Ventilator de baie

Ventilatoarele de baie: Cum le alegi si de ce trebuie sa tii cont

09 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este stiut faptul ca unul dintre cele mai mari neajunsuri ale multor apartamente este faptul ca nu toate au un geam pentru aerisire. Insa chiar daca acesta exista, aerisirea se face de multe ori destul de anevoios. De aceea, este foarte eficient sa dotam baile cu un ventilator care sa aeriseasca mai rapid incaperea si sa exhausteze aburul care afecteaza finisajul peretilor unde nu este aplicata faianta si produce coroziune mai rapida pe elemente metalice din incapere.

Montarea unui ventilator este recomandata mai ales in cazul bailor mici. Ventilatorul poate fi montat pe gura de aerisire a constructiei sau daca avem posibilitatea putem sa facem o gaura in perete; pe interior se monteaza ventilatorul iar pe exterior este necesar sa punem un grilaj cu sita pentru a preveni intrarea insectelor.

Exista ventilatoare speciale pentru aceasta aplicatie, gandite sa functioneze in mediu umed, sa fie silentioase si care sunt dotate cu diverse montaje electronice pentru temporizare si automatizare.

Modelele uzuale mai moderne au un consum redus de energie si sunt eficiente. Din aceste motive un conductor de alimentare de 2x1.5 mm patrati sectiune este suficient pentru un ventilator.

Producatorii s-au gandit la tot. Astfel, exista ventilatoare care pot porni temporizat fata de momentul aprinderii luminii ori sa se opreasca la un timp setat dupa inchiderea luminii din baie. Numerosi alti senzori pot fi intercalati in circuit, de la un banal senzor de miscare pana la senzori speciali de lumina, temperatura sau CO2 pentru aplicatii speciale.

In cazul in care ai nevoie de un ventilator cu capacitate mare pentru anumite situatii, insa doresti si o functionare silentioasa la o capacitate mai mica, poti monta un variator de turatie. Acest variator este gandit special pentru ventilatoare. Atentie: nu utiliza variatoare de lumina!

Nici aspectul nu este lasat la voia intamplarii. Exista ventilatoare axiale de perete decorative, care sunt mascate de o placa lucioasa eleganta din sticla sau inox sau chiar de un ceas sau o lampa.

Daca intampini probleme cu umiditatea fie in baie sau in alte incaperi (subsoluri, spre exemplu) poti monta un ventilator cu senzor de umiditate, care va porni sa aeriseasca atunci cand umiditatea atinge un prag critic.

Daca ai deja instalat un ventilator clasic, fara automatizare, poti achizitiona un timer separat. Insa daca doresti ca ventilatorul sa fie activat odata cu aprinderea luminii si oprirea sa se faca dupa un timp, este nevoie sa modifici instalatia electrica si, in cele mai multe cazuri, sa tragi cateva conductoare in plus.

Pentru mai multe discutii pe aceasta tema, te asteptam pe forumul Misiunea Casa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa rezolvi eficient problema spatiului dintr-o baie foarte mica Cum sa rezolvi eficient problema spatiului dintr-o baie foarte mica
Inovatii tehnologice in amenajarea bailor - trenduri 2019 Inovatii tehnologice in amenajarea bailor - trenduri 2019
Alege un robinet inteligent si redu risipa de apa Alege un robinet inteligent si redu risipa de apa
Renovarea baii cu buget redus: Sfaturi si trucuri Renovarea baii cu buget redus: Sfaturi si trucuri
Robinetul cu senzor Robinetul cu senzor
Baia de la bloc Baia de la bloc

Vezi mai multe articole