on

Ventilatia rezidentiala: importanta instalarii unui astfel de sistem

02 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Solutiile actuale de construire a casei si principiile de proiectare pentru casele cu consumuri energetice minime conduc la realizarea unor constructii tot mai bine etanseizate. Termoizolatiile interioare si exterioare, tamplaria etansa, dar si modalitatea de utilizare a spatiilor interioare prin activitati care afecteaza calitatea aerului din interiorul locuintei (praf, umditate), impun proiectarea si implementarea unor solutii care sa asigure un climat interior optim.

Cum te poate ajuta un sistem de ventilatie rezidentiala?

• Ajuta la protejarea sanatatii respiratorii si la prevenirea astmului. Umezeala, mucegaiul pot contribui la dezvoltarea astmului si a altor afectiuni respiratorii. Conditiile umede pot forma, de asemenea, un mediu perfect pentru supravietuirea si inmultirea acarienilor. O ventilatie buna poate ajuta la prevenirea acestor probleme in timp ce furnizeaza locuitorilor casei aer curat.

• Ventilatia ajuta la reducerea condensului. Condensul se produce cand aerul umed este racit rapid si nu mai poate mentine toata umiditatea sub forma de vapori de apa. Umiditatea migreaza la cea mai rece suprafata disponibila si se transforma in condens. Astfel, se formeaza picaturi de apa pe ferestre, pereti sau alte suprafete. Daca umiditatea din interiorul casei nu este controlata de-a lungul timpului, aceasta poate duce la decojirea tapetului, formarea mucegaiului si chiar deteriorarea obiectelor din lemn. O ventilatie eficienta ajuta la reglarea temperaturii si la controlul nivelului de umiditate.

• Reduce riscurile asociate utilizarii cosurilor de fum. Cand presiunea din interiorul casei este mai mica decat presiunea din exterior, se considera ca in locuinta exista presiune negativa. Iar atunci presiunea din casa este negativa, aerul exterior este tras in casa, fenomen care poarta numele de backdraft. Acest lucru poate deveni periculos cand gazele de combustie, cai monoxidul de carbon, sunt trase inapoi intr-un cos de fum sau alta deschidere si ating concentratii crescute in interiorul casei. Ventilatia poate ajuta la controlul acestor riscuri.

O solutie in aceasta directie este sistemul de ventilatie rezidentiala HomeVent®, de la Hoval. Acesta asigura recuperarea caldurii, dar si controlul umiditatii si reprezinta o solutie inovatoare atat pentru locuinte, dar si pentru birouri. Astfel, incaperile deservite vor fi alimentate constant cu aer proaspat, intr-un mod complet automatizat si fara a produce curenti de aer.

Sistemele de acest gen aduc un confort superior, reduc cantitatea de praf din aer, numarul alergenilor, nivelul zgomotului si chiar invazia insectelor. Toate acestea sunt obtinute fara a pierdere semnificativa a energiei termice, deoarece intreg sistemul functioneaza pe principiul recuperarii caldurii, lucruri imposibile in sistemul clasic, care presupune aerisirea automata sau manuala periodica a casei.

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura elimina aerul incarcat/ poluat si mirosurile prin sistemul de ventilatie, metoda mult mai eficienta in comparatie cu deschiderea ferestrelor.

Un sistem de ventilatie rezidentiala cu recuperare de caldura si controlul umiditatii are urmatoarele caracteristici tehnice principale:

  • debit de aer cuprins între 150 şi 600 m3/ h
  • recuperare de caldura de pana la 84.5%
  • recuperare de umiditate de pana la 87%

Sistemul HomeVent® este unul destul de usor de instalat, fara complicatii tehnice. Componenta principala este reprezentata de unitatea centrala de ventilatie, un ansamblu de forma paralelipipedica in care sunt incluse mai multe elemente interioare/ echipamente cu functii bine definite:

  • patru racorduri, doua pentru aerul viciat evacuat si aerul introdus dinspre/ inspre locuinta si doua pentru aerul proaspat captat si evacuat dinspre/ inspre exterior;
  • doua ventilatoare, cate unul pe fiecare circuit de evacuare/ intrare aer;
  • filtre pentru insecte si polen;
  • unitatea de recuperare a caldurii si a umiditatii din aerul extras, unitate cu viteza variabila;
  • sistem electronic de monitorizare a componentelor si asigurarii unei functionari automate a intregului sistem

Celelalte componente ale sistemului sunt reprezentate de canalele de circulatie (tubulatura) a aerului extras si introdus in fiecare camera deservita de instalatie, grile de aspiratie si evacuare care pot fi montate pe pardoseala, pereti si tavane, plus toate elementele legate de realizarea traseelor - fitingurile specifice. Sistemul poate fi sau nu prevazut cu module de reducere/ atenuare a zgomotului, care sunt instalate pe intrarea si pe iesirea din unitatea centrala de ventilatie.

Din punct de vedere al montajului, unitatea principala poate fi instalata pe pardoseala, pe tavan sau pe perete, in functie de specificul fiecarui proiect. Sistemul de fixare include un suport care amortizeaza vibratiile generate de functionarea unitatii. Toate traseele de tubulaturi pentru circulatia aerului din interiorul locuintei pot fi montate sub tencuiala, ca la orice instalatie de interior, in structuri false din gipscarton, in pardoseala etc. Dimensiunea minima a tubulaturii utilizate este de 75 mm, iar traseele pot fi pozitionate astfel incat sa poate fi utilizate elemente care permit  scurtarea circuitelor cu ajutorul unor distribuitoare asezate in acest scop.

Pentru dimensionarea intregului sistem este necesara cunoasterea datelor despre camere: tipul, numarul, suprafata si modul de utilizare. Un plan este absolut obligatoriu pentru stabilirea traseelor aerului evacuat si ale celui introdus (pe tavan, pe pardoseala, pe pereti). Pozitia grilelor de introducere sau evacuare a aerului trebuie stabilita astfel incat sa nu influenteze activitatile din incapere, sa nu se afle in imediata vecinatate a zonelor active (de exemplu, aerul proaspat nu va fi insuflat  in zona patului sau a biroului). Din considerente de eficienta si de reducere a nivelului de zgomot, circuitele vor avea o lungime cuprinsa intre 6 si 15 metri.

In ceea ce priveste admisia aerului proaspat, aceasta trebuie realizata astfel incat in sistem sa nu fie introdus aer poluat sau diverse mirosuri. Din aceasta cauza, gura de aspiratie va fi la pozitionata cel putin 2 metri deasupra solului si departe de garaje sau de drumuri intens circulate.

Unul dintre cele mai mari avantaje aduse de exploatarea unui sistem de ventilatie rezidential este acela ca functionarea sa este complet automatizat si astfel proprietarul este scutit de multe dintre eforturile legate de intretinere. In concluzie, un sistem precum HomeVent® de la Hoval contribuie la economisirea de resurse, functioneaza economic, este usor de instalat si, cel mai important, asigura in locuinta un climat sanatos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impactul Poluarii Aerului asupra Sanatatii Globale, studiu UNICEF Impactul Poluarii Aerului asupra Sanatatii Globale, studiu UNICEF
Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti. Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti.
Cum scapi definitiv de mucegai si umiditatea in exces cu ajutorul tehnologiilor inteligente de ventilatie Cum scapi definitiv de mucegai si umiditatea in exces cu ajutorul tehnologiilor inteligente de ventilatie
HomeVent - Beneficii pentru sanatate HomeVent - Beneficii pentru sanatate
Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil
GetAir - afla mai multe despre sistemul premium de ventilatie descentralizata de la Altecovent GetAir - afla mai multe despre sistemul premium de ventilatie descentralizata de la Altecovent

Vezi mai multe articole