O cladire moderna trebuie sa fie focusata pe ideea de confort: confort termic, confort fonic si confort vizual.
Daca in ceea ce priveste confortul vizual, responsabilitatea cade strict pe umerii beneficiarului, atunci cand vine vorba despre confort termic si fonic, procesul de obtinere a lor trebuie sa plece inca din faza de constructie. Cladirea trebuie sa fie foarte bine izolata si de asemenea, sa beneficieze de o ventilatie foarte buna.
In mod clasic, ventilatia se face prin deschiderea geamurilor. In ultimii ani insa, au aparut diverse solutii de ventilatie cu recuperare de caldura, care prezinta avantaje considerabile. Acestea pot fi centralizate si descentralizate.
Daca alegi sa iti instalezi un astfel de sistem inca din faza de constructie, este bine sa optezi pentru varianta centralizata. Aceasta are o unitate de ventilatie montata intr-o camera tehnica si trasee tubulare prin pereti, catre fiecare incapere.
Daca ai deja o cladire si iti doresti un sistem de ventilatie foarte bun, cea mai buna optiune este sistemul descentralizat.
Ce este un sistem descentralizat de ventilatie si de ce este atractiv?
Un sistem descentralizat are unitatii independente in fiecare camera de locuit, fara a fi nevoie de trasee de tubulatura prin pereti. Acesta se poate instala oricand, chiar si in apartamente si prezinta urmatoarele avantaje:
- Are unitati independente in fiecare camera, care pot fi alese in functie de nevoi. Ventilatia din bai poate sa fie diferita de ventilatia din camera de zi sau din dormitoare;
- Este ascuns complet in perete, iar introducerea se face simplu, prin carotarea acestuia. De regula, gaura are un diametru de 170 mm, iar in interior este vizibil doar un capac de ventilatie care poate fi foarte placut din punct de vedere estetic;
- Nu are trasee de tubulatura, ceea ce este un urias castig. Traseele de tubulatura se curata foarte greu si in timp sunt foarte costisitoare;
- Gratie traseului foarte scurt, nu exista pierderi de presiune;
- Recuperatorul ceramic de caldura si filtrele se curata cu usurinta, accesul la ele fiind foarte simplu;
- Are un sistem performant de filtrare. De regula, are unul sau doua filtre de buna calitate, pentru fiecare ventilator, care elimina orice tip de daunatori din aer;
- Ventilatoarele au un randament foarte bun, mai ales daca sunt alese cu atentie. Branduri precum Pulsar sau Aviant reusesc sa ofere o eficienta foarte buna si chiar sa fie controlate prin telefon.
- Intregul sistem poate sa fie instalat in regim propriu. Orice beneficiar poate sa il instaleze, fara a avea nevoie de cunostinte tehnice. Singura dificultate este executarea gaurilor de montaj.
Sistemele descentralizate de ultima generatie reusesc sa faca fata inghetului, ofera un flux reversibil al aerului si sunt foarte eficiente chiar si la temperaturi foarte mici.
Unde poate fi instalat sistemul de ventilatie descentralizat?
Este ideal in toate cladirile utilizate de oameni, indiferent ca sunt rezidentiale sau nu. Poate fi instalat in hoteluri, in scoli si gradinite, in cladirile de birouri, in spitale si clinici, in supermarketuri si centre comerciale sau in salile de sport.
Ventilatia din bucatarii si din baie, diferite de cele din celelalte incaperi
Desi instalarea se face foarte usor, este bine sa se acorde atentie micilor detalii. Spre exemplu, este bine sa se ia in considerare faptul ca in bucatarie si in baie ventilatia trebuie sa fie diferita. Aceasta trebuie sa poata elimina mirosurile, umiditatea, fumul si grasimile, motiv pentru care este nevoie de o evacuare de buna calitate, foarte bine controlata.
Din fericire, exista din ce in ce mai multe optiuni de ventilatoare pentru baie si pentru bucatarie, gandite in asa fel incat sa elimine mirosurile rapid, fara a avea nevoie de o intretinere foarte mare. Printre acestea, pot fi remarcate cateva modele cat se poate de atractive, cum ar fi ventilatorul de baie inteligent Pulsar sau ventilatorul de baie Inventer Aviant.
De ce este necesar un ventilator pentru baie sau bucatarie?
Pentru ca sunt spatiile care atrag cea mai multa umezeala, dar si cele mai multe mirosuri neplacute. Acestea sunt greu de eliminat in modul clasic, motiv pentru care un ventilator se poate dovedi extrem de util.
Ce trebuie sa faca un ventilator de baie sau de bucatarie?
Un ventilator trebuie sa poata elimina foarte repede aerul umed din baie si din bucatarie. Ventilatoarele moderne, precum cele amintite mai sus, pot face asta si pot aduce o multime de alte functii interesante, cum ar fi controlul direct de pe telefonul mobil, modificarea nivelului de ventilatie, monitorizarea nivelului de ventilatie.
Este foarte important ca un ventilator destinat baii si bucatariei sa aiba un consum redus de energie si sa se poata instala usor. Exista si ventilatoare care sunt echipate cu senzori de umiditate, lumina si miros sau cu alte tehnologii moderne, care se pot dovedi utile, insa nu sunt intotdeauna obligatorii.
De ce sa iti instalezi un sistem de ventilatie descentralizata cu recuperare de caldura?
1. Pentru ca asiguri un aer proaspat si curat in locuinta. In general, aerul din marile orase este poluat si poate sa fie foarte periculos pentru organismul uman. Din pacate, aerisirea clasica, prin deschiderea geamului nu face altceva decat sa aduca un aer poluat in interiorul casei. Prin instalarea unui sistem performant de ventilatie, aerul va fi mult mai curat, iar beneficiile se vor vedea imediat: stare de oboseala mai putin persistenta, lipsa durerilor de cap si mai putine riscuri privind dezvoltarea anumitor boli.
2. Pentru ca aerisirea prin deschiderea ferestrelor poate sa creasca foarte mult consumul de energie si sa nu fie tocmai confortabila din punct de vedere termic. Chiar si in zonele in care aerul de afara este curat, aerisirea clasica nu este tocmai indicata.
3. Pentru ca este o solutie economica, pe care o poti folosi pe termen lung si foarte lung. In general, un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poate sa reziste fara probleme zeci de ani.
4. Pentru ca reduce foarte mult costurile. Unitatile ventilatiei descentralizate sunt destul de ieftine si se instaleaza usor. Dupa ce au fost instalate, acestea permit alimentarea cu aer a incaperilor, fara a consuma multa energie. Se pot elimina aparatele de dezumidificare si purificare din locuinta si de asemenea, se poate folosi mult mai rar aparatul de aer conditionat. In general, instalarea unui astfel de sistem duce la reducerea cheltuielilor cu pana la 25%.
5. Pentru ca functionarea este automata si nu necesita foarte multa ingrijire.
Ce este recuperatorul de caldura?
Este un dispozitiv cu care sunt echipate sistemele de ventilatie descentralizate si care face, de fapt, toata treaba atunci cand vine vorba despre asigurarea confortului termic. Prin recuperatorul de caldura trece aerul viciat, extras din incapere si in acelasi timp trece si aerul preluat de la exterior. Intre cele doua fluxuri de aer se face un schimb de caldura, in asa fel incat temperatura aerului care intra sa nu fie mult mai scazuta sau mai ridicata decat cea eliminata. De multe ori, diferenta este de maxim 3%.
Recuperatoarele de caldura se utilizeaza de multa vreme, insa pana recent au fost utilizate in spatiile mari, cum ar fi birourile open space. In ultima vreme insa, acestea au inceput sa fie din ce in ce mai utilizate sin la nivel casnic.
Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este, asadar, o solutie optima pentru toti cei care isi doresc un plus de confort. Acesta asigura un aer curat si sanatos si de asemenea, reuseste sa genereze economii substantiale de bani.
Atunci cand optezi pentru un astfel de sistem, asigura-te ca alegi un brand de incredere si ca il montezi cu profesionisti care stiu exact care este cel mai bun loc pentru instalarea ventilatoarelor si care sunt particularitatile fiecarei incaperi in parte.
Comentarii
Nu exista comentarii.