituri din activitati independente sunt prevazute doua optiuni de determinare a venitului net (se poate alege una din cele doua): Sistem real - presupune contabilitatea in partida simpla si calculul venitului net ca diferenta intre venit brut si cheltuieli (trebuie pastrate documentele justificative - facturi, chitante etc.) si Cota forfetara - Venitul net se determina ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 25% reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului (pentru recunoasterea cheltuielilor, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative). Cheltuiala deductibila stabilita in cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari. De asemenea, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.
De mentionat, pentru veniturile din inchirierea in scop turistic, a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si cinci camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit. Ce inseamna venit brut, in cazul cedarii folosintei bunurilor: Venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura si se stabile te pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.
 
Important de retinut
 
Totodata, important de retinut este faptul ca venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta - aici se refera la investitiile facute asupra bunurilor inchiriate, de catre chirias. In termen de 30 de zile de la finalizarea investitiilor partea care a efectuat investitia este obligata sa comunice proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal valoarea investitiei. Proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal (adica persoana fizica ce beneficiaza de veniturile din cedarea folosintei bunurilor) are obligatia sa declare la finante valoarea investitiei, in declaratia de impunere. In cazul efectuarii de catre chirias a unor astfel de cheltuieli care cad in sarcina proprietarului si se incadreaza in cota forfetara de cheltuieli (descrisa mai sus), cu diminuarea corespunzatoare a chiriei, impunerea ramane nemodificata. In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere. Impozitul anual datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, calculat in functie de optiunea aleasa (sistem real, cota forfetara sau norma de venit). Contributia la asigurarile sociale de sanatate, cota de 5,5% este obligatorie de platit in conditiile in care nu se mai realizeaza alte venituri in anul fiscal respectiv (perioada 01.01.20yy - 31.12.20yy). Deci, daca in paralel cu veniturile din cedarea folosintei bunurilor se mai obtin venituri salariale, venituri din somaj, pensii sub 740 lei sau venituri din alte activitati independente, atunci nu se mai plateste contributia de asigurari de sanatate pentru veniturile din chirii. Plata impozitului pe venit se face trimestrial, in patru transe egale, pana in data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru. Pentru veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic, plata impozitului se face in doua transe egale astfel: 50% din impozit pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% din impozit pana la data 25 noiembrie inclusiv. Pentru declaratiile privind venitul estimat/norma de venit depuse in luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat se stabileste prin decizie de impunere anuala, pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
 
Sursa: Curierulnational.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dezvoltatorii imobiliari schimba orizontul cerului bucurestean Dezvoltatorii imobiliari schimba orizontul cerului bucurestean
proprietari proprietari
Asigurare obligatorie Asigurare obligatorie
Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open
Casa Verde demareaza de la 1 iulie. Firmele de-abia asteapta - 28 iunie 2010 Casa Verde demareaza de la 1 iulie. Firmele de-abia asteapta - 28 iunie 2010
Toamna a adus dezghetarea constructiior - 28 Octombrie 2009 Toamna a adus dezghetarea constructiior - 28 Octombrie 2009

Vezi mai multe articole