on

Ventilatie centralizata cu recuperare de caldura rezidentiala

25 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Petrecem suficient de mult timp acasa, incat sa ne pese de aerul pe care il respiram. Aerul trebuie sa asigure atat o doza mare de confort termic, cat si un miros placut si lipsa elementelor contaminante.

Pentru obtinerea confortului termic putem folosi centrale termice sau aparate de aer conditionat. Totusi, de multe ori acestea nu sunt suficiente. Tocmai de aceea, in ultimii ani s-a dezvoltat din ce in ce mai tare ventilatia centralizata rezidentiala, cu recuperare de caldura. Initial, acest tip de ventilatie era utilizat doar in cladirile de birouri sau in marile institutii, insa in ultima vreme tehnologiile moderne au facut-o sa fie foarte eficiente la nivel rezidential.

 

Care sunt principiile ventilatiei centralizate rezidentiale?

 

Principiul de baza este acela de a introduce in casa doar un aer proaspat, foarte bine filtrat, care lasa contaminantii din aerul de afara departe. In timp ce este introdus acest aer proaspat, sunt eliminate toate mirosurile din bai si bucatarie si umiditatea, fara a fi eliminata caldura.

 

Cum functioneaza intregul sistem de ventilatie centralizata rezidentiala?

 

In trecut, ventilatia era realizata prin deschiderea usilor sau a ferestrelor. Din pacate, in zonele urbane sau in zonele puternic industrializate, acest lucru aducea pe langa aer, o multime de poluanti in locuinta.

Astazi, ventilatia poate sa fie facuta prin sisteme complexe care filtreaza aerul din exterior si recupereaza caldura din interior. Ventilatia centralizata cu recuperare de caldura oferit de Altecovent are o serie de avantaje:

  • Nu costa mult;
  • Tine departe poluantii din aer;
  • Pastreaza mereu un aer cu temperatura confortabila;
  • Este usor de folosit. Cel mai adesea, functionarea este una automata;
  • Poate fi un foarte bun izolator fonic. Dat fiind faptul ca mentine geamurile mereu inchise, izoleaza foarte bine fonic, pastrand zgomotul in exterior.

 

Sistemul de ventilatie centralizat implica instalarea unei unitati de ventilatie intr-o camera tehnica ( camara, pod, etc) si trasarea unor tubulaturi care sa ajunga in fiecare camera a locuintei.

Intregul proces presupune extragerea aerului din bai si din bucatarie, trecerea lui printr-un recuperator de caldura in care se cedeaza energia termica catre aerul proaspat si introducerea in incaperile casei a unui aer cat se poate de curat.

In general, ventilatia de acest fel este destinata caselor nou construite si este bine sa fie implementata inca din faza de proiect. Motivul este cat se poate de simplu: traseele de tubulatura trebuie sa fie montate in pereti, iar instalarea lor intr-o casa deja construita poate fi foarte costisitoare.

Desi este un sistem de ventilatie foarte eficient, ventilatia centralizata rezidentiala poate sa aiba si o serie de neajunsuri:

  • Este scumpa. Consumul de energie electrica este de peste 80 Wh, ceea ce este mai mult decat consumul generat de sistemele de ventilatie descentralizate;
  • Accesul la reteaua de tubulatura si la unitatea centrala este ceva mai complicat. Pentru acces este bine sa se apeleze la personal specializat.

 

Cu toate aceste neajunsuri, ventilatia centralizata se dovedeste extrem de eficienta si per total, reuseste sa reduca atat costurile de incalzire, cat si costurile de racire.

Ne asiguram ca toata aparatura pe care o livram sau cu care lucram este de cea mai buna calitate. Tocmai de aceea, lucram doar cu producatori de top, cum ar fi Aerauliqa, Wafe sau Komfovent.

 

Ventilatie centralizata rezidentiala sau aer conditionat?

 

Desi sistemele de ventilatie sunt numite " cu recuperare de caldura", acestea functioneaza foarte bine si pe timp de vara, recuperand si racoarea din incaperi. In zilele calduroase de vara, o locuinta care beneficiaza de un sistem de ventilatie reuseste sa sporeasca gradul de confort.
In zonele foarte calduroase insa, ventilatia centralizata nu va face fata. Aerul conditionat este esential, asadar, in anumite locuri. Ceea ce face ventilatia insa, este sa scada foarte mult consumul de energie electrica si sa elimine momentele in care prin deschiderea geamului se introduc cantitati mari de caldura.

Economiile pe care le genereaza un sistem bun de ventilatie centralizata sunt de pana la 25%, ceea ce se simte destul de bine in timp.

 

Ce alte motive ai pentru instalarea unui sistem centralizat de ventilatie, in afara de confort fizic si aer curat?

 

In principiu, confortul fizic si aerul curat ar trebui sa fie cat se poate de convingatoare. Totusi, exista si alte motive, cum ar fi faptul ca aerisirea pe timpul iernii se poate face fara a deschide geamul, consumul de energie al unui astfel de sistem este destul de mic iar consumul per total al locuintei scade in mod considerabil.

In plus, un sistem de ventilatie de acest fel poate sa elimine riscul de dezvoltare a alergiilor si a diverselor boli. Conform statisticilor, unul din trei oameni din Europa sufera de alergii, iar acest lucru este cauzat de smog-ul prezent in foarte multe orase. Acest smog este un aer in care exista foarte multi alergeni si foarte multe elemente poluante.

Printre acestea se numara :

  • Polenul. O simpla deschidere a ferestrei poate sa aduca in casa cantitati mari de polen. Polenul este unul dintre cei mai importanti alergeni si poate duce rapid la dezvoltarea unor boli grave, precum astmul;
  • Vaporii. Desi vaporii si umezeala nu sunt neaparat periculoase, acestea duc la dezvoltarea mai rapida a acarienilor, care sunt la randul lor alergeni extrem de neplacuti;
  • Solventii, adezivii si substantele ce stau in aer dupa diverse procese chimice;
  • Agentii poluanti aparuti in urma arderilor automobilelor.

 

Nu doar aerul de exterior poate sa fie poluant si nesanatos. In interior exista, de asemenea, o multime de poluanti care pot fi eliminati cu ajutorul unui sistem bun de ventilatie. Exista o multime de surse de poluare in interiorul locuintei, cum ar fi sursele de combustie, materialele de constructii, folosirea unor produse de intretinere si de curatare, produsele de uz personal ( aerosoli, lumanari, etc), sisteme de incalzire sau diversi compusi organici.

De multe ori, poluantii din interior, fie ca sunt generati in interior sau sunt veniti de afara, sunt mult mai periculosi decat fumul de tigara si duc la aparitia unui numar mare de boli.

 

Cum functioneaza recuperarea de caldura intr-un sistem de ventilatie centralizat?

 

Pentru a putea pastra temperatura optima in interior si a aerisi corect incaperea, un sistem de ventilatie centralizat se foloseste de recuperatoare de caldura in contracurent. Acesta este foarte simplu si functioneaza atat iarna, cat si vara.

Recuperatorul de caldura nu face altceva decat sa preia atat aerul din exterior, cat si aerul din exterior prin tubulaturi diferite si transfere energia termica de la unul la altul. Este o varianta ieftina si cat se poate de eficienta, care asigura un confort sporit in casa.

 

Citeste si: Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil

 

Sistem cu recuperare de caldura sau cu recuperare de energie?

 

Putini oameni stiu ca exista o diferenta destul de mare intre recuperarea de caldura ( HRV) si recuperarea de energie enthalpic (ERV).

Functia indeplinita de cele doua este similara: indeparteaza aerul din interior, inlocuindu-l cu unul proaspat. Ambele sunt echipate cu ventilatoare de evacuare si de alimentare, precum si cu un miez de transfer de energie.

Diferentele dintre ERV si HRV sunt legate de modul in care se face transferul de caldura. Daca celulele HRV sunt realizate din materiale impermabile ( aluminiu sau plastic), nepermitand patrunderea umiditatii si a diversilor contaminanti.

Materialul celulei din ERV este permeabil ( compozit din hartie ) si permite recuperare de umiditate. Recuperarea ERV poarta si denumirea de recuperare a entalpiei.

 

Intrebari si raspunsuri despre ventilatia centralizata cu recuperare de caldura

 

1. Sistemul trebuie sa fie oprit?  Nu! Este recomandat ca un astfel de sistem sa functioneze in continuu.

2. Cat de des este nevoie de o verificare profesionala?  Se recomanda o verificare profesionala o data la aproximativ 2 -5 ani, fiind nevoie si de o curatare a intregului sistem; Totusi, in tot acest timp este nevoie de curatarea sau inlocuirea filtrelor. In general, filtrele trebuie sa fie inlocuite de doua ori pe an.

3. Cat costa exploatarea unui astfel de sistem? In general, costul pentru utilizarea unui sistem centralizat de ventilatie este foarte mic. Acesta ajunge la doar 20-30 de lei pe an;

4. Sistemul de ventilatie centralizat poate sa fie instalat in toate locuintele?  Da! Poate sa fie instalat in orice locuinta, indiferent de modul in care se incalzeste sau se raceste.

Cei care isi doresc un confort termic maxim, trebuie sa ia in calcul, asadar, un astfel de sistem de ventilatie deoarece este ieftin, usor de exploatat si reuseste sa ofere un aer cat se poate de sanatos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti. Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti.
Eficienta Energetica: Sistemul de Ventilatie cu Recuperare de Caldura de la Valsir Eficienta Energetica: Sistemul de Ventilatie cu Recuperare de Caldura de la Valsir
Protejeaza-te de caldura verii: metode ecologice inteligente care iti asigura confortul in locuinta Protejeaza-te de caldura verii: metode ecologice inteligente care iti asigura confortul in locuinta
Cum scapi definitiv de mucegai si umiditatea in exces cu ajutorul tehnologiilor inteligente de ventilatie Cum scapi definitiv de mucegai si umiditatea in exces cu ajutorul tehnologiilor inteligente de ventilatie
Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil
Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2? Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2?

Vezi mai multe articole