Ventilator vs aer conditionat

Ventilator sau aer conditionat?

04 iulie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu totii ne dorim sa gasim cele mai eficiente solutii de racorire pentru casa in zilele caniculare ale verii. Caldura poate fi insuportabila atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii, iar daca afara nu avem cum sa evitam temperaturile ridicate, in interior putem crea un climat placut.
Avem de ales intre aer conditionat si ventilator, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

Aparatele de aer conditionat, chiar si cele mai noi si eficiente modele, consuma foarte multa energie electrica. In timpul verii, aparatul de aer conditonat devine cel mai mare consumator din casa. Totusi, acesta are o putere foarte mare de racire a aerului si mentine o temperatura constanta.

Ventilatorul, fie ca e unul standard, ce poate fi folosit oriunde in casa sau este incorporat in lustra, consuma cu mult mai putin decat aerul conditionat. Acesta din urma raceste aerul, pe cand ventilatorul se bazeaza pe circulatia aerului. Astfel, ventilatorul disipa caldura produsa de organism si evapora transpiratia de pe piele, producand senzatia de racorire. Acesta nu scade temperatura camerei ci ajuta la evaporarea umezelii de pe piele. Pentru ca nu produce efecte decat atunci cand te afli in zona sa de actiune, nu este cazul sa il lasi pornit cand lipsesti de acasa, asa cum ai face cu aparatul de aer conditionat.

Cele doua solutii de racorire pentru zilele toride nu se exclud reciproc, insa. Ventilatorul de tavan, spre exemplu, poate spori efectul aerului conditionat, economisind bani. Desi termometrul nu va demonstra ca ventilatorul ajuta la scaderea temperaturii, acesta va potenta aerul conditionat, fara sa fie nevoie ca aparatul sa mearga in continuu. Termostatul aerului conditionat va putea fi, astfel, setat la o temperatura mai mare, iar factura la curent va fi mai mica. Nu uita sa opresti ventilatorul cand camera este goala. Si retine un alt truc care va economisi energie si va mentine o temperatura mai scazuta: inlocuirea becurilor incandescente cu cele fluorescente compacte.

Chiar daca pana in acest moment vara a fost mai blanda ca de obicei, cu siguranta ne asteapta zile caniculare. Asa ca fii pregatit sa o intampini, alegand cea mai buna solutie de racorire pentru tine.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

mihai marius_vfp

16 octombrie, 21:08

Daca esti baiat destept, inainde de a construi casa sau chiar si dupa se pot monta tuburi conducte tevi 100mm diametrul in pamant la o adancime de circa 80 100 cm prin imprejurul casei, acele tuburi sunt racordate la un ventilator care trage aerul din casa din partea superioara si va reveni in partea inferioara la parter aducand aer mult mai rece. Ideal ar fi ca tuburile prin pamant sa fie din aluminiu si casa foarte bine termoizolata.

Alte articole

Curatarea aparatului de aer conditionat – Cum te poti apara de virusurile letale Curatarea aparatului de aer conditionat – Cum te poti apara de virusurile letale
Este momentul pentru curatarea aparatului de aer conditionat! Este momentul pentru curatarea aparatului de aer conditionat!
Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday
Este timpul pentru aerul conditionat “SMART” Este timpul pentru aerul conditionat “SMART”
Aparatul de aer conditionat Aparatul de aer conditionat
Pretul si tehnologia sunt cele mai importante criterii de alegere a sistemelor de climatizare Hisense, distribuite prin Mit Clima Pretul si tehnologia sunt cele mai importante criterii de alegere a sistemelor de climatizare Hisense, distribuite prin Mit Clima

Vezi mai multe articole