on

Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II)

05 iulie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In articolul precedent, am discutat despre prima parte a ceea ce inseamna conditiile obligatorii asigurarii confortului intr-o casa situata pe un teren extravilan. In acest material vom continua discutia si vom prezenta celelalte aspecte care contribuie decisiv la un trai decent, chiar si departe de rumoarea marilor orase.

Asigurarea caldurii

O solutie rapida, care presupune eforturi minime de alimentare (nu necesita o alta sursa de combustibil) si interventii reduse asupra locuintei este incalzirea cu o centrala electrica. In cazul optarii pentru o incalzire prin pardoseala, se va obtine o economie de energie de pana la 20%. Deoarece nu foloseste gaz sau lemne, cazanul nu are nevoie nici de cos pentru fum.

In conditiile in care generatorul nu face fata si unei centrale electrice, poate fi ales un alt tip de cazan, cum ar fi cel cu combustibil solid sau chiar cuplarea celui electric cu acesta din urma. Cazanele cu combustibil solid (lemne sau carbune) executate din fonta sau tabla pot furniza energie de la 19 pana la 87kWh. Variantele moderne au chiar si un regulator de tiraj, ceea ce permite modificarea parametrilor termici.

Gazul, fie pentru incalzire, fie pentru consumul masinii de gatit, poate fi depozitat intr-o cisterna, la care sunt racordate tevi catre aragaz sau centrala termica. O astfel de cisterna poate avea o capacitate mai mare, de pana la 50 de metri cubi, pentru a nu fi alimentata prea des. Insa, daca gazul nu va fi folosit decat pentru gatit, utilizarea unei butelii este mai mult decat suficienta.

Aspecte preliminare: limite impuse de urbanisti

Pe parcursul demersurilor privitoare la obtinerea autorizatiei de constructie trebuie comandat un studiu geotehnic, care consta in cercetarea terenului prin executarea unor foraje. Astfel, se extrag probe din pamant, care sunt supuse ulterior unor incercari de compresiune, tasare etc. Rezultatul acestui studiu indica felul in care este stratificat solul, la ce nivel se afla apa freatica, unde este amplasat terenul bun de fundare si care este presiunea maxima pe care pamantul o poate suporta.

Toate aceste aspecte sunt determinante pentru stabilitatea in timp a cladirii, numarul maxim de etaje posibile si, mai ales, in cazul in care nu exista canalizare comunitara, pentru posibilitatile de a obtine apa din panza freatica sau de a construi o mini-statie de epurare.

CITESTE SI: Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (I)

Aceste date pot varia in functie de localitate si sunt trecute in certificatul de urbanism. Totodata, in documentatie sunt trecuti si coeficienti urbanistici, precum procentul de ocupare al terenului (P.O.T.), care exprima raportul dintre suprafata construita la sol si suprafata terenului considerat, inmultit cu 100, pentru a obtine un procent. Coeficientul de utilizare a terenului (C.I.L.T.) este exprimat de raportul dintre suprafata construita desfasurata a tuturor nivelurilor si suprafata terenului. Exista situatii in care terenul trebuie scos din circuitul agricol, pentru a putea construi pe acesta. Daca suprafata este foarte mare si nu urmeaza sa fie construita decat o portiune din aceasta, este recomandata impartirea terenului pe loturi. Astfel, va fi evitata impunerea de catre primarie a unui plan urbanistic detaliat si cheltuielile sau timpul afectat obtinerii unor PUZ.

Surse neconventionale

O forma de incalzire ecologica este cea cu energie solara, care nu se regaseste doar in razele soarelui, ci si in pamant, in apa din panza freatica si chiar in aer. Pe piata exista pompe de caldura care, in tandem cu sistemele de captare a energiei prin panouri solare, creeaza posibilitatea realizarii de economii cu incalzirea locuintei si cu prepararea apei calde. Chiar si in timpul verii, acest tip de pompa extrage caldura din interiorul cladirii si o transfera in exterior, printr-o unitate de condensare. Totusi, la sistemul mentionat mai sus este necesara energie electrica, pentru pornirea pompei de caldura.

Proprietatile necesare terenului

Exista anumite constrangeri legate de un teren, care includ latimea la strada, arie, distantele minime ale constructiei proiectate fata de hotare, inaltimea si suprafata maxime de acoperire permise etc. Prin urmare, la achizitionarea terenului, este recomandata informarea cu privire la aceste aspecte, mai ales la departamentele de urbanism locale, care au prevederi speciale pentru fiecare zona a localitatii.

In functie de pozitia ocupata pe un teren, imobilele construite sunt clasificate in cladiri:

  1. Izolate, retrase fata de toate marginile terenului, insa nu neaparat si de la marginea stradala. In Bucuresti, terenurile construibile trebuie sa aiba o suprafata de minimum 200 mp si o latime de deschidere la strada de 12 metri, iar distanta minima fata de marginile terenului de 3 metri lateral si 5 metri in fata si in spate.
  2. Alipite la calcan, construite pana la hotarul unui teren – zidul construit la marginea terenului poarta denumirea de calcan si nu permite existenta ferestrelor, fiind destinat, de obicei, alipirii unei case alaturate. Bucurestiul are urmatoarele cerinte: latimea la strada trebuie sa fie de 10 metri, suprafata terenului de minimum 200 mp, iar distanta minima de 3 metri pe latura fara calcan (5 metri in fata si in spate).
  3. Insiruite, construite pe toata latimea terenului; sunt alipite pe ambele laturi cu cladirile vecine. Latimea terenului la strada trebuie sa fie de 8 metri, suprafata minima de 150 mp, iar distanta minima fata de marginile terenului de 5 metri (fata si spate).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aplicatii cu placile din OSB Aplicatii cu placile din OSB
Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa
Constructia casei – echipa de mesteri sau firma de constructii? Constructia casei – echipa de mesteri sau firma de constructii?
Statiile de epurare – Cum functioneaza si ce avantaje ofera Statiile de epurare – Cum functioneaza si ce avantaje ofera
Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara
Stabilirea si trasarea nivelului in constructii Stabilirea si trasarea nivelului in constructii

Vezi mai multe articole